Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Vanaf wanneer moet je je zorgen maken?

Hoor jij bij de vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elke dag verliezen maar liefst zeven vrouwen de strijd tegen de ziekte. Een vroegtijdige opsporing verhoogt de overlevingskans aanzienlijk, en net daarom is screening zo belangrijk.

Elk jaar krijgen meer dan 10.000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. 1 op 9 vrouwen wordt in haar leven geconfronteerd met de ziekte. Een goede screening en een evolutie op vlak van behandeling zorgen dat gemiddeld 85% van de lotgenoten overleeft. Maar vanaf wanneer moet je je zorgen maken?

 

Hoe dan ook is het belangrijk dat je als vrouw je borsten goed kent. Voer elke maand een zelfonderzoek uit zodat je snel veranderingen opmerkt. Kijk en voel aan je borsten en leer ze kennen. Merk je iets vreemd op? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. 

 

'Gemiddeld' risico: 

Borstkanker komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de 50 en 69 jaar. Daarom organiseert de overheid voor hen een tweejaarlijkse screeningsmammografie. Dit onderzoek is helemaal gratis en kan zorgen voor een vroege opsporing. 

 

'Hoog' risico: 

Als je al borstkanker hebt gehad, heb je een drie- tot viermaal hogere kans op borstkanker in de andere borst. Ook een eerdere (goedaardige) borstaandoening verhoogt de kans op borstkanker met een factor twee à drie. Ook voor deze doelgroep geldt: ken je borsten en neem contact op met je huisarts of gynaecoloog wanneer je veranderingen opmerkt. 

 

'Zeer hoog' risico:

Als borstkanker of een andere hormoondragende kanker (bijvoorbeeld eierstokkanker) in je familie voorkomt bij meerdere personen – waarvan één persoon jonger dan 50 – loop je een hoog risico op borstkanker. Mogelijks ben ook jij drager van het afwijkend gen. Neem in dat geval contact op met je huisarts, hij bespreekt de volgende stappen met jou. Slechts bij 5 à 10 procent van de vrouwen die borstkanker krijgen, speelt erfelijkheid een rol.

 

Met dank aan Think Pink.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '