Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

5. Hij/zij speelt het slachtoffer.

OPGEPAST: 9 signalen die aantonen dat je in een giftige relatie zit

Soms laten we ons (onbewust) verleiden in een toxische relatie. Groffe opmerkingen die weer worden goedgemaakt met loze complimentjes tot je hart breekt... Herken jij deze negen signalen? Dan zit jij je misschien wel in een giftige, destructieve relatie en is het tijd om aan de alarmbel te trekken.

1. Hij/zij waarschuwde jou


Vreemd genoeg zal een giftige man/vrouw je op voorhand trachten te waarschuwen met uitspraken zoals: ‘Je moet oppassen met mij’, ‘Ik ben niet de juiste persoon voor jou’ en ‘Ik ben moeilijk te vertrouwen’. Uiteindelijk zal blijken dat je je geliefde toen beter op zijn/haar woord had geloofd, want die eerste waarschuwingen zullen de enige momenten geweest zijn waarop je je partner daadwerkelijk kon vertrouwen.

2. Hij/zij wil in de smaak vallen


Je lief vist naar complimentjes bij zijn/haar omgeving en wil er constant door bewonderd worden. Ook zal je partner jou het gevoel geven dat ook jij enorm in de smaak valt door je te overladen met complimenten. Je zal verblind worden door zijn/haar ‘liefde’.

3. Hij/zij vernedert je onophoudelijk


Je partner is verbaal agressief naar jou toe. Hij/zij kleineert je, vernedert je en heeft kritiek op alles wat je doet. Misschien valt het je niet meteen op, maar na een tijdje ga je eraan kapot.

4. Hij/zij liegt veel


Je lief liegt over alles, zelfs over details. Hij/zij gaat de gekste praatjes uitvinden om zichzelf ergens uit te praten. Zelfs als zijn/haar leugens klein en onschuldig lijken, moet je enorm voorzichtig zijn met leugenaars.

5. Hij/zij speelt het slachtoffer


Niets is ooit zijn/haar schuld. Niets waarmee je lief jou of anderen ooit kwetste is zijn/haar fout. Hij/zij schuift alles in andermans schoenen. Je partner krijgt het zelfs voor elkaar dat anderen zich bij hem/haar verontschuldigen, terwijl hij/zij eigenlijk zelf in de fout ging.

6. Hij/zij manipuleert


Hij/zij verdeelt en heerst. Slachtoffers selecteert je partner uit andere kringen. Weet je niets van zijn/haar exen? Dan bestaat de kans dat hij/zij het zo gewild heeft. Je lief wil gewoon niet dat je de negatieve verhalen van exen kent.

7. Hij/zij heeft nul empathie


Giftige personen zijn koel, ze vertonen geen enkele échte emotie. Als ze dan toch opeens gevoelig overkomen, is het om hun slachtoffers te manipuleren. Hij/zij zal zich nooit verontschuldigen. Wacht niet tot je lief je vertelt dat hij/zij van je houdt en verwacht geen respect. Gun hem/haar jouw verdriet nooit.

8. Hij/zij kan plots heel erg boos worden


Van de ene seconde op de andere kan je partner beginnen te razen. Dat gebeurt vooral wanneer hij/zij niet genoeg aandacht krijgt. Hij/zij lijkt wel een klein kind met kuren. Om aandacht te trekken zal hij/zij zich slecht gedragen.

9. Je kan er maar geen vat op krijgen


Je wil je lief wel begrijpen, maar het lijkt je maar niet te lukken. Je begrijpt niets van zijn/haar gedrag of gevoelens en daar lijkt je partner van te genieten. Hij/zij wil zijn/haar mysteriositeit niet verliezen. Je partner zegt je constant dat je hem/haar verkeerd begrijpt, maar als jij om meer uitleg vraagt, lijkt die alles nog gecompliceerder te maken.

Hoe bescherm je jezelf?


Als je eraan denkt om een relatie te beginnen met een giftig persoon, begrijp dan goed dat je niets aan zijn/haar persoonlijkheid kan veranderen. De enige oplossing is om afstand te nemen en dan te vluchten. Laat merken dat je het spelletje doorhebt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '