Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Ruim je beautykastje op!

Geen idee of een product nog goed is? Kijk dan altijd eerst op de achterkant van je flacon. Daarop zie je een geopend potje met een cijfertje erin: de houdbaarheidsduur na opening. Is deze termijn verlopen, dan ben je voor sommige producten aangewezen op je gezond verstand én op je reukorgaan...

 

Bacteriën veranderen namelijk de geur van je product. Is die anders dan wanneer je het product net had, dan is het waarschijnlijk klaar voor de vuilbak. Ook als de textuur van je product is veranderd neem je er het best afscheid van. Maak plaats voor nieuwe potjes!

 

Smeerseltjes & beestjes

Make-up die je kan smeren, zoals foundation, crèmeblush en concealers, is een broeihaard van bacteriën. Zeker als je met je vingers aan je huid komt en dan weer aan het product. Visagisten vermijden vroegtijdig bederf door crèmefoundation met een penseel of sponsje aan te brengen. En die reinigen ze na elk gebruik met antibacteriële spray (bijvoorbeeld van M.A.C of Kruidvat). Zeker als je gevoelig bent voor puistjes, is dat een aanrader.

 

Nieuwe zomer, nieuwe zonnecrème

Voor zonnecrèmes is het echt belangrijk om te weten wanneer je ze voor het eerst opende. Om zeker te zijn kan je met een stiftje de datum op de flacon schrijven wanneer je hem gekocht hebt. De meeste zonnefilters blijven tot een halfjaar na opening werkzaam, maar verliezen daarna stilaan hun effectiviteit. Gebruik dus nooit producten van tijdens je vakantie vorig jaar. De beschermende laag in je zonnecrème zal een stuk lager zijn en je zal makkelijker verbranden. Zonnecrème die je donker (in een kast) en niet te warm (dus niet in de badkamer) hebt bewaard, zal langer goed blijven dan tubes die in het daglicht in een warme, vochtige badkamer liggen.

 

Gevoelig: oogmake-up

Omdat je ogen gevoelig zijn voor ontstekingen, spring je het best zorgzaam om met de producten die je errond gebruikt. Eyeliners blijven maar een halfjaartje goed. Kohlpotloden gaan langer mee en zijn minder vatbaar voor bacteriën, omdat ze regelmatig worden bijgeslepen. Oogschaduw in poedervorm blijft een tot twee jaar goed. Heb je een oogontsteking? Ga dan voor de korte pijn en gooi élk product weg dat tijdens de ontsteking in aanraking is geweest met je ogen. Zo voorkom je chronische ontstekingen door deze hyperbesmettelijke bacteriën.

 

Supergevoelig: lipsticks & gloss

Ook lipsticks zijn minder lang houdbaar dan andere make-upproducten. Door hun crèmeachtige textuur zijn ze de ideale omgeving voor bacteriën. Een slechte lipstick gaat snel anders ruiken en is na 6 à 12 maanden klaar voor de vuilbak. Lipstick die in contact is gekomen met een koortsblaas gooi je best weg als je toekomstige opstoten wilt vermijden. Voor glosjes geldt een nog kortere levensduur. Zij houden het maar een paar maanden uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '