Home Uit & thuis 5 goede redenen om met een boek de zetel in te duiken

5 goede redenen om met een boek de zetel in te duiken

Nu het wintertijd is, en de zon écht wel volledig weg is om 17 uur, gaat ons lichaam ook in cocoonmodus. Het ideale moment dus om je met een goed boek onder een dekentje of naast een haardvuur te nestelen. Lezen kan je lichaam zelfs goeddoen!

1. Lezen helpt tegen stress

Volgens een studie uitgevoerd aan de universiteit van Sussex, is lezen een efficiënte manier om stress tegen te gaan. Lezen zou zelfs nog beter werken dan een tas thee drinken of een wandeling maken. De verklaring is eenvoudig: als je je in een verhaal stort, vergeet je alles even, ook je zorgen.

2. Lezen is een goed antidepressivum

Onderzoek aan de universiteit van Glasgow heeft uitgewezen dat het lezen van boeken over zelfontplooiing prima werkt tegen depressie, tenminste, als het gekoppeld is aan sessies over het gebruik van die boeken en als aanvulling op psychotherapie.

3. Lezen helpt je beter te slapen

Raak je moeilijk in slaap? Lees een meeslepend boek! Volgens slaapexperts helpt dat je lichaam om zich voor te bereiden op slapen én het ontspant je geest.

4. Lezen verhoogt je emotionele intelligentie

Een recente studie toonde aan dat literaire werken lezen helpt om emoties bij anderen te herkennen. En grote literaire klassiekers lezen, zorgt ervoor dat we complexe personages beter begrijpen. Zo kunnen we mensen en situaties ook veel beter inschatten in het dagelijkse leven.

5. Lezen verkleint het risico op alzheimer

Volgens een studie zouden intellectuele activiteiten waarbij de hersenen een grote rol spelen, zoals kruiswoordraadsels, sudoku's of lezen, de kans op alzheimer verkleinen. De onderzoekers verduidelijkten ook dat het hier niet gaat om oorzaak-gevolg, maar meer om associatie: inactieve hersenen zouden een risicofactor kunnen zijn bij de ziekte.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.