Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Zeven jaar?!

Wil je weten wat er gebeurt als je je kauwgom doorslikt?

'Je maag gaat toekleven hé.' Moeders (wijze) woorden als je vroeger je kauwgom inslikte. Een andere urban legend is dat een ingeslikte tuttefrut er zeven jaar over doet om je lichaam te verlaten. Enkele kauwgommen later werkt onze maag nog altijd prima, maar wat gebeurt er nu echt als je er eentje inslikt?

Hoelang duurt het vooraleer een ingeslikte kauwgom je lichaam verlaat? Wetenschappers van de American Chemical Society verlossen ons eindelijk uit ons lijden. Als je iets eet, gebeurt de vertering in drie fases.

 

Eerst wordt je eten in stukjes verdeeld door te kauwen. Daarna vindt er een chemische reactie plaats: de enzymen in je speeksel breken het voedsel af. Ten slotte wordt het voedsel opgelost en wordt het een gladde massa (lees: klaar voor een nummer tweetje).

 

Als je een kauwgom inslikt, sla je de eerste fase over. Je kauwt de kauwgom namelijk niet in stukjes. De enzymen die in de tweede fase verantwoordelijk zijn voor het afbreekproces, kunnen de rubberpolymeren die in kauwgom zitten niet volledig afbreken. Het maagzuur dat in de derde fase zorgt voor een gladde massa heeft ook moeite met de kauwgom. Een kauwgom is dus heel moeilijk om te verteren. Het duurt geen zeven jaar, maar wel twee dagen. Lieve mama, ik hoop dat je meeleest.

 

Bron: Elleeten.nl

 

Lees ook

Dit gezond ontbijtje smaakt echt naar appeltaart

Bewezen: je smaakpalet bepaalt je partnerkeuze

6 van de slechtste dieettips die je kan volgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '