Home Uit & thuis 9 romantische steden in Europa die niet Parijs of Rome zijn

9 romantische steden in Europa die niet Parijs of Rome zijn

Nog snel een valentijnsweekendje boeken?

© Getty

Ja, valentijn is een beetje een opgeblazen gedoe. Maar het is ook gewoon een goed excuus om een spontaan weekendje te plannen. Wil je drukte en zotte kosten vermijden, zal je eens niet voor la ville d’amour kunnen kiezen. Gelukkig zijn er heel wat andere Europese steden die evengoed die titel verdienen.

1 / 9
Praag, Tsjechië
Annecy, Frankrijk
Gradara, Italië
Bath, Verenigd Koninkrijk
Dubrovnik, Kroatië
Sintra, Portugal
Wenen, Oostenrijk
Heidelberg, Duitsland
Utrecht, Nederland
Praag, Tsjechië
Praag, Tsjechië

Praag is dé Europese stad bij uitstek voor een romantische trip. Een kabelbaan brengt jou en je geliefde naar de top van de Petrinheuvel, waar jullie de kleine Eiffeltoren van Praag kunnen beklimmen om een mooi uitzicht op de stad te krijgen. Romantiek troef!

Annecy, Frankrijk
Annecy, Frankrijk

Met bijnamen als het Rome van de Alpen en het Venetië van de Alpen – omwille van de vele kanalen die door de stad lopen – kan Annecy niet anders de romantiek doen opbloeien. De middeleeuwse straatjes, het water en de oude gebouwen zorgen voor een heel gezellig sfeertje.

Gradara, Italië
Gradara, Italië

Geen stadse drukte in Gradara, wel heel wat evenementen en muziek op straat ter gelegenheid van valentijn. Bovendien worden de straten van de kleine maar gezellige stad op de dag van de liefde verlicht door duizend kaarsjes. Kan het nog romantischer?

Bath, Verenigd Koninkrijk
Bath, Verenigd Koninkrijk

Als romantiek voor jou vooral ontspannen en genieten is, ben je in Bath op de juiste plek. Met z’n overvloed aan welness resorts en luxehotels is het dé stad voor een verwenweekendje. Geen budget voor een fancy hotel? Dan kan je opteren voor de super gezellige hutjes buiten de stad, die je op Airbnb terugvindt.

Dubrovnik, Kroatië
Dubrovnik, Kroatië

Schrijver George Bernard Shaw zei ooit: ‘If you want to see romance, come to Dubrovnik!’ Restaurantjes en wijnbars aan het azuurblauwe water, een relaxt sfeertje en gezellige, smalle steegjes: we kunnen de man alleen maar gelijk geven.

Sintra, Portugal
Sintra, Portugal

Het Portugese plekje Sintra is UNESCO Werelderfgoed en dat is niet zonder reden. Enkele van de grootste Portugese auteurs en kunstenaars zochten en vonden inspiratie in de romantische stad met zijn prachtige kastelen, tuinen en ruwe kustlijn. Je kan een daguitstap maken vanuit Lissabon om Sintra te bezoeken, maar vergis je niet: de stad is wel degelijk een volledig weekend waard.

Wenen, Oostenrijk
Wenen, Oostenrijk

Samen op het reuzenrad, naar de opera of een wandeling maken door het centrum van een van de alleroudste steden van Europa: in Wenen zijn de romantische keuzes legio. Een leuke tip: deel aan het einde van jullie romantisch valentijnsdiner een Mohr im Hemd, een typisch Oostenrijks chocoladedessert. Romantisch én goed om de after dinner-activiteiten te stimuleren, if you catch my drift.

Heidelberg, Duitsland
Heidelberg, Duitsland

De romantische ruïne van het slot Heidelberg is al sinds de 18de eeuw een van de meest bezochte bezieswaardigheden van Europa. Het prachtige uitzicht dat je vanop het kasteel over de stad en het water hebt, zou dan ook heel wat romantische gevoelens oproepen. Daarna kunnen jij en je valentijntje met een soort trein de berg beklimmen, waar jullie alweer een indrukwekkend uitzicht wacht. Samen genieten van de pracht van de natuur = op en top romantiek.

Utrecht, Nederland
Utrecht, Nederland

Je hoeft niet ver te gaan voor een beetje romantiek. Onze noorderburen hebben ook enkele verborgen pareltjes in hun land, en Utrecht is er eentje van. De oude stad is klein genoeg om te voet te ontdekken en dus ideaal voor een romantische wandeling. Een boottochtje op de grachten en een romantisch diner aan het water maken jullie dag perfect.

Foto’s: Getty

Lees ook: