Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dáárom is kussen zo fantastisch

It's in his kiss zong Cher jaren geleden. We geloven haar graag: niets leuker dan kussen met ons lief, toch? Maar waarom is kussen zo hemels? 

Eigenlijk is kussen niets meer dan wat strelende tongen en het uitwisselen van speeksel. En toch heeft een kus iets magisch en speelt er zich op zo'n moment een heus vlinderfestival af in onze buik. Hoe dat komt? Ons lijf is voorbestemd om te kussen, zo blijkt uit onderzoek dat in Microbiome verscheen.  

 

Eerst en vooral: een kus van 10 seconden staat gelijk aan de uitwisseling van zo'n 80 miljoen bacteriën. Ieeeeuw!! Maar voor je een goeie French Kiss voorgoed afzweert: die ruil heeft zo zijn voordelen. Zo helpt hij je voorraad goeie bacteriën (jawel, die zijn er ook) aanvullen en die versterken je immuniteit. Net daarom word je van een goeie tongzoen minder snel ziek dan van bijvoorbeeld handen schudden.

 

Je lijf is eigenlijk verantwoordelijk voor de magie die je voelt tijdens een kus. Zo bevatten onze lippen meer dan een miljoen zenuwuiteinden en zijn ze dus één van onze meest gevoelige plekjes. En eens je brein doorheeft dat er zich een hele hoop smooching plaats vindt, dan maakt het heel wat dopamine en oxytocine vrij: de hormonen die je dat heerlijke gevoel geven. Niet moeilijk dat jij een kleine kusverslaving hebt: je kan er niks aan doen!

 

Meer lezen? 

6 dingen die je niet wist over kussen

Vreemden die kussen, ongemakkelijk en sexy

Test: welk type kusser ben jij?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '