Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wij weten waarom jij maar niet afslankt!

Door deze 15 stiekeme dikmakers val je waarschijnlijk niet af

Je leeft op soep, fruit en slaatjes en toch val je niet af? Dat komt omdat die verdomde calorieën ook daar zijn waar je ze niet verwacht.


 

1. Soep


Omdat soep boordevol groenten zit, gaan we ervan uit dat het übergezond is. En dat is het in principe ook. Maar soep die je in de supermarkt koopt bevat – spijtig genoeg! – veel meer dan groenten. Bindmiddel, veel zout, bewaarmiddelen... Zo kan het wel: maak verse soep met als enige ingrediënten groenten, water en vetarme bouillon. De gehaktballetjes, room, bindmiddel, deegwaren en het zout laat je weg.

 

2. Een slaatje


Een slaatje het gezondste op de menukaart? Think again! Én geitenkaas, én noten, én honing, én spekjes, én vinaigrette zorgen ervoor dat je salade al snel een caloriebom wordt. Zo kan het wel: DIY -> Kies voor één magere topping en zorg dat drie vierde van je bord uit groenten bestaat. Voeg maximaal 1 eetlepel dressing toe. Vraag op restaurant de saus apart.

 

3. Frozen yoghurt


Frozen yoghurt  is de gezonde variant van roomijs. Feit! Maar dat betekent niet dat je voor een dubbele portie mag gaan en een topping van chocoladeschilfers en karamel kan kiezen. Klinkt bekend in de oren? Zo kan het wel: ga voor de kleinste portie en kies alleen vers fruit als topping.

 

4. Olijfolie


Olijfolie is gezond, maar het blijft wel 100% vet. Zo kan het wel: 1 soeplepel olie per persoon per maaltijd mag. Omdat de samenstelling van elke plantaardige olie anders is, is het interessant om te variëren. Wissel olijfolie af met koolzaadolie, maïsolie, zonnebloemolie...

 

5. Fruitsap


Dat fruitsap van de supermarkt vol toegevoegde suikers zit, weten we al wel langer. Maar dat vers appelsiensap en smoothies ook slecht zijn, da’s nieuw. In een smoothie zitten vaak 4 tot 6 stukken fruit verwerkt en dat zijn dus te veel natuurlijke suikers om goed te zijn. Zo kan het wel: maak zelf een sapje waar zowel fruit als groenten in zi tten. Lang leve de green juices!

 

6. Fruit


Als je wil vermageren, eet je het best maar 3 stukken fruit per dag. Op de zwarte lijst: kersen, druiven, vijgen, ananas en bananen. #toomuchsugar Zo kan het wel: varieer met fruit dat weinig suiker bevat zoals appels, peren, aardbeien, appelsienen... Kies naast fruit ook eens voor groenten als tussendoortje.

7. Sushi


Sushi – oftewel rauwe vis en rijst – slecht? Yep. De sausjes op basis van mayonaise én de gefrituurde korst of crunchies die erin zitten zorgen voor de calorieën. Zo kan het wel: ga voor sashimi, nigiri of de simpele makirollen.

 

8. Avocado


Avocado zit boordevol gezonde vetten en vitaminen. Maar too much of a good thing can be... not so wonderful! Eén avocado bevat namelijk 322 kcal. Adios guacamole. Zo kan het wel: eet avocado met mate. Af en toe een stukje in een salade kan écht geen kwaad.

 

9. Gezonde koeken


Zijn gezonde koeken wel echt caloriearm? Het ideale tussendoortje bevat 100 kcal. Wat dus betekent dat een pakje Sultanakoeken (je zou maar 2 van de 3 mogen eten) en de beruchte Moelleux Grany-koeken over dat getal gaan. Zo kan het wel: zoek naar koeken die verpakt zijn per 100 kcal. Zo kom je niet in de verleiding om meer te eten.

 

10. Noten


Hoewel noten vol goede dingen zitten – denk: eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen – bevatten ze ook veel calorieën. 100 gram nootjes kan al snel 600 à 700 kcal bevatten. Zo kan het wel: ga voor een handje ongezouten noten als tussendoortje. Walnoten zijn bijvoorbeeld een goede keuze.

 

11. Baked chips


Het grootste probleem bij ‘gezonde’ alternatieven is dat we denken dat we er dan net dat ietsje meer van mogen eten. Wake-upcall: baked chips bevatten amper 20 kcal minder dan gewone chips en zorgen voor een minder gevuld gevoel. Zo kan het wel: kies liever voor gewone chips waar je sneller voldaan van bent. Vul een klein potje en leg de rest van de zak terug in de kast.

 

12. Groenteburgers


De groenten in groenteburgers worden samengehouden door een grote hoeveelheid vet. En dat geldt voor al het bereide vegetarische eten. Zo kan het wel: kies voor tofoe, tempé, seitan of peulvruchten als vervangmiddel.

 

13. Café latté


Slecht nieuws voor Starbucksfans: een café latté is verrassend ongezond. Small = 200 kcal & large = 341 kcal. Tel daar nog een shot vanille bij en een schepje suiker en je zit makkelijk aan 380 kcal, wat overeenkomt met een broodmaaltijd. Zo kan het wel: drink je koffie zwart, kies voor thee in plaats van koffie of beperk je Starbucksbezoek tot 1x per week.

 

14. Granola


De basis van granola is gezond: haver, fruit en noten. Wat er een dikmaker van maakt? De honing of suiker die wordt toegevoegd en de olie waarin het gebakken wordt. Zo kan het wel: havervlokken zijn dan weer wél goed. Maak ’s morgens een warme havermoutpap of strooi de vlokken over je portie yoghurt met fruit en je bent wél gezond bezig.

 

15. Lightfrisdrank


Lightfrisdrank mag dan 0 kcal bevatten, het zorgt ervoor dat je zin in zoet krijgt. En er zitten ook nog eens heel wat chemische zoetstoffen in. Zo kan het wel: zorg dat je dagelijks 1,5 liter water drinkt en maximaal 0,5 liter frisdrank. Met mate dus, as always!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '