Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Flair

Flair test uit: 6 x kokosolie

Kokosolie is all the rage in beautyland. Beetje vreemd, denk ik dan, want is kokosolie niet dat goedje waarmee hipsters hun hypergezonde maaltijden maken? Klopt, maar blijkbaar kan die welriekende olie niet alleen je darmen happy maken, maar ook je haar, tanden en huid laten stralen. Tijd om te testen!

Eerste obstakel: waar vind ik kokosolie? Mijn ervaring met superfoods vertelt mij dat de plaatselijke supermarkt niet de beste plek is om te beginnen zoeken, dus doe ik beroep op mijn betrouwbaarste vriend: het internet. Al snel kom ik op superfoodshuis.be, waar ik twee potten van 500 ml bestel. Ik heb namelijk grootse plannen.

 

kokosolie

Kokosolie bij temperaturen onder 25 graden (links) en vloeibaar boven 25 graden (rechts)

 

Op internet vind ik artikels die het hebben over maar liefst twintig toepassingen van kokosolie als beautyproduct. Aangezien sommigen ervan me iets te ver gaan – twintig minuten gorgelen met olie voor wittere tanden? Thanks but no thanks – kies ik er zes uit die me doenbaar lijken én beautyprobleempjes aanpakken die ik graag verholpen zou zien. Stiekem begin ik al te dromen van haar dat zo glanst dat je een zonnebril nodig hebt om ernaar te kijken en zelfs de grootste stortbui kroesloos doorkomt. En van zachte ellebogen, dat ook.

 

De eerste indruk is positief: love, love, love the smell. Ik ben nu eenmaal fan van kokos. Thaïse curry’s met kokosmelk, Bounty's, kokosrotsjes: het water loopt me al in de mond. Alleen de kokoswatertrend laat ik aan mij voorbijgaan. Nadat ik afgelopen weekend op WECANDANCE voor het eerst zo’n hippe kokosnoot – enkel en alleen voor de photo opp, ik geef het toe – probeerde, vraag ik mij nu af of er werkelijk iemand is die kokoswater lekker vindt en hoe die hele hype in godsnaam is kunnen ontstaan. Afschuwelijk is een understatement. Maar bon, we wijken af.

 

 

1. Kokosolie als lippenbalsem

 

De wereld is geobsedeerd door dikke lippen, ik wil ze gewoon zacht en minder droog. Volgens het alwetende internet zou kokosolie mij daarbij kunnen helpen en dus begin ik lustig te smeren. De olie is ideaal als lippenbalsem: niet te vet, lekker geurtje én effectief. Ik zou iedereen aanraden om die hydraterende lippenstift weg te gooien en wat kokosolie in een leuk potje te doen, ware het niet dat er één groot probleem is. De zalfachtige brij die kokosolie normaal is, wordt volledig lopend vanaf 25 ° C. En laat het nu net een heel warme week geweest zijn. Na twee dagen zat ik dus met een pot vloeibare olie: niet aangenaam om op je lippen te smeren. Bovendien wil je niet dat je handtas geruïneerd wordt door een lekkend potje, right? Conclusie: kokosolie als lippenbalsem is een do in de winter, maar een no go in de zomer.

 

 

2. Kokosolie als antifrizz-serum

 

Als kroeskop die al jaren vastklampt aan haar geliefde stijltang, heb ik al van alles geprobeerd om op een gezondere manier mijn lokken te temmen. Geen enkel kappersproduct is – ondanks de stevige prijskaartjes –  een blijver gebleken, dus heb ik mijn hoop op kokosolie gevestigd. Een klein beetje olie aanbrengen op je haarpunten, lees ik op het internet. Al snel besef ik dat het woord 'beetje' nogal subjectief is, want mijn haar lijkt vooral vettig, in plaats van het gewenste glad en gezond. De tweede keer toom ik m'n enthousiasme in en bereik ik wel het gewenste effect. Kroesloze lokken zal ik nooit hebben, maar kokosolie is wel ideaal als gel waarmee je tegendraadse lokken in de plooi legt en droge punten verbergt, zonder jezelf een wet look aan te meten.

 

mary

© Giphy

 

 

 

3. Kokosolie als scheerschuim voor gladde benen

 

Met mijn stelten is scheren een hels werk, but a girl’s got to do what a girl’s got to do. Normaal gebruik ik douchegel als scheerschuim – als ik heel lui ben zelfs niets, met grote spijt tot gevolg – maar die vervang ik voor de gelegenheid dus door kokosolie. Hallelujah, een revolutie in mijn beautypatroon. Kokosolie als scheerschuim is een blijver, want het scheren gaat vlot, je hebt helemaal niet veel olie nodig én je benen zijn superglad en zacht achteraf zonder dat je bodylotion aan hoeft te brengen. En dan vergeet ik dat heerlijke geurtje nog.

 

 

4. Kokosolie als make-upremover

Je kent het wel: je hebt een flinke laag mascara gelegd om de dag/nacht door te komen, haalt 's avonds zeker drie watjes vol make-up van je ogen en wordt 's morgens, ondanks alles, nog als een panda wakker. Olie zou ideaal zijn voor het verwijderen van make-up en laat ook nog eens een voedend laagje achter op je huid. Je doet gewoon wat olie op je vingers, wrijft er voorzichtig mee over je wimpers (de olie prikte niet in m'n ogen, al raad ik niet aan dat je ermee over je oogbollen wrijft), lacht even met het feit dat je eruit ziet als een dwaze panda en verwijdert alles makkelijk met een tissue. Veel sneller en efficiënter dan die drie watjes: we hebben nog een blijver!

 

gaga

© Giphy

 

5. Kokosolie als bodylotion

Ik ben voorstander, aangezien kokosolie vettig genoeg is om goed te hydrateren, maar niet té vettig. Ik hoef achteraf m'n handen zelfs niet te wassen om het glibberige gevoel weg te krijgen. Gewoon een beetje over elkaar wrijven en de vettigheid is verdwenen. Al moet je wel opletten: als je heel je lichaam insmeert, ga je al snel ruiken als een wandelende kokosnoot en laat dat nu net een geur zijn die sommige – vreemde, I must add – mensen afstotelijk vinden. Bovendien heeft de coconut oil mijn mission impossible (nog) niet tot een goed einde kunnen brengen: m'n ellebogen voelen nog altijd vrij ruw. Maar waar een wil is, is een weg, dus ik blijf smeren. 'Cause I'm in love with the coco(nut)!

 

6. Kokosolie als prewash conditioner

Als antifrizz-serum heeft de kokosolie niet helemaal het gewenste effect, dus doe ik maar een tweede poging om glanzend prinsessenhaar te krijgen. Ik zou een paar uur voor het wassen een paar eetlepels kokosolie in m'n haar moeten smeren, om dan de olie goed uit te spoelen en mijn haar eventueel nog eens met shampoo te wassen. Zo gezegd, zo gedaan en dus loop ik een paar uur met een vieze, vettige kop rond. Als m'n hoofdhuid na een tijdje dan ook nog eens stevig begint te jeuken, krijg ik spijt van m'n experiment. Maar all's well that ends well: na heel lang spoelen en toch nog een wasbeurt met shampoo voelt m'n haar wel degelijk zachter en minder droog. En Rome wasn't built in a day, dus misschien heb ik binnen een paar weken wel die lokken waar ik al zo lang van droom. Fingers crossed!

 

P.S. Je kan ook de olie aanbrengen voor het slapengaan en de volgende ochtend wassen. Vettige boel, als je 't mij vraagt, maar dan heeft de olie wel meer tijd om in te trekken. Aan jou de keuze!

 

haar

© Giphy

 

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '