Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Giphy

Die anderen doen ook maar wat!

7 x tips om minder kritisch te zijn voor jezelf

We geloven graag dat kritisch zijn voor onszelf een goede motivator is. Vandaar ook uitdrukkingen als ‘tough love’ en ‘straight talk’. Want als je rond de pot draait, hoe kan je dan openbloeien? Maar je kan ook té kritisch zijn voor jezelf, en dat werkt eerder verlammend dan motiverend. Goed nieuws: je kan er wél iets aan doen.

Wereldwijd onderzoek door Danone Activia naar de band tussen vrouwen en hun ‘innerlijke criticus’ 

 
Zoals je hier al kon lezen, voerden Google en GlobalWebIndex in opdracht van Danone Activia in de zomer van 2016 een wereldwijd onderzoek uit rond mindfulness. Meer dan 15.000 respondenten tussen 25 en 55 jaar oud uit o.a. de VS, Brazilië, Japan, Zuid-Afrika en België werden ondervraagd om inzicht te krijgen in de band tussen vrouwen en hun ‘innerlijke criticus’ en de invloed ervan op hun leven.  
 
Daaruit blijkt dat wanneer de zogezegde 'innerlijke stem' van een vrouw niet constructief wordt beheerd, dit het verschil kan betekenen tussen het leven in handen nemen of zich net terugtrekken.
 
Onze innerlijke stem kan ons in de richting van succes en welzijn duwen of ons tegenhouden.
 
‘Onze innerlijke stem kan ons in de richting van succes en welzijn duwen of ons tegenhouden’, legt professor Ellen Langer, sociaal psycholoog en expert in mindfulness, uit. Kritisch zijn voor jezelf is belangrijk, maar je moet het juiste evenwicht zien te vinden. Je kan jezelf makkelijk motiveren om te groeien en jezelf te verbeteren door aardig te zijn voor jezelf en lieve woorden te gebruiken alsof je je eigen life coach bent. Hoe? Zo!

 

1. Zoek uit waarom je zo streng bent voor jezelf

Wanneer iets niet verloopt zoals jij het wil en je jezelf a hard time geeft, pauzeer dan even en vraag jezelf af waarom je zo reageert. Dat kan je helpen begrijpen wat de dieperliggende betekenis achter deze gevoelens is. 
 
Waren je ouders vroeger erg kritisch? Of ben je bang wat ze van je vinden op het werk? Analyseer voor jezelf de bron van je emoties, zo help je jezelf al een heel eind op weg. 
 

via GIPHY

2. Probeer om de toon van de conversaties met je innerlijke criticus te veranderen 

Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Goed genoeg is meer dan oké. Probeer zachter te zijn voor jezelf. Zo zal die gewoonte om kritisch te zijn al snel slijten en de toon van de conversaties met je innerlijke criticus veranderen. 
 

3. Accepteer datgene waarmee je worstelt in plaats van jezelf met de vinger te wijzen

Niemand is perfect, iedereen heeft zijn gebreken. En dat is helemaal oké. Stel realistische doelen voor jezelf en zie je innerlijke criticus niet als iets slechts, maar erken zijn bevorderende rol in je leven.

Uiteraard is het belangrijk om op de juiste manier met deze stem om te gaan. Eens je dat onder de knie hebt, zal je inzien dat hij je kan helpen groeien, leren en sterker worden als persoon. Met dingen worstelen, is de enige manier om te leren in het leven. Dus apprecieer deze stem.

 

4. Geef jezelf een compliment

Probeer er een gewoonte van te maken om jezelf een compliment te geven. En liefst nog zo vaak mogelijk. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het een gewoonte zal worden.

Als je op tijd op het werk bent geraakt, als je een lekkere maaltijd hebt klaargemaakt, als je linkereyeliner gelijk is met je rechtereyeliner: dan is het tijd voor een complimentje!

 

via GIPHY

5. Laat je ego voor wat het is

Oké, falen is allesbehalve leuk. Maar je kan nooit falen als je niet opgeeft. Relativeren is de sleutel. Dat kleine misverstand of foutje verdwijnt in het niets als je the bigger picture bekijkt.

Dé vraag om jezelf op je gemak te stellen, is deze: zal dit nog iets uitmaken binnen zes maanden of een jaar? Het antwoord zal hoogstwaarschijnlijk nee zijn. Adem diep in en uit en ga verder met je leven. 

 

6. Kies ervoor om aan je eigen kant te staan

Aan wiens kant anders?, horen we je denken. Wel, elke keer dat jij jezelf met de vinger wijst, sta je eigenlijk aan de kant van de anderen die je hebben wijsgemaakt dat je niet goed genoeg bent om te slagen.

Vergeet die mensen en wees je eigen enthousiaste cheerleader. Geef niet op. Hoe belachelijk het ook mag klinken, zeg tegen jezelf: ‘Ik sta aan je kant en ik geloof in je.’

 

7. Geef jezelf een high five iedere keer je erin slaagt om positief te zijn

Bedank jezelf iedere keer dat je jezelf kan tegenhouden om negatief te zijn. Je bent aan het leren om lief te zijn voor jezelf en jezelf graag te zien, en dat is niet niks.

Je bent je leven (opnieuw) in eigen handen aan het nemen en trekt je niets aan van wat mensen denken. Dat verdient een high five! 

via GIPHY
Lees ook:

FLAIR STORIES