Een onderzoek van de Universiteit van San Diego stelt dat jongeren die veel tijd op hun smartphone spenderen ongelukkiger zijn. Ook Indra* voelde de gevolgen van haar smartphonegebruik en zakte dieper weg in haar depressie doordat ze zichzelf constant met anderen vergeleek.
‘Sinds mijn pubertijd kamp ik met een angststoornis. Vorig jaar heeft die geleid tot een depressie. Tijdens mijn depressie gebruikte ik alsmaar meer mijn smartphone en social media om de leegte op te vullen die ik op dat moment voelde. Vooral toen ik vorig jaar afstudeerde: ik viel in een zwart gat met als gevolg dat ik meer tijd had om op social media te kijken, soms urenlang.
De app die me het meest parten heeft gespeeld, is Instagram. Maar al te vaak creëert dit medium een vertekend beeld van anderen: iedereen lijkt een perfect leven te leiden, en als het op dat moment met jou minder goed gaat, is dat confronterend.
Iedereen lijkt een perfect leven te leiden, en als het op dat moment met jou minder goed gaat, is dat confronterend.
Continu was ik mezelf aan het vergelijken met anderen. Ik voelde me ontevreden over mezelf, maar vooral over mijn lichaam. Bikinifoto’s deden me vaak slecht voelen over mijn eigen lichaam, en ook met vakantiefoto’s had ik het moeilijk omdat ik in die periode zelf niet op vakantie kon gaan wegens mijn angststoornis.’
Scrollen uit verveling
‘In het begin had ik niet door dat mijn smartphonegebruik mijn depressie nog erger maakte. Vooral mijn mama en mijn vriend wezen me er dan op dat ik mijn smartphone beter eens aan de kant zou leggen. Op een bepaald moment heb ik dan ook zelf beseft dat het niet goed was hoe ik mezelf bleef vergelijken met anderen op sociale media.
Ik probeer sindsdien mijn dagen zinvoller te besteden door dingen te plannen, zodat ik niet uit verveling naar mijn smartphone grijp. Soms zit ik er nog wel te veel op als ik niets te doen heb. Maar het gaat al veel beter. Ik leg mijn smartphone soms weg, ik ben er niet meer constant mee bezig. Wel kijk ik er wel nog meerdere keren per dag naar, maar nu nog maar telkens tien minuten, en geen uren.
Ik leg mijn smartphone soms weg. Ik kijk er wel nog meerdere keren per dag naar, maar nu nog maar telkens tien minuten, en geen uren.
Ik ben volledig hersteld van mijn depressie omdat ik aan mijn angststoornis en aan mezelf heb gewerkt, maar ook door meer afstand te nemen van sociale media. Ook de manier waarop ik ermee omga is verbeterd. Ik heb geaccepteerd dat ik niet perfect moet zijn en een succesvol leven moet hebben.’
Sterker in mijn schoenen
‘Sinds januari voel ik me veel beter. Ik heb niet meer de neiging om me te vergelijken met anderen, ik ben nu ook tevreden met mijn lichaam. Sinds kort engageer ik mij als ervaringsdeskundige bij DENK Leuven. Daar breng ik getuigenissen over mijn angststoornis voor jongeren, cliënten en hulpverleners.
Ik waarschuw jongeren nu ook voor de gevaren van sociale media, en hoe Instagram doet uitschijnen alsof iedereen zo perfect is.
Omdat ik uitkom voor mijn psychische kwetsbaarheid, ben ik zelfzekerder geworden en sta ik sterker in mijn schoenen. Ik waarschuw jongeren nu ook voor de gevaren van sociale media, en hoe Instagram doet uitschijnen alsof iedereen zo perfect is. Dat is niet zo, iedereen heeft wel zijn mankementjes. Het is belangrijk jezelf te accepteren en niet in dat negatieve zelfbeeld te blijven hangen.’
*Indra is een schuilnaam.
Tekst: Katrien De Groef m.m.v. Annelin Marien
Lees ook: