Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Staat veel seks gelijk aan een goede relatie?

UITGETEST: een maand lang elke dag seks

De gelukkigste koppels hebben één keer per week seks. Een stelling waar redactrice Elien toch zo haar twijfels bij heeft. Om te testen of ‘meer = beter, minder = slechter’ niet correcter is, deed zij het een maand elke dag en één maand helemaal niet.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen en de FAQ over mijn “sociale” experimentje gelijk van de to-dolijst schrappen: ja, ook tijdens die week van de maand, en nee, mijn lief heeft hier niet vrijwillig voor gekozen, en ja, dit was ongetwijfeld het slechtste idee dat ik ooit geopperd heb tijdens een redactievergadering. Nu ja, tenminste de helft ervan. En dan nu: liefste dagboek, hier komt mijn relaas.

 

1 maand elke dag seks

Yep, ik ben met mijn grote mond weer in een ietwat precaire situatie beland. Issue of the day? Hoe breng ik dit in godsnaam aan bij m’n vriend? Antwoord: de grote goed-nieuws-slecht-nieuwsshow. Het ging ongeveer zo: ‘Schattiiieee (dat werkt meestal wel vertederend), ik moet je wat vertellen. En je gaat het niet echt leuk vinden. (Dat schept dan weer drama, waardoor alles wat ik daarna vertel, altijd beter meevalt dan wat hij verwacht.) We moeten nog een keertje wat uittesten. Het goede nieuws: we gaan deze maand élke dag de horizontale tango dansen en beginnen daar hier en nu mee, tijdens ons verlof. Klein addertje onder het gras (en ik praat nu drie keer sneller dan daarnet): daarna doen we het een hele maand niet, maar dat zijn zorgen voor morgen, hè, sjoe. Zullen we eraan beginnen dan?’

 

Week 1: dubbele vakantiepret

Aan dit experiment beginnen terwijl we op vakantie zijn? De timing had niet beter kunnen passen. Op verlof ben je toch altijd nog net dat beetje verliefder én meer in the mood om elke avond af te sluiten met wat gerampetamp na die romantische zonsondergang, dat etentje bij kaarslicht of – in mijn geval – je lief te zien ronddartelen in een wetsuit of zwemshort. Dat is een beetje valsspelen, misschien, maar je kan het ook zien als: goed begonnen is half gewonnen. De sfeer zit top, alles lijkt vanzelf te gaan en onze vakantie loopt – letterlijk en figuurlijk – als een heet vuurtje. Geen klachten, maar ook geen bijzonderheden tot dusver.

 

Week 2: ik ben zo mooooeee...

Net als de gemiddelde Vlaming vrijen mijn vriend en ik buiten het vakantieseizoen aan een “normalere” frequentie van twee à drie keer per week. Het elke dag doen, is dus ook voor ons een noemenswaardige stijging nu de vakantiekriebels verdwenen zijn en ons leven weer z’n normale gangetje gaat. Als ik op woensdagavond met een midweekdipje voor de spiegel sta, mijn lenzen in hun potje drop, mijn make-up verwijder en mijn tanden poets, overvalt de gedachte me: oh my god, ik moet nog in actie schieten... Dit is zo tegen mijn zin, ik wil gewoon slapen!

 

Eén keer per dag volstaat niet meer om mijn driften te temperen. Wanneer mag ik weer?!

 

Hoewel, ‘van seks hebben krijg je zin’ blijkt dan toch geen fabeltje te zijn. Zodra ik me – met enige moeite en een beetje gezucht – over de drempel der moeheid hijs, komt de ‘groove’ vrijwel vanzelf. Ook op vrijdag, als we apart van elkaar uitgaan en pas na middernacht thuiskomen, moeten we nog snel een vluggertje in het schema proppen. Gelukkig neemt goesting het ook vandaag na een paar minuten over van verplichting. Al voelt het hier thuis allemaal wel een beetje geforceerder dan op vakantie in de zon...

 

Week 3: 24/7 goesting

Eén woord: topweek. Na twee weken dagelijks onder de lakens duiken, is de seksuele spanning tussen ons zo gegroeid dat we zelfs in het openbaar moeite krijgen om de controle te bewaren. Mijn libido – dat standaard al niet echt aan de lage kant is – swingt de pan uit. Al wat ik nog kan denken, is: waarom doen we dit niet al acht jaar? En: wanneer mag ik weer? Het wordt zelfs zo gek dat één keer per dag niet altijd meer volstaat om mijn driften te temperen. Om de negen seconden aan seks denken is vanaf heden niet langer uitsluitend een mannenzaak. Het is officieel: ik ga volledig wild. Hier stoppen we nooit meer mee!

 

Week 4: wat een eyeopener!

Het experiment gaat er alleen maar op vooruit. Niet alleen groeit de goesting razendsnel, ook de ervaring krijgt een heel nieuwe dimensie. Vluggertjes tussendoor kunnen nog steeds, maar over het algemeen trekken we meer tijd uit en doen we nog meer moeite om er elke dag opnieuw een intense ervaring van te maken. Dat is het tegendeel van wat ik had verwacht. Ergens had ik gevreesd dat we seks misschien wel beu zouden raken, maar niets is minder waar. Conclusie van de actie? Meer is wel degelijk beter.

 

via GIPHY

 

Ontdek op de volgende pagina wat een maand lang geen seks met redactrice Elien deed.

Wat doet een maand lang elke dag seks met je relatie?

Wat doet een maand lang elke dag seks met je relatie?

Sorry, vrienden van de wetenschap, meer seks maakt wel degelijk gelukkiger. Eenmaal in de stemming heeft meer seks niet alleen een verbluffend effect op mijn relatie, maar ik merk in alle aspecten van mijn leven positieve veranderingen.

 

Eerst en vooral: het lief en ik maken veel minder ruzie en zitten – in tegenstelling tot hoe mensen ons doorgaans kennen – niet de hele tijd te kibbelen of elkaar het bloed onder de nagels vandaan te halen (op de meest liefkozende manier, uiteraard). Grote beslissingen nemen – zoals een interieur kiezen voor het huis dat we aan het verbouwen zijn – gaat verdacht makkelijk. Wanneer hij toch een keertje tegen mijn kar rijdt, lijkt mijn woede van me af te glijden als het satijnen kamerjasje dat ik gisteravond voor de gelegenheid aantrok.

 

Minder ruzie en frustraties, meer veerkracht, een stralende huid... Seks maakt écht gelukkiger.

 

Ik word zelfs niet langer knorrig wanneer hij weer eens een bord of koffiemok midden in de zetel laat staan. In plaats daarvan zet ik het zelf bijna huppelend op het aanrecht. Zal ik maar meteen ook zijn sokken wassen? Ik heb ook het gevoel dat we veel meer praten. We hebben allebei een heel drukke agenda en komen er niet vaak aan toe om samen te eten. Voor veel koppels is dat het moment waarop je een beetje met elkaar synchroniseert. Voor ons is dat nu het uurtje na de dagelijkse daad.

 

Voor het eerst heb ik ook het gevoel dat hij effectief luistert naar wat ik te zeggen heb, haha! Ook op het werk merk ik dat de noeste arbeid vruchten afwerpt. Stress, wat was dat ook alweer? Ik lijk veerkrachtiger in probleemsituaties en ben net een sponsje dat alles met gemak opneemt, om daarna de troep netjes op te kuisen. Als het me toch eens wat hoog zit, is dat meteen van de baan nadat we mijn favoriete vorm van ontspanning van de to-dolijst hebben geschrapt. En last but not least: ik heb ook de indruk dat mijn lichaam er baat bij heeft. Mijn huid heeft een natuurlijke gloed, mijn haar glanst en wipt in het rond, en ik zit een pak beter in mijn vel.

UITGETEST: een maand lang geen seks

1 maand lang geen seks

 

Week 1: wel, dit is frustrerend...

Drie dagen. Dat is exact hoe lang we het bij een eerste poging volhouden. Door het eerst een hele maand elke dag te doen, heb ik mijn driften duidelijk niet meer onder controle. Ik moet en zal hem hebben, alle discipline en zelfbeheersing gaan zonder pardon het raam uit! Tja, het vlees is zwak. Op naar poging twee, en ditmaal neem ik mijn voorzorgen. In de aanslag: een losse katoenen pyjama, een fort van knuffels en kussens als tussenscheiding in ons bed en extra veel en laat werken om mezelf zo murw mogelijk te maken tegen bedtijd. De goesting is groot, maar de plicht roept luider. Ik raak mijn lief met geen vinger meer aan en negeer dat ik de muren oploop van seksuele frustratie. Eigenlijk nog wel opwindend, dat uitgesteld verlangen...

 

Week 2: vertrek maar, schat!

Driewerf hoera, het lot is me goed gezind. Mijn vriend vertrekt vandaag voor een week op zakenreis naar Griekenland. Nog nooit heb ik hem met zo veel opluchting uitgezwaaid. Dat mag dan (weer) een beetje valsspelen zijn, de omstandigheden komen wel als geroepen. Hoewel mijn hormonen ondertussen wat gekalmeerd zijn, voel ik me nu vooral schuldig ten opzichte van hem. Hij heeft het er niet makkelijk mee dat ik hem zo weinig aandacht geef en zijn blauwe ballen worden stilaan echt een probleem. Afstand is het enige wat ons nu nog kan redden. En chocolade, natuurlijk, kilo’s chocolade.

 

Mijn libido is onder het vriespunt gezakt en zijn puppyogen laat me ijskoud. Het gaat pijlsnel de foute richting uit!

 

Week 3: liever Netflix

Wauw, wat een ommekeer. Hoewel ik er twee weken geleden rotsvast van overtuigd was dat ik de rest van mijn leven quasi dagelijks van jetje zou geven en me vorige week rotslecht voelde tegenover m’n vriend, is seks al na twee weken staakt-het-vuren zowat het laatste aan m’n hoofd. Mijn libido is onder het vriespunt gezakt en de puppyoogjes van m’n lief laten me ijskoud. Waarom moeite doen om die comfy jogging met pelsje uit te trekken en me in het zweet te werken voor een paar orgastische seconden als Netflix me urenlang een voldaan gevoel kan geven onder mijn warme, fluffy dekentje? Wacht... Heb ik dat écht net gedacht? Het gaat pijlsnel de foute richting uit met mij.

 

Week 4: ik, de vergeetkampioen

Het gaat van kwaad naar erger ten huize frigobox. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zelfs als de langste maand van m’n leven eindelijk achter de rug is, duurt het nog vier extra dagen voor ik me dik tegen m’n zin weer in een mooi setje lingerie hijs en me een hele dag oppep om ’s avonds de vloek der dufheid te verbreken. God, wat voelt dat geforceerd... Of tenminste, de eerste vijf minuten. Jezusmina, hoe kon ik zo snel vergeten hoe heerlijk dit voelt? Laat ik deze maand zo snel mogelijk archiveren in de ‘selectief gewist’-map van mijn geheugen en het dubbel en dik goedmaken met mijn vriend op de manier die altijd werkt (knipoog).

Wat doet een maand lang geen seks met je relatie?

Wat doet een maand lang geen seks met je relatie?

Vette ruzies, frustraties van begin tot einde, een veel lager lichaamsbeeld en bakken meer stress. Het zijn maar een paar zaken die deze maand domineerden. Het lijkt wel of mijn sexappeal in m’n schoenen is gezakt, mijn goesting om in m’n vrije tijd andere dingen te ondernemen dan bingewatchen op Netflix voltooid verleden tijd is en mijn lief net zo goed een kamergenoot zou kunnen zijn wiens sokken en afwas overal belanden behalve waar ze thuishoren (voel je de frustratie?).

 

Ik loop er ook een pak minder vrolijk bij, ben veel sneller op m’n tenen getrapt en heb een serieuze inspiratiedip op het werk. Daarmee wil ik natuurlijk niet beweren dat seks de oplossing is voor alles, of dat je niet gelukkig kan zijn zonder. Maar voor mij persoonlijk blijkt het toch een belangrijker deel van mijn leven en m’n relatie te zijn dan ik aan het begin van deze test had verwacht. Tuurlijk, dat het effect zou hebben op mijn relatie, had ik wel zien aankomen, maar de impact reikt veel verder dan dat. Waar ik nog het meest verbaasd over ben, is dat het me allemaal niet zo veel lijkt te schelen. Ik loop er een beetje bij als een slons, heb niet de fut om een stapje in de wereld te zetten en geef er zelfs niet om als mijn lief drie avonden op rij de piste in is. Een gevoel dat ik gelukkig objectief kan herkennen en waarvan ik tegen mezelf kan zeggen: no way, José.

 

Ik ben snel op m’n tenen getrapt en heb een werkdip. Seks blijkt belangrijker dan ik dacht.

 

Zorg dat je die dieselmotor weer aan de praat krijgt en herinner je hoe goed je je een maand geleden voelde. Ongetwijfeld zullen er meer dan genoeg avonden zijn waarop ik te moe ben om die eerste maand te evenaren, en dat is helemaal oké. Maar voor mij is de moraal van het verhaal toch dat je niet alleen moet vrijen omdat het zo hoort of omdat je lief je met heel schattige puppyoogjes aankijkt, maar gewoon omdat je er zelf van geniet, omdat het een deel van het mens-zijn is of omdat het gewoon verdomd leuk kan zijn. Ik ben nu weg, want ik heb vanavond nog wat te doen...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '