Dat je van zout dorst krijgt, weet iedereen. Maar wist je dat het je ook hongerig kan maken? Een verhoogd natriumgehalte kan namelijk leiden tot een sterker hongergevoel, en dus ook tot een grotere kans om bij te komen. Dat blijkt uit een recente studie die onlangs werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation.
12 gram vs. 6 gram zout per dag
Een team van Duitse en Amerikaanse onderzoekers analyseerde bij tien Russische astronauten twee verschillende soorten diëten die ze in de ruimte uitprobeerden.
Bij het ene dieet mochten de astronauten zo’n 12 gram zout per dag eten, bij het andere dieet werd de zoutinname beperkt tot 6 gram per dag, oftewel: de dagelijkse hoeveelheid zout die wordt aangeraden door voedingsdeskundigen.
via GIPHY
Meer zout = meer energieverbruik = meer honger
De onderzoekers gingen ervan uit dat hun proefkonijnen minder dorst zouden hebben wanneer ze minder zout aten, maar dat bleek niet het geval. Wanneer de astronauten 12 gram zout per dag mochten eten, dronken ze net minder water.
Het team wetenschappers gelooft dat dat komt omdat het lichaam meer water vasthoudt, in plaats van het uit te plassen met het zout. Bovendien hadden de astronauten veel meer honger tijdens het dieet met hoog zoutgehalte, terwijl ze hetzelfde aantal calorieën per dag aten als normaal.
De zoutinname zorgt ervoor dat het lichaam meer energie moet verbruiken om het water te kunnen opslaan. Vandaar ook het hongergevoel. ‘Moesten we de astronauten meer eten hebben gegeven, hadden ze zich gegarandeerd overeten en zouden ze ook zijn bijgekomen’, aldus een onderzoeker.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier