Home Uit & thuis Dáárom moet jij San Sebastián onmiddellijk op je to-dolijst zetten

Dáárom moet jij San Sebastián onmiddellijk op je to-dolijst zetten

Niet alleen omdat de Spaanse stad dit jaar Europese cultuurhoofdstad is...

Photo News
Nog nooit van San Sebastián gehoord? Begrijpelijk, maar volledig onterecht. De verborgen parel in het Spaanse Baskenland heeft – naast enkele van de mooiste stranden van Europa – heel wat te bieden op het gebied van gastronomie, cultuur en – heel belangrijk – leuke shopplekjes. De stad werd verkozen tot cultuurhoofdstad van 2016, dus het wordt tijd om ze beter te leren kennen.

San Sebastián is gelegen in Noord-Spanje, meer bepaald in de autonome regio Baskenland. Donostia, zoals de stad in het Baskische dialect genoemd wordt, onderscheidt zich volledig van andere toeristische trekpleisters op het Iberische schiereiland, wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat het Baskische volk liever volledig autonoom van Spanje zou zijn. Toch is het volledig onterecht dat deze mooie plek in de schaduw staat van andere Spaanse kuststeden, zoals Barcelona en Valencia, en wel om de volgende redenen.

1. San Sebastián heeft de meeste Michelinsterren per vierkante meter ter wereld

San Sebastián wordt niet voor niets de culinaire hoofdstad van Spanje genoemd. Adresjes voor een gastronomische avond zijn er bij de vleet, en vaak heersen daar scherpe prijzen. Liefhebbers van de zeer verfijnde keuken vinden in San Sebastián het zesde beste restaurant ter wereld, Mugaritz. De keuken van dat tweesterrenrestaurant wordt geleid door Andoni Luis Aduriz, die stage liep bij El Bulli en in Mugaritz zijn eigen versie van moleculaire gastronomie serveert.

pinchos

Pinchosbar Gandarías

Liever iets budgetvriendelijkers? Pinchos, oftewel 'pintxos' in het Baskisch, zijn eigenlijk gewoon tapas (vaak op een stokje), maar het is de beleving die het verschil maakt. Geen bordjes die aan tafel worden gebracht, maar een toog waarin al het lekkers tetoongesteld wordt. Fancy gedoe is er in de typisch Baskische restaurantjes niet bij: je neemt een bordje, kiest een of meerdere hapjes en zoekt een plaatsje in het gezellige barretje. Aan twee tot vier euro per pincho eet je je buik rond zonder je portefeuille te plunderen. Enkele aanraders zijn Taberna Gandarías, Bar Txepetxa, Bar Zeruko en La Cuchara de San Telmo.

2. Het heeft het derde mooiste strand van Europa

Onlangs vroeg Brussels toerismebureau European Best Destinations meer dan 10.000 vakantiegangers welke de mooiste stranden van Europa zijn. La Concha in San Sebastián kreeg de derde plaats in die lijst. Het 1350 meter lange strand is dan ook prachtig gelegen in een halvemaanvormige baai tussen twee rotsheuvels, Monte Urgull en Monte Igueldo. Het strand met fijn wit zand ligt op wandelafstand van het centrum van de stad en trekt zowel zonnekloppers als watersporters – denk: zeilen, kajakken en kanoën – aan.

la concha san sebastian

3. Het is een geliefde plek voor surfers

Naast z'n culinaire scène staat Donostia ook bekend om z'n surfcultuur. Wil je de surfsfeer opsnuiven? Dan moet je naar een van de minder grote stranden in de stad trekken. Playa Onderetta en Playa de la Zurriola zijn erg geliefd bij surfers omwille van de golven en zijn minder druk dan La Concha. Er zijn verschillende plekken die surflessen aanbieden of waar je je eigen board kan huren.

San Sebastian surf

4. Je kan er leuk shoppen

Uiteraard vind je in de winkelstraten van San Sebastián de grote ketens die we in België hebben en enkele leuke Spaanse merken die nog niet (of niet meer) bij ons te verkrijgen zijn, zoals Stradivarius. Maar de grote charme van shoppen in deze kuststad is dat er ook veel kleinere familieboetiekjes zijn. Daar kan je unieke stukken vinden, zoals in Pas Si Simple. Alleen al de outfits, schoenen en juwelen op de website van die winkel zijn voldoende om ons te overtuigen een ticket richting Baskenland te boeken. Al was het maar om in de vintagehoek van de winkel te snuffelen…

Pas si simple San Sebastian

Veel surfers betekent ook: leuke surfshops. En nee, je hoeft geen tien seconden een wave kunnen riden om er te shoppen. Bij Pukas Surf, bijvoorbeeld, verkopen ze – naast zelfgemaakte surfboards – ook gewoon heel leuke bikini's, playsuits en juweeltjes.

Puka Surf San Sebastian

Overtuigd? Zo geraak je in San Sebastián

San Sebastián ligt net over de Franse grens, dus liefhebbers van road trips overbruggen die 1.200 kilometer met een gezellig dagje op de baan. Mag het wat sneller, dan vlieg je met Iberia – mits een al dan niet korte tussenstop in Barcelona – naar de luchthaven van San Sebastián. Goedkoper af – en eventueel zelfs sneller – ben je echter door een vlucht (met Ryanair, bijvoorbeeld) naar Barcelona te boeken en daar gebruik te maken van de trein, die in Spanje doorgaans mooi op tijd en vrij goedkoop is.

San Sebastián deelt z'n titel van cultuurhoofdstad 2016 met het wondermooie Wroclaw. Tips voor een trip naar die Poolse parel lees je deze week in Flair!

Wroclaw

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.