Home Uit & thuis De 5 meest badass meiden in moderne romans

De 5 meest badass meiden in moderne romans

Rambo is hier niets tegen

Giphy
Sterke vrouwenrollen in films en tv-series blijven helaas zeldzaam. In sommige romans is het gelukkig een ietsje beter. Hier zijn vijf sterke dames die zelfs James Bond doen lijken op een huilerige teletubbie.

Harry Potter: Hermelien Griffel (Hermione Granger)

 
'I hope you're pleased with yourselves. We could have been all killed — or worse, expelled.'
 
Hermelien is niet het hoofdpersonage in Harry Potter, maar ze had het moeten zijn. Waar Harry het kwade overwint omdat hij 'uitverkoren' is (lees: puur geluk), heeft Hermelien haar intellect en haar onovertreffelijke toverskills om elke dreiging van zich af te slaan. Zelfs zonder magie weet ze haar mannetje te staan, wat Draco Malfidus zelf heeft mogen ondervinden.
 
 
 

Invisible Monsters: de verteller

 
'All God does is watch us and kill us when we get boring. We must never, ever be boring.'
 
Een supermodel verliest haar onderkaak in een verschrikkelijk ongeluk. In de eerste pagina's van Chuck Palahniuks Invisible Monsters wordt de leading lady misvormd tot een gedrocht wiens glimlach uit niet meer bestaat dan een bovenste rij tanden en een tong die los uit haar nekholte bengelt. Ooit was ze het middelpunt van de schijnwerpers, nu durft niemand haar nog aan te kijken. Al merkt het model na verloop van tijd dat het leven van een 'onzichtbaar monster' ook voordelen heeft…
 
De verteller, wiens naam we om spoiler-redenen niet meteen bekend kunnen maken, is niet het meest heldhaftige type, maar ze heeft wel veel andere kwaliteiten. Dankzij haar heerlijk sarcastische gevoel voor humor kan je haar de vele misdaden die ze tijdens het verhaal begaat gerust vergeven.
 

Persepolis: Marjane Satrapi

 
'The regime had understood that one person leaving her house while asking herself: 
Are my trousers long enough?
Is my veil in place?
Can my make-up be seen?
Are they going to whip me?
 
No longer asks herself: 
 
Where is my freedom of thought?
Where is my freedom of speech?
My life, is it livable?
What's going on in the political prisons?
 
 
Wanneer een Iraanse vrouw over straat loopt met een ontblote enkel, moet ze vier maanden de gevangenis in. Wanneer een Iraanse vrouw over straat loopt met een ontblote enkel, moet ze vier maanden de gevangenis in. We schrijven deze zin twee keer, omdat er nog steeds een te groot deel van de wereld bestaat waarin dit soort praktijken aanvaardbaar zijn.
 
Marjane (Marji) is de hoofdrolspeelster van de graphic novel 'Persepolis', een autobiografisch verhaal over het leven van een jong Iraans meisje tijdens de Islamitische Revolutie. Dit verhaal was een enorme eyeopener in het westen, waar het bewustzijn over dit soort praktijken miniem was. Het leven als vrouw in Iran is nog altijd niet bepaald gezellig, al is het de laatste jaren er een beetje beter op geworden. Een beetje.
 

1Q84: Aomame

 

'Look Mister, I don't care what you think, you are bald. If the census had a "bald" category, you'd be in it, no problem. If you go to heaven, you're going to bald heaven. If you go to hell, you're going to bald hell.'

 
Het klinkt als een tegenstelling, maar Aomame is de meest liefdadige huurmoordenares die je ooit kan tegenkomen. Haar werkgever is een oude rijke weduwe die onderdak biedt aan slachtoffers van partnergeweld. De taak van Aomame: ervoor zorgen dat die mannen geen tweede vrouw op dezelfde manier zullen proberen te breken.
 
Dankzij haar opleiding tot kinesiste heeft Aomame een uitgebreide kennis van het menselijke lichaam, wat haar ontzettend helpt op haar moordpartijen. Een prikje op de juiste rugzenuw, en de wereld wordt een iets betere plek. Yay!
 
De avonturen van Aomame zijn soms erg bizar, zoals je kan verwachten van schrijver Haruki Murakami, maar ze zijn zeker het lezen waard.
 

A Song of Ice and Fire: Danaerys Targaryen

 
'Woman? Is that meant to insult me? I would return the slap, if I took you for a man.'
 
Game of Thrones is een verhaal vol sterke vrouwen, en ook andere vrouwelijke personages hadden niet misstaan in dit lijstje (Arya, Brienne, Ygritte,…) Toch zijn we voor de klassieke keuze gegaan. Zoals haar vele eretitels doen vermoeden, is Danaerys of House Targaryen, The First of Her Name, Queen of Meereen, Khaleesi of the Great Grass Sea, Breaker of Chains and Mother of Dragons niet de eerste de beste. We leren haar kennen als een bang jong meisje dat als seksslavin wordt verkocht aan Kahl Drogo, maar al snel groeit ze uit tot de oppermachtige heerseres zoals we haar kennen.
 
Er zijn nog steeds mensen die geloven dat Danaerys niet de gewezen persoon is om de Iron Throne te bestijgen. Maar hen heeft ze maar één ding te zeggen.
 
 
 

Lees ook:

Dit zijn de favoriete boeken van de redactie

TEST: Welke Harry Potter-heks ben jij?

Ruben De Keyzer

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.