Home Uit & thuis Wat je zeker niet mag vergeten als álles fout gaat

Wat je zeker niet mag vergeten als álles fout gaat

Keep your head up, ladies

Corbis
Reality check: een probleemloos leven is niet haalbaar en hiernaar streven zal jou niet gelukkiger maken. Er zal altijd wel iets zijn wat niet gaat zoals gepland, that's life. De kunst is om te leren omgaan met de dagelijkse strubbelingen die ons pad kruisen. Dit mag je zeker niet vergeten als echt álles fout gaat. 

1. Elk probleem is tijdelijk 

Problemen komen en gaan. Na regen komt zonneschijn, toch? Telkens als je gekwetst wordt, zal je daar ook weer overheen komen. Alles heeft tijd nodig, maar uiteindelijk is elk probleem tijdelijk. Na een slechte periode, zal er ook weer iets positiefs gebeuren. Laat het hoofd niet hangen en besef dat je er ook van moet genieten als alles goed gaat

2. Je bent niet alleen 

Iedereen heeft z'n eigen problemen. Het ene probleem is al wat serieuzer dan het andere, maar je bent zeker niet alleen op de wereld. Is je relatie stukgelopen, ben je ontslagen, heb je recent een dierbare verloren of heb je veel herexamens, of heb je simpelweg je trein gemist? Vergeet niet dat je zeker niet de eerste bent die dit meemaakt. 

3. Piekeren, zagen en klagen is nutteloos

Het helpt je niks vooruit als je maar wat zit rond te draaien in zelfmedelijden. Voor sommige problemen is een oplossing, die kan je aanpakken. Andere problemen moet je gewoon ondergaan en dat is niet altijd even gemakkelijk. Probeer daar niet over te zagen. Je mag gerust je hart luchten, maar herpak je op tijd en probeer positief te denken

4. Elke ervaring is een ervaring rijker

Je leert bij uit elke ervaring, ook al is dat een negatieve ervaring. Elke ervaring blijft je bij, ze staan in je geheugen gegrift en ze maken je tot wie je nu bent. Wees trots op jezelf als je  al heel wat problemen overwonnen hebt en wees blij als er nog niet te veel problemen je pad gekruist hebben. 

5. Trek je niks aan van wat anderen zeggen 

Zoals gezegd, heeft iedereen z'n eigen problemen. Niet iedereen kan begrip opbrengen voor wat een ander als probleem beschouwd. Dat hoeft ook helemaal niet. Probeer er te zijn voor een vriend(in) die steun nodig heeft, maar trek je niks aan van wat anderen zeggen. Wat zij denken, is uiteindelijk hun probleem. Niet het jouwe.

6. Geef de moed niet op 

Soms wordt ons geduld serieus op de proef gesteld. Het ene probleem volgt het andere op en soms lijkt het alsof er geen einde aan komt. Geef de moed nooit op! Het leven is hard, maar jij bent harder. Het beste wat je kan doen is gewoon doorgaan, met vallen en opstaan.

Lees ook: 

Gedraagt je lief zich een beetje raar? Dit zijn 6 excuses die hij gebruikt om je te dumpen

Dit is hartverwarmend: verpleegster zingt "Let it go" voor een kankerpatiënte

Je bent écht niet alleen: deze celebs praten openlijk over hun psychische problemen