Home Uit & thuis MOLLENJACHT: daarom is Robin de Mol volgens redactrice Eline

MOLLENJACHT: daarom is Robin de Mol volgens redactrice Eline

Die fanatieke huilebalk, zeg je? Jazeker.

VIER
Met het risico dat hij binnen enkele uren genadeloos naar huis wordt gespeeld en ik mezelf een beetje belachelijk maak, probeer ik jou, liefste medemollenvanger, ervan te overtuigen dat niemand minder dan Robin de (steengoede) Mol is. Die huilebalk, zeg je? Jazeker.

Ik moet eerlijk zijn: mijn keuze voor Robin is eerder een weloverwogen gok dan een overtuigde visie. Een jaar lang heb ik vol trots verkondigd dat ik na de derde aflevering Gilles als mijn Mol koos en daar nooit van afstapte. Een jaar lang heb ik geloofd dat ik tonnen mensenkennis heb en elke Mol zou kunnen ontmaskeren. Totdat het nieuwe seizoen begon en ik werkelijk elke week een nieuwe Mol zag. Hoe kan iedereen nu zó verdacht zijn?! Soit, twee weken geleden koos ik Robin en besloot ik – tegen alle ongeschreven regels van het spel in – die tunnelvisie vol te houden. En ik geraak er meer en meer van overtuigd dat die juist kan zijn (al is dat waarschijnlijk wat er gebeurt met een tunnelvisie).

Robin is de Mol, omdat de anderen het niet zijn

Mijn keuze voor Robin volgt vooral uit het feit dat de andere kandidaten het volgens mij niet zijn. Neem nu Eline: na aflevering drie dacht meer dan een derde (!) van jullie dat de West-Vlaamse de Mol is. Dat is gigantisch veel. Als Eline de Mol blijkt te zijn, hebben de makers in mijn ogen serieuze steken laten vallen. Zij kunnen ons heel hard beïnvloeden met de montage van de beelden en ze doen dat ook heel bewust. Als Eline de Mol is, hebben de makers dat in de eerste afleveringen dus te veel naar voren laten komen. Ik geloof niet dat er in een enorme productie als 'De Mol', waarin zó veel tijd kruipt, zulke fouten gemaakt zouden worden. Wat wél opvalt, is dat Eline er de laatste twee afleveringen veel minder bij aan te pas kwam. Maar of ze haar nu naar de achtergrond verplaatsen omdat ze de Mol is of gewoon om met onze mind te f*cken, is natuurlijk de vraag.

Hetzelfde geldt voor Davey. 'Dikke zot' Davey doet nu al enkele afleveringen zó louche, dat ik niet geloof dat hij de Mol is. Het feit dat hij 'wist' dat hij aan het podium moest zijn met het 'Hunger Games'-spel is heel verdacht, net als zijn gepruts met de fietsketting terwijl hij een brommerfanaat is. Maar ligt het er allemaal niet te dik op? Wordt het niet héél goed in beeld gebracht? Collega Karen vindt van niet, ik wel.

Davey De Mol

Annelies schrapte ik op het moment dat ze half slapend naast Marzena zat tijdens de museumproef. Een Mol molt – in mijn ogen – op een actieve manier, niet door niets te doen of gewoon slecht te zijn in de opdrachten. Hans en Sam stonden ook al niet meer op m'n lijstje. Die eerste was net als Annelies iets te passief en deed in al die tijd amper iets verdachts, Sam ging er gewoon té hard voor. Robin blijft dus over, en hij zou weleens de perfecte Mol kunnen zijn.

Robin = Gilles

Een van de grote redenen waarom velen Gilles niet ontmaskerden vorig jaar, is volgens mij omdat hij de gevoelige jongen was die keihard z'n best leek te doen. Net zoals Robin. Maar onder het mom van voor de winst te willen gaan, slaagt Robin er vaak in heel dominant te zijn en subtiel te saboteren. Neem nu de proef met de elektrische schokken. Robin heeft bijna altijd de telefoon vast, maar is heel chaotisch en onduidelijk in wat hij zegt. Zo verliest hij veel beltijd voor de groep. Bij de golfproef moeten er op een bepaald moment knikkers geteld worden en is Robin degene die de verschillende getallen opschrijft die vervolgens opgeteld moeten worden. Eén iemand telt 59 knikkers, maar Robin schrijft overtuigd 58 neer. Subtiel, maar met grote gevolgen.

De Mol

Robin profileert zich als de schijtluis, en dat kan in zijn voordeel spelen als Mol. Zo stelt niemand zich vragen wanneer hij bij de opdracht met het luchtkussen aan de geldknop terechtkomt en beslist welke bedragen verdiend kunnen worden – hij maant Hans bij die opdracht trouwens erg vaak aan nog even te wachten met drukken, zodat het bedrag nog wat zakt. Wanneer daarna hij of Hans alsnog de lucht in gekatapulteerd moet worden, is het alweer logisch dat Robin de eindverantwoordelijkheid over het geld in handen krijgt door van op het vasteland te raden welk dier Hans in de verte op het luchtkussen boetseert. Een mollenvanger op het 'De Mol'-forum wees ons trouwens op deze hint in diezelfde opdracht.

De Mol

De Mol

Een angsthaas dus, de Robin. Bang van hoogtes en het donker, zegt hij in een kennismakingsfilmpje op de site van VIER. Een mens zou zich gaan afvragen waarom je je in hemelsnaam inschrijft voor een programma als 'De Mol'. Heeft Robin niet naar het vorige seizoen gekeken, waarin de kandidaten in de eerste aflevering al aan een brug bengelden en tegen het einde gingen parapenten? Robin is bovendien zó bang van het donker, dat hij vroeger, toen hij nog geen garage had, na het sporten van z'n auto naar zijn huis spurtte zonder zelfs z'n sporttas te durven nemen.

Wat ik – als collega-angsthaas van Robin, als het op het donker aankomt – me dan afvraag, is hoe hij z'n hartslag in de opdracht van vorige week vrij goed onder controle hield, terwijl hij in een pikdonkere kamer mét een andere persoon opgesloten zat? Enkele anderen, die veel stoerder zijn dan hij, hadden het er even moeilijk of zelfs moeilijker mee. Robin verloor weliswaar 400 euro – dat is nu eenmaal wat een Mol doet – maar hij kon een groot deel van de tijd wel onder z'n grens blijven. Heel raar, niet? Mijn conclusie? Robins rol van bangerik is puur in functie van z'n rol van Mol.

Ik denk en hoop dus dat Robin volgende week de Mol blijkt te zijn. Niet alleen omdat ik mijn vermoeden hier voor iedereen openbaar heb gemaakt, maar ook omdat ik hem dan een geweldige Mol zou vinden. Op dit moment wordt de fanatieke blèter het minst verdacht door de kijker, en dat is denk ik toch de bedoeling. Bovendien is hij er  – mede dankzij een heel chaotische groep – in geslaagd de prijzenpot tot nu toe laag te houden, wat zijn doel is. En als hij het niet is, dan is het Davey! Of toch Eline. Of ja, Annelies…

Meer 'De Mol':

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.