Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Een mammografie alleen is niet meer genoeg...

De nieuwe richtlijnen om borstkanker te voorkomen

Deze week publiceerde de American Cancer Society een nieuwe reeks met richtlijnen om borstkanker te voorkomen. En die zijn erg verrassend. Mammografieën op jonge leeftijd blijken niet de beste keuze om borstkanker te slim af te zijn.

Denk nu niet dat Flair je vertelt dat mammografieën helemaal niet meer nodig zijn. Integendeel! Bedenk gewoon dat geen enkel onderzoek waterdicht is, en daarom kan je meer doen dan jaarlijks onder de scanner gaan. Deze vier dingen moet je in acht houden wanneer je je borsten wil controleren op kanker.

 

1) Mammografieën alleen zijn niet voldoende

Ze kunnen kanker detecteren, maar niet voorkomen. En hoe jonger je bent, hoe kleiner de kans dat de uitslag van zo’n onderzoek kanker aanduidt. De aanbevolen leeftijd om met mammografieën te starten, is opgetrokken naar 45 jaar. 

 

2) De richtlijnen gelden enkel voor mensen buiten de risicogroep

Als borstkanker voorkomt in je familie of je om een andere reden een verhoogd risico hebt, gelden de aanbevolen richtlijnen niet. Dan is het wel een goed idee om vroeger onder de scanner te gaan. 

 

3) Onderzoek je borsten regelmatig

Check regelmatig of je niets eigenaardigs aan je borsten voelt en raadpleeg een dokter als dat het geval is, en zéker als wat je voelt, langer dan een maand aanhoudt. 

 

4) Beperk de factoren die een verhoogd risico op borstkanker met zich meebrengen

Drink niet te veel alcohol en vermijd hormonale kuren en ongezonde voeding. Niet alleen je borsten, maar ook de rest van je lichaam zal je dankbaar zijn. 

 

 

Lees ook:

Dit bruidje met kanker straalt

Tiener scheert hoofd kaal voor vriendin met kanker

Wat kan je doen om de strijd tegen borstkanker te steunen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '