Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

New york, net als in de film

Een reis naar NY is als thuis komen. Je kent de stad al, van films en series als Sex and the City en Friends . En onhaalbaar is deze droomreis niet, zéker niet met onze budgettips. 

9 plekjes die je zeker kent uit je favoriete series &  films.

 

1. Lady Liberty

Jarenlang was het Vrijheidsbeeld het eerste wat immigranten van het ‘Beloofde Land’ zagen. Tuurlijk was het al het icoon van NY vóór de rampenfilm The Day After Tomorrow. Het eiland Manhattan bezoeken kan niet zonder een boottocht langs het beeld.

Budgettip: neem de gratis ferry van Manhattan (Whitehall Terminal) naar Staten Island. Voor de New Yorkers is het net de bus, jij krijgt een prachtig uitzicht op Lady Liberty én op de skyline van Manhattan.

New York, city, jay-z, central park

2. Vrolijke, vrolijke vrienden

Wie in de jaren 90 opgroeide, wil vast eens het appartement bezoeken uit Friends. Maar: alle interieur-scènes werden gefilmd in Hollywood. De buitenkant van de flat kan je bekijken op de kruising van Grove Street en Bedford Street, en net als in de serie is er onderaan een café – dat niet Central Perk heet. Wil je springen in de fontein uit de generiek van Friends en ‘I’ll be there for you’ kwelen? De meeste toeristen trekken dan naar de Bethesda-fontein in Central Park. Die stond er wel model voor, maar de ‘echte’ fontein... staat in Hollywood. Wat maakt het uit, Central Park is een groene long in het midden van de stad, 57 keer zo groot als het Wijnegem Shopping Center. En gratis!

 

New York, Friends, Rachel, Joey

3. Het Cruise-punt: Times Square

Toen Tom Cruise nog meer tijd stak in acteren dan in Scientology, maakte hij Times Square onvergetelijk in Vanilla Sky, samen met Penelope Cruz en Cameron Diaz. Het zou de drukst bezochte toeristische attractie ter wereld zijn: zo’n 300.000 mensen lopen er voorbij in één dag. Nu ja, attractie: er is weinig meer te zien dan een druk kruispunt vol auto’s, toeristen en lichtreclames. Je gaat het best na zonsondergang, dan staat de neon in lichterlaaie.

 

Tom Cruise, NEw York, Flair, film

4. Windowshopping at Tiffany’s

Vergaap je gerust aan het raam, met een koffie in de hand, zoals Audrey Hepburn deed in Breakfast at Tiffany’s. De juwelen van Tiffany & Co (727, 5th Avenue) zijn helaas onbetaalbaar, maar de vitrines op de chique 5th Avenue zijn soms echte pareltjes loop zeker ook langs die van Dior. Gelukkig is kijken gratis.

 

BreakfastatTiffany's, New York, Film

6. OMG! De stoep van Carrie!

Horden fans van Sex and the City troepen samen om een foto van zichzelf te nemen voor de stoep van Carrie Bradshaw. Perry Street is een van de mooiste (en duurste) straten van West Village, en dus hangt er nu een bordje dat vraagt om alstublieft niet op de Heilige Stoep te gaan zitten. Wel toegelaten: net als Carrie en Miranda een cupcake halen bij Magnolia Bakery (Bleecker Street 401).

 

Carrie, sex and the city, New york

5. Lunchen met Justin

Vergeet de clichés over de Amerikaanse eetcultuur: het eten in New York is geweldig, van peperdure restaurants tot smake-lijke snacks van een stalletje. Justin Timberlake en Mila Kunis maakten   (Prince Street 17) nog populairder dan het al was met hun romantische komedie Friends with Benefits. Je proeft er heerlijke cocktails en hartige Mexicaanse kost  tegen zachte prijsjes.

 

Justin Timberlake, Flair, Mila Kunis

7. Culinair orgasme

In deze stad worden meer dan 800 talen gesproken, en al die immigranten maken ook van de keuken een heerlijke melting pot . Bij het Joodse Katz’s Delicatessen moet je zijn om een culinair orgasme te beleven zoals in die legendarische scène van When Harry Met Sally. Er hangt zelfs een bordje omhoog: “Hope you have what she had !”

Budgettip: de Amerikanen zien het vaak nogal groots. Aarzel niet om één portie pastrami voor twee te bestellen.

 

When harry met Sally, Film, Flair

8. Drinken als Don Draper

De reclamejongens hebben Madison Avenue al lang verlaten, maar er hangt toch nog wat van de Mad Men-sfeer. Je kan je vergapen aan de Warhols in het mu-se-um van moderne kunst MoMA, en iets drinken in de poepchique Madison Club Lounge van het Roosevelt Hotel waar Don Draper in Mad Men onderdak zoekt als hij thuis niet binnen mag. Dat kost je 17 dollar voor een Martini. Voor die prijs drinken wij er om de hoek drie.

Budgettip: elk café heeft ’n happy hour.

 

Flair, fun, Madmen, fun

9. Dansen op straat

Musicalfans kunnen hun hartje ophalen in New York. Natuurlijk moet je op Broadway zijn om een musical bij te wonen.

Budgettip: zelf dansen op straat kost minder, en je zou niet de eerste zijn... Op West 46th Street vind je vlak bij Times Square de school waar Fame zich afspeelt. En die iconische brandtrappen uit het romantische West Side Story? Die zijn gewoon nog overal en maken elke straat tot een theaterdecor. Zingen maar!

 

West side story, fun, dans, New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '