Home Uit & thuis COLUMN: ‘Lisa zet al eens de vuilbakken buiten, ik vind de was...

COLUMN: ‘Lisa zet al eens de vuilbakken buiten, ik vind de was doen wel leuk.’

'Vrouwendag is dus zeker nog nuttig. Niet alleen om de laatste geesten te keren, maar zeker ook om de maatschappelijke structuren aan te moedigen zich aan te passen aan de nieuwe fucking realiteit.'

Frederik De Swaef
Elke week geeft Frederik je een inkijk in zijn leven als jonge vader, echtgenoot en hoofdredacteur van Flair.

Liefste lezeressen,

‘Ik kan niet geloven dat ik nog steeds op straat moet komen voor deze fucking shit.’ Zo vatte een oudere dame mooi de verbazing samen bij vele mensen toen Donald Trump president werd. De fucking shit op het spandoek zijn vrouwenrechten. En daar heeft de zeventigjarige macho het niet zo voor.
 

Voor jonge mensen zoals Lisa en ik komt dat vreemd over. Wij zien elkaar als gelijken in een team. Zowel in ons hoofd als in de dagdagelijkse realiteit. Lisa zet al eens de vuilbakken buiten, ik vind de was doen wel leuk. We werken allebei fulltime. Als journalist moet Lisa in het weekend al eens werken, als hoofdredacteur moet ik al eens later op een vergadering zijn. Ondertussen zorgt diegene die kan voor onze kindjes.
 

We hoeven echter niet naar Amerika om te zien dat de maatschappelijke structuren helemaal niet mee geëvolueerd zijn met de groeiende gelijkheid tussen man en vrouw. De gemiddelde crèche sluit op een uur dat de gemiddelde werknemer nog ergens in de file staat. Over schooluren nog niet gesproken. Toen Lisa zwanger was, kreeg ze als zelfstandige amper acht weken zwangerschapsverlof. Ondertussen is dat sinds 1 januari twaalf weken geworden. 1 januari 2017. Vrouwen leiden al tientallen jaren hun eigen zaak.
 

Vrouwendag is dus zeker nog nuttig. Niet alleen om de laatste geesten te keren, maar zeker ook om de maatschappelijke structuren aan te moedigen zich aan te passen aan de nieuwe fucking realiteit.

Volg Frederik ook op Twitteren Instagram.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.