Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Veer

Wat schuilt er achter die willekeurige nachtmerries?

8 dingen die een invloed hebben op je slaap

Heb je weer eens gedroomd dat je je bemoeizuchtige schoonmoeder op haar plaats zet? Of over hoe je die nieuwe hottie op je werk aanspreekt? Dat is niet zo verrassend: je hersenen pakken tijdens je nachtrust namelijk onopgeloste conflicten aan. Maar wat verklaart dan  nachtmerries? Deze 8 dingen hebben een invloed op wat voorkomt in je dromen en wat je er ’s morgens nog van weet.

via GIPHY

 

Deze dingen hebben een invloed op je dromen

1.        Zoete geuren, zoete dromen?

Volgens een onderzoek zorgt het ruiken aan bloemen, en dus het ruiken van lekkere geuren, voor positieve dromen en het ruiken aan bijvoorbeeld rotte eieren voor negatieve dromen. Parfum op je lakens spuiten geeft helaas geen garantie op goede dromen: tegen de tijd dat je aan het dromen bent, is die geur al verdwenen. Maar een plotseling aroma kan zich wel een weg werken in je droom. Dromen beschermen je slaap, dat wil zeggen dat je in de plaats van wakker te worden je de geuren gaat opnemen in je droom.

 

2.        Van brandalarm naar wekker

Stel je voor: je droomt dat je in een brandend gebouw zit en je wordt wakker. Je realiseert je dat het brandalarm eigenlijk je wekker was. Hoe zit het daarmee? Geluiden kunnen binnendringen in je hersenen tijdens je slaap. Daar zijn enkele voorwaarden voor: ze moeten stil genoeg zijn, zodat ze je niet wakker maken, maar ze moeten hoog genoeg zijn zodat je ze kan waarnemen. Dat betekent dat een rustig achtergrondgeluid van golven ervoor kan zorgen dat je droomt over een strandvakantie en helemaal relaxed wakker wordt.

 

3.        Op je buik slapen

Ben jij gevoelig voor levendige dromen? Slapen op je buik kan daar wel eens de oorzaak van zijn. Uit onderzoek, gepubliceerd in Dreaming, blijkt dat slapen op je buik gelinkt wordt aan dromen waarvan je gaat blozen, zoals bijvoorbeeld seks met een celebrity. Volgens de onderzoekers heeft dat iets te maken met je ademhaling in die positie. Pas je slaappositie aan om de sexy dromen te stoppen (of er juist meer van te krijgen).

 

4.        Stoppen met roken

Afkicken zorgt voor levendige dromen. Afkicken van nicotine kan je hersenactiviteit verhogen, waardoor je meer droomt. Gelukkig gaat dat na een tijdje over en je lichaam zal je dankbaar zijn. Dus een paar levendige dromen kan je wel aan.

 

5.        Een enge film bekijken voor het slapengaan

Oké, dit is echt hét cliché als het gaat over dont’s voor het slapengaan, maar blijkbaar heeft het laatste wat je ’s avonds doet een invloed op je slaap. Van het boek dat je aan het lezen bent tot het gesprek met partner, het kan allemaal een invloed hebben. Wil je dan toch een enge film bekijken, geef je hersenen even de tijd om te ‘herprogrammeren’ naar vrolijke gedachten voor je gaat slapen.

 

6.        Zwangerschap en postpartum periode

Volgens een onderzoek is het heel gewoon bij zwangere vrouwen (en tijdens de eerste jaren van je kind) om extreem levendige dromen te hebben. Waarschijnlijk komt dat door een mix van emoties, een tekort aan slaap en schommelende hormoonlevels. Helaas kan je daar niets aan doen. Die dromen zouden een teken zijn dat je hersenen je helpen bij het aanpassen aan de enorme verandering in je leven.

 

via GIPHY

 

Deze dingen hebben een invloed op het herinneren van je dromen

1.        Pikant eten

Het is simpel: alles wat kan leiden tot indigestie – kaas, pikant eten, een grote maaltijd – zorgt ervoor dat je meer beweegt in je slaap. Dat zorgt er dan weer voor dat je meer kans hebt om je nachtmerrie te herinneren. Volgens experts moet je binnen de vijf minuten na een droom wakker worden om ze te kunnen herinneren.

 

Avondeten doe je het best minstens twee uur voor het slapengaan en denk goed na over je late night snacks (lees: geen Haagen-Dazs als je lactose-intolerant bent). Ook koffie heeft dezelfde verstorende  invloed op je slaap, kies ’s avonds dus liever voor een glas water.

 

2.        Met honger naar bed gaan

Een lage bloedsuikerspiegel kan je uit je slaap houden. En een lichte slaap betekent dat je je dromen makkelijker gaat herinneren. Kies ’s avonds bijvoorbeeld voor een banaan of een glas magere melk – vullend en taille-vriendelijk, én ze bevatten de stof tryptofaan, wat je kan helpen voor een beter onderbouwde slaap.

 

Lees ook:

 

12 tips om sneller in slaap te vallen

7 tips voor een diepere slaap

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '