Maarten (23) en Jonas (24) zijn een van de vier duo’s die meedoen aan ‘Mijn Restaurant’. Zij stampten een restaurant uit de grond in Antwerpen. ‘Mensen zullen ons eerst onderschatten omdat we nog zo jong zijn. We zijn een beetje de underdog. Maar we willen laten zien dat we er wél volledig voor gaan’, zeggen ze.
Het iconische programma ‘Mijn Restaurant’ is na veertien (!) jaar terug. Maarten (23) en Jonas (24) in Antwerpen, Alessio (30) en Olivier (33) in Genk, Lauranne (28) en Ruslan (28) in Gent en Charlotte (26) en Aristide (30) in Kortrijk strijden om de felbegeerde hoofdprijs: 40.000 euro en een jaar begeleiding door Horeca Vlaanderen! Ze doen dit met begeleiding van én onder het kritische oog van Marc Coucke, Marcelo Ballardin, Shannah Zeebroek en Sarah Renson. Wij spraken met Maarten (23) en Jonas (24) die in Antwerpen aan de slag gaan.
Jonas werkt als chef de partie in restaurant Carcasse in Knokke en Maarten is Meeting & Event Supervisor in het Radisson Blu Hotel. Jonas neemt in het restaurant in Antwerpen de keuken voor zijn rekening, terwijl Maarten zich over de zaal ontfermt en achter de bar zijn eigen signature cocktails serveert.
Hoelang en van waar kennen jullie elkaar?
Maarten: ‘We leerden elkaar kennen in Durbuy tijdens een sommelierstage bij Wout Bru in 2021. Er was gewoon direct een klik. We hadden sowieso al dezelfde interesse in horeca, maar ook dezelfde humor. Heel toevallig volgden we na die stage ook allebei de richting hotelmanagement in Brugge, waar we op kot zaten en zo werd die vriendschap alleen maar sterker. En nu, vijf jaar later, openen we ons eigen restaurant.’
Vanwaar komt die passie voor de horeca en/of koken?
Jonas: ‘De passie zit er bij mij al van kleins af aan in. Het is een microbe, en ofwel ben je erdoor gebeten ofwel helemaal niet. Weken waarin je zestig à zeventig uur werkt, zijn geen uitzondering, dus je moet dit met volle goesting doen of je houdt het niet vol.’
Waarom beslisten jullie om mee te doen aan ‘Mijn Restaurant’?
Jonas: ‘Het was mijn kinderdroom om een eigen restaurant te runnen. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik chef wilde worden. Toen VTM de oproep lanceerde dat er een nieuw seizoen kwam, stuurde Maarten me onmiddellijk de vraag of we ons wilden inschrijven.’
Maarten: ‘Ik keek vroeger naar alle seizoenen van “Mijn Restaurant” en speelde altijd met het idee om daar eens zelf aan mee te doen. Maar toen ik de oproep naar Jonas doorstuurde, was zijn eerste reactie: “Je bent zot!” (lacht).’
Hoezo?
Jonas: ‘Ik wilde niet met mijn hoofd op tv komen! Die camera’s schrikten me toch een beetje af.’
Hoe heb jij hem dan toch kunnen overtuigen, Maarten?
Maarten: ‘Ik liet het idee varen. Maar toen we een paar maanden daarna samen op restaurant zaten, kwam het idee plots nog een keer ter sprake en schreven we ons diezelfde avond nog in. Twee dagen later kregen we al antwoord van de productie en mochten we op gesprek gaan.’
Schrikt een eigen restaurant runnen jullie niet af, want het is keihard werken?
Maarten: ‘We hebben allebei een job die we nu even on hold moeten zetten. Gelukkig krijgen we enorm veel steun van onze werkgever en collega’s. We beseffen dat het een zware periode is en dat een eigen zaak veel tijd en energie vraagt. Maar we zijn jong en ambitieus!’
Jonas: ‘We maken inderdaad heel wat opofferingen om deze droom werkelijkheid te doen worden, maar we hopen dat het het allemaal waard zal zijn.’
Het is een microbe, en ofwel ben je erdoor gebeten ofwel helemaal niet. Weken waarin je zestig à zeventig uur werkt, zijn geen uitzondering, dus je moet dit met volle goesting doen of je houdt het niet vol.
Is het feit dat jullie een horeca-opleiding hebben een voordeel tegenover de andere duo’s?
Jonas: ‘Het is inderdaad wel een voordeel, want je kent de juiste technieken. Maar we mogen zeker niet denken dat dat ons een voorsprong geeft, want het blijft een wedstrijd. We zullen nog altijd ons uiterste best moeten doen.’
Maarten: ‘Ik denk ook dat iemand zonder opleiding, maar met evenveel passie voor food zeker even goed kan koken als iemand die wel koksschool volgde.’
Wat mogen we van jullie restaurant verwachten?
Maarten: ‘Bij VONK draait alles om vuur, smaak en beleving. Het is geen standaard grillrestaurant, maar een plek waar klassieke gerechten en cocktails een verfijnde make-over krijgen met onze eigen, vurige twist. We spelen met rook, grill en pure ingrediënten om iets herkenbaars nét dat tikkeltje spannender te maken. Elke hap, elke slok en elk moment bij ons moet voelen als iets bijzonders. Ons doel is dat onze gasten met een volle maag én een grote glimlach weer naar buiten stappen.’
Hoe gaan jullie het verschil proberen te maken met de concurrentie?
Jonas: ‘We zijn echt wel heel gepassioneerd en gedreven. We weten wat we willen en we weten waarvoor we staan. Ik weet dat ik ook de volle honderd procent kan vertrouwen op Jonas en hij omgekeerd op mij. Onze vriendschap is nog pril, maar we weten wat we aan elkaar hebben.’
Maarten: ‘Ik denk dat wij het verschil proberen te maken door echt aandacht te hebben voor alle details. Het volledige plaatje klopt.’
Wat is jullie sterkte?
Maarten: ‘Ik denk dat we allebei heel gemotiveerd zijn. En we zijn enorm ambitieus. We gaan echt alles geven om ons doel te bereiken. We streven naar de perfectie die misschien niet bestaat, maar we gaan wel ons best doen om die zo dicht mogelijk te benaderen. We willen het beste uit onszelf halen, met die mentaliteit begonnen we aan dit avontuur.’
Wat is dan weer jullie zwakte?
Jonas: ‘Dat perfectionisme is natuurlijk een dubbeltje op z’n kant, dat kan ook in ons nadeel spelen. We houden ons misschien soms te hard vast aan ónze visie, terwijl de klant koning is.’
Ik denk dat iemand zonder opleiding, maar met evenveel passie voor food, zeker even goed kan koken als iemand die wel koksschool volgde.
Is het gevaarlijk om als vrienden plots samen te werken, zijn jullie bang voor ruzies of wrijvingen?
Maarten: ‘Dat wil je natuurlijk nooit. Maar in die zes jaar dat we elkaar nu kennen, hebben we nog nooit ruzie gehad. Hout vasthouden. We weten van elkaar hoe we in elkaar zitten, dus op een moment dat het iets te veel wordt, geven we elkaar wat ruimte.’
Voor welk jurylid hebben jullie het meeste ‘schrik’?
Jonas: ‘We hebben geen schrik voor de juryleden, want zij zijn er om ons te helpen en met hun feedback kunnen we alleen maar groeien.’
Kunnen jullie goed tegen kritiek?
Jonas: ‘Ik zou het eerder feedback noemen, want de juryleden hebben veel meer ervaring dan wij en ze willen het beste voor ons. Dus we gaan daar sowieso naar luisteren.’
Wat is momenteel jullie favoriete restaurant?
Jonas: ‘Amai, dat is een heel moeilijke vraag. Maar stel dat ik nog één dag te leven heb, dan zou ik heel graag eens naar Boury gaan. Ik ben vorige week ook naar Madonna geweest hier in Antwerpen en dat was geweldig. Daar wil ik heel graag nog eens teruggaan.’
Maarten: ‘Als je van eten houdt, moet je gewoon één keer in je leven naar Boury geweest zijn, dus ik sluit me daarbij aan.’
Wat vindt jullie omgeving van jullie deelname?
Maarten: ‘We hebben het vijf maanden moeten verzwijgen en onze vrienden en familie waren heel verrast. We kregen voorlopig alleen maar heel positieve reacties. Iedereen steunt ons in dit avontuur, dus dat doet wel deugd.’
Hopen jullie ook dat de volledige stad Antwerpen zich achter jullie schaart?
Jonas: ‘Het is toch wel het doel dat we de steun van de Antwerpenaren krijgen. Dat is ook een beetje het concept van “Mijn Restaurant”, het is een provinciestrijd waarin vier steden het tegen elkaar opnemen. Ik kom oorspronkelijk uit Bonheiden en verhuisde recent naar West-Vlaanderen, dus stemmen uit die provincies zijn uiteraard ook welkom (lacht).’
Maarten: ‘Ik ben geboren en getogen in Roeselare. We zijn dus allebei geen Antwerpenaren, maar wij vertegenwoordigen Antwerpen in “Mijn Restaurant”, dus we hopen dat Antwerpen ons in hun hart sluit.’
Ik ben wie ik ben. Er zijn sowieso dingen die beter kunnen, maar ik ga zeker niks aan mezelf veranderen of me anders voordoen omdat ik nu op televisie kom. What you see is what you get.
Vinden jullie het vreemd om jezelf terug te zien op tv?
Jonas: ‘Toen we bij de bekendmaking van de kandidaten de allereerste keer op tv kwamen, was dat wel even schrikken. Maar dat went wel snel!’
Maarten: ‘Ik vond dat ook heel spannend! Zeker omdat het programma heel veel kijkers heeft.’
Bij Flair staat self-love centraal: hebben jullie veel zelfliefde?
Maarten: ‘Ik ben in het algemeen wel gelukkig met mezelf en met mijn leven momenteel. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik soms eens niet onzeker ben. Dat is menselijk.’
Jonas: ‘Ik heb slechte en goede dagen, gelukkig primeren die laatste.’
Hebben jullie bepaalde complexen?
Jonas: ‘Nee. Ik ben wie ik ben. Er zijn sowieso dingen die beter kunnen, maar ik ga zeker niks aan mezelf veranderen of me anders voordoen omdat ik nu op televisie kom. What you see is what you get.’
Maarten: ‘Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Ik was vroeger vaak onzeker, maar ik kweekte meer zelfvertrouwen met ouder te worden. Dat heb je ook nodig als je in de zaal staat. Je hebt een zekere uitstraling of flair nodig. Ik vind dat we trots mogen zijn op onszelf.’
Ik ga nooit tegen m’n personeel roepen! Die tijd van de schreeuwende chefs in de keuken is gelukkig gedaan.
Bij een restaurant komt een hoge werkdruk kijken. Zijn jullie stressgevoelig?
Jonas: ‘Ik ben toch wel vatbaar voor stress. Dat kan aan me knagen en dan word ik wat korter in m’n antwoorden (lacht). Zo merk je dat ik zenuwen heb. Ik zal wel nooit tegen m’n personeel roepen! Die tijd van de schreeuwende chefs in de keuken is gelukkig gedaan. Het is al zo moeilijk om goed personeel te vinden. Als je dan nog eens gaat roepen tegen hen, wordt het nog moeilijker om mensen te hebben die je blijven steunen.’
Maarten: ‘Bij mij kruipt stress ook soms onder m’n huid, want onze weken zijn momenteel loodzwaar. Ik kan die zenuwen gelukkig wel goed onder controle houden als ik eenmaal in de zaal sta tijdens een drukke service, dan raak ik in een soort focus. Ik probeer ook vaak tegen mezelf te herhalen dat we dit kunnen, we hebben dit onder controle.’
Hoe zit het momenteel met jullie work-lifebalans?
Maarten: ‘Het is in deze periode onmogelijk om daar een evenwicht in te vinden. Het is vooral work en weinig life (lacht). Maar deze uitdaging willen we niet laten schieten, dus we smijten ons volledig.’
Jonas: ‘Als je er moeite mee hebt om zestig tot zelfs tachtig uur per week te werken, moet je geen eigen restaurant uit de grond stampen.’
Hoe komen jullie tot rust na shift?
Maarten: ‘Een fietstocht maken in de natuur.’
Jonas: ‘Iets gaan eten met vrienden of gewoon even op mezelf zijn.’
Zijn jullie bang voor negatieve reacties?
Maarten: ‘Je bent natuurlijk wel benieuwd wat mensen van je zullen denken. Maar ik denk dat we vooral belang moeten hechten aan de mening van de mensen rondom ons, want je kan nooit voor iedereen goed doen.’
Jonas: ‘We moeten dat loslaten, want vaak zijn het gewoon gefrustreerde mensen die zulke gemene reacties typen.’
Tot slot: waarom moeten we zeker naar dit seizoen kijken?
Maarten: ‘Het is een tof seizoen met vier topduo’s en een topjury. Het niveau ligt echt hoog.’
Jonas: ‘Het is een zwaar seizoen, maar tegelijkertijd enorm boeiend. De jury wil kijken waar onze limieten liggen en ons naar een hoger niveau tillen.’
En waarom moeten mensen zeker op jullie stemmen?
Maarten: ‘Omdat wij streven naar perfectie en onszelf tot het uiterste drijven. We kunnen echt iets heel moois waarmaken.’
Jonas: ‘Mensen zullen ons eerst onderschatten omdat we nog zo jong zijn. We zijn een beetje de underdog. Maar we willen laten zien dat we er wél volledig voor gaan en alleen maar het beste willen.’
‘Mijn Restaurant’ zie je elke dinsdag en donderdag om 20u40 op VTM en via VTM GO.
Lees ook: