Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

‘Ik merk soms als ik thuis ben dat ik fysiek wel in de zetel bij m’n kinderen zit, maar met mijn hoofd nog bij m’n werk ben, en daar moet ik aan werken.’

Sarah Renson (31) uit ‘Mijn Restaurant’: ‘Ik ben heel ambitieus, maar ik wil ook een aanwezige mama zijn’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Meesterpatissier Sarah Renson (31) is een van de juryleden in het nieuwe seizoen van ‘Mijn Restaurant’. Flair sprak met haar over het programma en self-love. ‘Ik denk dat het allermooiste cadeau dat je jezelf kan geven jezelf graag zien is, en in jezelf geloven. Dat straal je dan sowieso uit. Ik vind zelfvertrouwen veel sexyer dan looks’, vertelt ze.

In 2020 begon Sarah Renson haar eigen zaak en vandaag kan je haar taarten, gebak, desserts, koekjes en ijs kopen in twee winkels in Leuven. Daarnaast levert ze lekkere desserts en gebak aan tientallen restaurants in heel Vlaanderen. Sinds enkele weken kan je haar ook aan het werk zien in het nieuwe seizoen van ‘Mijn Restaurant’, waar ze een van de vier juryleden is. ‘Ik zei direct ja toen ze me vroegen voor “Mijn Restaurant”’, vertelt Sarah. ‘Ik vind het een supertof programma. Ik heb me er vroeger zelf eens voor ingeschreven samen met een vriendin, maar we waren helaas niet geselecteerd.’

Zal je een streng jurylid zijn?

‘Nee. Ik ben gewoon mezelf. Ik denk dat ik vrij lief ben, maar ik zeg ook waar het op staat. Ik wind er geen doekjes om.’

Waarop ga jij vooral letten?

‘Desserts zijn natuurlijk m’n ding en dat is de reden waarom ze me gecast hebben, dus dat is mijn grootste focus. Maar daarnaast let ik ook op de andere aspecten, van hoe alles er in de zaal aan toegaat over de cuisson van de hoofdgerechten tot hoe de inrichting van hun zaak is.’

Is er eigenlijk iets wat jij niet lust?

Ik durf het bijna niet zeggen als Belg, maar ik eet niet zo graag frietjes van de frituur. Die vleesjes liggen allemaal op zo’n wansmakelijk kartonnetje, die sauzen trekken vaak op niks en die frieten zijn ook niet mijn ding. Sinds mijn zwangerschap is dat wel een beetje veranderd en durf ik een klein pakje met Joppiesaus te bestellen. Maar dat gebeurt niet vaak.’

Waarmee kunnen de duo’s net wel punten scoren bij jou?

‘Ik ben een grote fan van pasta. Daar maak je me altijd blij mee.’

Wat is je grootste tip voor mensen die een restaurant uit de grond willen stampen?

‘Het klinkt heel cliché, maar het is de waarheid: hard werken. Alles aan de kant schuiven en je gewoon volledig focussen op je zaak.’

Wat is de grootste fout die ze kunnen maken?

‘Te veel op de kaart willen zetten. Ik zweer bij een kleine menukaart, want dan weet je dat alles vers en goed bereid is, in plaats van een menukaart waar twintig verschillende dingen op staan. Kwaliteit boven kwantiteit, altijd. Een pizzeria waar ze bijvoorbeeld frieten geven, dat vind ik niet normaal.’

Ik zweer bij een kleine menukaart, want dan weet je dat alles vers en goed bereid is, in plaats van een menukaart waar twintig verschillende dingen op staan. Kwaliteit boven kwantiteit, altijd.

Sommige mensen nemen geen dessert op restaurant omdat ze al vol zitten, snap je dat als patissier?

‘Ik heb daar alle begrip voor. Al vind ik persoonlijk wel altijd nog een gaatje voor een dessert, zelfs al zit ik propvol. Dat is een andere maag (lacht). Als ik op restaurant ga, kijk ik ook altijd uit naar het toetje. Ik check de dessertkaart ook nog voor ik m’n voorgerecht bestel. Helaas zijn er veel goede restaurants die geen goede dessertkaart hebben. Die bieden dan enkel drie ijscoupes aan. Dat is zonde! Je hoeft niet de gekste combinaties te maken, maar pakweg een goede crème brûlée of chocomousse.’

Wilde je eigenlijk altijd patissier worden?

‘Ik was altijd een harde werker. Zo ging ik als kind al supervaak babysitten. Eigenlijk wilde ik initieel modeontwerpster worden, maar dat is er nooit van gekomen. Toen ik in een restaurant aan het werk ging en daar de afwas deed én wat dessertjes mocht maken, groeide de interesse in horeca en vooral patisserie. Ik was dus nooit zo’n bakkerskindje dat al op haar vijfde in de keuken haar eerste taart maakte. Ik rolde er eigenlijk in. Je hoeft dus niet al jong gebeten zijn door iets om succesvol te zijn. Ik vind motivatie ook veel belangrijker dan een goede cv als mensen bij mij komen solliciteren.’

Ik was nooit zo’n bakkerskindje dat al op haar vijfde in de keuken haar eerste taart maakte. Ik rolde er eigenlijk in. Je hoeft dus niet al jong gebeten zijn door iets om succesvol te zijn.

Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel zelfliefde?

‘Ik sta wel sterk in mijn schoenen. Ik probeer ook de beste versie van mezelf te zijn door goed voor mezelf te zorgen, gezond te eten en te sporten. Voor de rest moet ik het doen met wat Moeder Natuur me heeft gegeven (lacht). Ik denk dat het allermooiste cadeau dat je jezelf kan geven jezelf graag zien is, en in jezelf geloven. Dat straal je dan sowieso uit. Ik vind zelfvertrouwen veel sexyer dan looks.

Heb je bepaalde complexen op uiterlijk vlak?

‘Ik zou graag wat langere benen hebben, een kleinere neus en een gladdere huid. Maar ik zou daar nooit iets aan laten doen.’

Wat vind je van cosmetische ingrepen en zou je het zelf ooit overwegen?

‘Ik heb geen probleem met mensen die plastische chirurgie of cosmetische ingrepen laten uitvoeren, maar het is jammer dat het een trend is om allemaal op elkaar te lijken. Je ziet vaak van die plastic koppekes met dezelfde lippen, neus, wimpers en noem maar op. Je unieke features opgeven, vind ik zonde.’

Wat vind je dan weer het mooiste aan jezelf?

‘Misschien mijn mond? Ik heb volle lippen.’

Die laatste vraag vindt iedereen moeilijker te beantwoorden dan zijn/haar/hun complexen opnoemen. Waarom zijn we zo streng voor onszelf?

‘Sociale media zorgen voor een deuk in onze zelfliefde. De klemtoon ligt daar echt op looks, terwijl we toch beter focussen op wat iemand kan of te zeggen heeft. Met je looks word je geboren, dat is geen verdienste waar je hard voor werkte en bijgevolg trots op kan zijn.’

Ben jij soms vatbaar voor perfecte plaatjes op sociale media of stereotiepe ideaalbeelden?

‘Eigenlijk niet, al merk ik nu ik op tv kom dat het soms moeilijker is om daar níet op te focussen. Je wordt voortdurend geconfronteerd met jezelf en je bent sowieso strenger voor jezelf dan voor gelijk wie anders. Ik durf bij bepaalde shots ook weleens te denken: “ik zie er niet uit”, terwijl ik daar vroeger minder van wakker lag. Je wordt snel meegezogen in die “perfecte” wereld.’

Je leven draait rond desserten, is het moeilijk om dat te rijmen met een gezonde levensstijl?

‘Ik heb altijd veel gesport, maar er was een periode dat ik het te druk had en dat sporten het eerste was wat ik liet vallen. Terwijl ik merk dat ik die uitlaatklep echt nodig heb voor m’n mentale gezondheid. Ik loop niet om het zogenaamde perfecte lijf te krijgen, maar om m’n hoofd vrij te maken. Al wil je als patissier natuurlijk ook geen duizend kilo wegen en een slecht gebit hebben van al die suiker (lacht).’

Ik loop niet om het zogenaamde perfecte lijf te krijgen, maar om m’n hoofd vrij te maken.

Je bent mama. Ga je die self-love ook proberen mee te geven aan je kinderen?

‘Ik ben eigenlijk blij dat we twee jongens hebben. Ik vrees dat meisjes nog iets vatbaarder zijn voor die sociale druk om er “perfect” uit te zien. Mijn zoontjes zijn natuurlijk nog jong, maar ik ga er wel op letten dat ze niet de hele tijd met hun neus op een scherm zitten. We gaan vaak op restaurant en zij praten gewoon met ons mee en genieten van de ervaring in plaats van spelletjes te spelen op een tablet.’

Is je self-love veranderd door mama te worden?

‘Een kind op de wereld zetten, is sowieso het zotste wat je kan doen! Ik vind het waanzinnig dat een vrouw dat kan, dus dat geeft je sowieso het gevoel dat je meer aankan dan je denkt. Je voelt je sterker dan ooit en je staat steviger in je schoenen. Je móét ook, want die wezentjes zijn compleet afhankelijk van jou. Je zet jezelf sowieso niet meer op de eerste plaats, maar ik zorg er wel voor dat ik me ook niet volledig aan de kant schuif. Ik ben naast mama ook nog Sarah.’

Hoe zit het met je work-life balance?

‘Dat is heel pittig. Ik ben heel ambitieus. Ik wil mijn kinderen het goede voorbeeld geven dat je als vrouw wel nog steeds voor je passie kan gaan als je mama bent. Maar ik wil tegelijkertijd ook een aanwezige mama zijn. Ik merk soms als ik thuis ben dat ik fysiek wel in de zetel bij m’n kinderen zit, maar met mijn hoofd nog bij m’n werk ben, en daar moet ik aan werken.’

Ik ben heel ambitieus. Ik wil mijn kinderen het goede voorbeeld geven dat je als vrouw wel nog steeds voor je passie kan gaan als je mama bent. Maar ik wil tegelijkertijd ook een aanwezige mama zijn.

Hoe kom je tot rust?

‘Lopen! Ik had nooit gedacht dat ik dat zo tof zou vinden. Maar het doet me zoveel deugd. Ik ga ook iedere maandagochtend op mijn vrije dag een koffietje drinken in een koffiebar en dan wil ik niemand tegenkomen! Ik heb m’n oortjes in en ik haat het als mensen dan toch tegen me beginnen te babbelen, want dat is míjn momentje (lacht).’

Kreeg je al te maken met of ben je bang voor negatieve reacties?

‘Ik kreeg voorlopig vooral toffe reacties. Ik ben altijd mezelf. Als sommigen dat niet leuk vinden, dan is dat vooral hún probleem. Ik ga me dat niet aantrekken.’

Tot slot: waarom moeten we zeker kijken naar ‘Mijn Restaurant?

‘Ik kan je verzekeren dat álle emoties de revue zullen passeren! Je zal de koppels zien lachen, maar er zullen ook traantjes vloeien. Het is superspannend, de kandidaten zijn top en de juryleden mogen er ook zijn (lacht).

‘Mijn Restaurant’ zie je elke dinsdag en donderdag om 20u40 op VTM en via VTM GO.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '

Commerciële boodschap