Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Charlotte en Aristide ‘Mijn Restaurant’
© VTM

‘Als mensen vragen wat onze hobby’s zijn, kan ik oprecht niks anders zeggen dan lekker gaan eten.’

Charlotte (26) en Aristide (30) uit ‘Mijn Restaurant’: ‘Ik laat geen lekkere pasta staan omdat ik dan misschien wel beter in die broek zou passen’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Charlotte (26) en Aristide (30) zijn een van de vier duo’s die deelnemen aan ‘Mijn Restaurant’. Zij stampten een restaurant uit de grond in Kortrijk. ‘Ik hou uiteraard van sterrenrestaurants, maar eigenlijk kan je mij het meeste plezier doen met een boterham met salami in de zetel’, aldus Aristide.

Aristide behaalde zijn diploma aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen. Charlotte studeerde hospitality & hotelmanagement. Aristide is momenteel hoofdchef bij de Parkhotel Groep. Charlotte is receptioniste en zaalverantwoordelijke in datzelfde hotel. ‘We leerden elkaar vier jaar geleden kennen op het werk’, vertelt Charlotte. ‘Maar de vonk sprong niet meteen over.’

Vertel.

Charlotte: ‘Ik was onmiddellijk geïnteresseerd, maar Aristide zag mij als stagiair gewoon niet staan (lacht). Ik heb echt heel lang mijn best mogen doen. Aristide is wat ingetogener van zichzelf, dus hij zal niet snel contact zoeken. Ik daarentegen ben heel extravert, dus ik vroeg voortdurend of we samen met collega’s iets zouden gaan drinken zodat we toch wat tijd samen konden doorbrengen. Zo leerden we elkaar beter kennen en sprong de vonk toch over.’

Vanwaar komt die passie voor de horeca en/of koken?

Aristide: ‘Op mijn vier jaar was ik al oesters aan het eten en op m’n zesde stond ik in een pizzeria mee te helpen in de keuken. Mijn ouders stonden er niet voor te springen dat ik in de horeca zou terechtkomen omdat het toch een onzekere sector is, maar de passie was zo groot dat ik toch hotelschool volgde.’

Charlotte: ‘Mijn ouders én grootouders werkten in de horeca, dus ik kreeg het met de paplepel mee.’

Waarom beslisten jullie hieraan mee te doen?

Aristide: ‘Het afgelopen jaar hadden we al heel wat gesprekken met ons tweeën dat we zelfstandige wilden worden. We hebben ook al een paar panden bezocht, maar we stuitten steeds weer op hetzelfde probleem: het is gigantisch duur!

Charlotte: ‘En als er iets vrijkomt, moet je meteen beslissen, maar dat is zo’n belangrijke keuze, dat je het toch goed wil overwegen.’

Aristide: ‘Mijn oud-directeur van de hotelschool stuurde de oproep voor inschrijvingen van “Mijn Restaurant” door en dat leek ons de ideale kans om onze droom werkelijkheid te zien worden. Charlotte vulde het formulier onmiddellijk in en hier staan we nu!’

Schrikt het horecaleven jullie niet af? Want het is keihard werken.

Aristide: ‘ We zijn dat eigenlijk al volledig gewend.’

Charlotte: ‘Tijdens de voorbereidingen van “Mijn Restaurant” konden we enkel overdag werken en wij zaten ons letterlijk ’s avonds thuis te vervelen (lacht).’

Ik was onmiddellijk geïnteresseerd, maar Aristide zag mij als stagiair gewoon niet staan (lacht). Ik heb echt heel lang mijn best mogen doen.

Is jullie horeca-opleiding een voordeel tegenover de andere duo’s?

Aristide: ‘Het programma is meer dan alleen maar koken. Er komt ook een financiële kant, personeelsmanagement en noem maar op bij kijken en die zaken leer je vooral al doende.’

Hoe gaan jullie het verschil proberen te maken met de concurrentie?

Charlotte: ‘Gewoon onszelf blijven en doen wat we goed kunnen: lekker koken en gasten warm onthalen.’

Wat is jullie sterkte?

Charlotte: ‘We zijn yin en yang. Het grote geweld en de kalmte. De ideale combi in een restaurant.’

Aristide: ‘We zijn ook heel flexibel. Als er iets misloopt, dan zoeken we snel een andere oplossing. We kunnen ook goed tegen kritiek. We laten die zeker niet links liggen om toch onze eigen goesting te doen. We passen feedback onmiddellijk toe.’

Wat is dan weer jullie zwakte?

Charlotte: ‘Ik ben chaotisch.’

Aristide: ‘We zijn allebei een beetje nonchalant. We werken allebei in een hotel, waar je steeds te maken krijgt met een grote groep mensen en daardoor missen we soms een beetje die verfijning.’

Is het gevaarlijk om als koppel plots samen te werken, zijn jullie niet bang voor ruzies en of wrijvingen?

Aristide: ‘We zijn het eigenlijk al gewend om samen te werken. We werkten al samen voor we gingen samenwonen.’

Charlotte: ‘Mocht het toen al scheef hebben gezeten als collega’s, dan waren we nooit een koppel geworden, dus dat toont dat we een goede tandem zijn.’

Voor welk jurylid hebben jullie het meeste ‘schrik’?

Charlotte: ‘Bij mij is dat sowieso Shannah, want mijn grootste zwakte in de zaal is m’n wijnkennis, en zij is net een topsommelier.’

Aristide: ‘Ik vind het vooral moeilijk om Marcelo te lezen. Ik weet nooit wat hij écht denkt.’

Wat vindt jullie omgeving van jullie deelname?

Charlotte: ‘De meesten zijn enthousiast, maar mijn mama viel bijna flauw toen ze het hoorde! Ze dacht: wat steek jij nu weer uit? (lacht) Ze moest het even laten bezinken, maar nu is ze volledig mee aan boord.’

Hopen jullie dat jullie de stad Kortrijk volledig achter jullie krijgen?

Aristide: ‘We hopen van wel. Je merkt ook dat de horeca in Kortrijk ons enorm wil helpen om een handje toe te steken en dat doet deugd.’

We werken allebei in een hotel, waar je steeds te maken krijgt met een grote groep mensen en daardoor missen we soms een beetje die verfijning.

Vinden jullie het vreemd om jezelf terug te zien op tv?

Charlotte: ‘Ik vind het hilarisch! Ik vergeet wat ik allemaal zeg en dan zie je dat terug op tv en denk ik: oh my god, is dat allemaal uit m’n mond gekomen (lacht)?!’

Aristide: ‘Ik wilde eigenlijk niet kijken, maar ik was toch te nieuwsgierig. Ik wil vooral zien hoe de andere duo’s het ervan af brengen.’

Bij Flair staat self-love centraal: hebben jullie veel zelfliefde?

Charlotte: ‘Ik heb best veel zelfvertrouwen. Ik heb nog altijd complexen, zo vind ik m’n poep te dik. Maar ik heb andere kwaliteiten: ik ben heel sociaal en enthousiast. Ik denk dat die dingen nog altijd belangrijker zijn dan een gespierd achterwerk (lacht).’

Zijn jullie vatbaar voor stereotiepe ideaalbeelden?

Aristide: ‘Ik lig daar totaal niet wakker van. Ik ondervond al in real life dat vrouwen eigenlijk écht niet vallen op de zogenaamde perfect gespierde man. Dat ideaalbeeld klopt niet.’

Charlotte: ‘Ik kan dat alleen maar beamen. Ik pas zelf niet graag broeken in een kledingwinkel. Daar word ik niet vrolijk van, want het is altijd een struggle. Maar ik ga geen lekkere pasta laten staan omdat ik dan misschien wel beter in die broek zou passen. Vergeet het!’

Aristide: ‘Samen iets gaan eten is toch een van de leukste dingen ter wereld.’

Charlotte: ‘Als mensen vragen wat onze hobby’s zijn, kan ik oprecht niks anders zeggen dan lekker gaan eten.’

Ik pas zelf niet graag broeken in een kledingwinkel. Daar word ik niet vrolijk van, want het is altijd een struggle. Maar ik ga geen lekkere pasta laten staan omdat ik dan misschien wel beter in die broek zou passen. Vergeet het!

Self-love slaat uiteraard ook op mentaal welzijn: zijn er bepaalde dingen waar jullie soms mee worstelen?

Charlotte: ‘Hoe dichter de deadline komt, hoe meer stress ik krijg. Dat is logisch, maar ik kan dan echt volledig beginnen te panikeren en rondlopen als een kip zonder kop. Ik durf dan ook echt een snauw en een beet te geven aan Aristide.’

Aristide: ‘Ik ben sowieso de rustigste van ons tweeën en ik weet dat ik haar dan even met rust moet laten tot ze wat gekalmeerd is.’

Hebben jullie je work-life balance in evenwicht?

Aristide: ‘Wij kloppen makkelijk dagen van 15 uur. Maar dat weet je als je in de horeca werkt. Dat is geen 9 to 5. Gelukkig zitten de meeste van onze vrienden ook in die sector en snappen ze dat het niet altijd evident is om af te spreken. We genieten ook des te meer van de dagen dat we wél thuis zijn en proberen daar alles uit te halen.’

Hoe komen jullie tot rust?

Charlotte: ‘Londen is onze favoriete stad, dus we trekken graag een weekendje naar daar.’

Aristide: ‘Samen iets eten is ook mijn ultieme ontspanning. Ik hou uiteraard van sterrenrestaurants, maar eigenlijk kan je mij het meeste plezier doen met een boterham met salami in de zetel.’

Zijn jullie bang voor negatieve reacties?

Aristide: ‘Wij focussen vooral op wat onze familie, vrienden en de horeca in Kortrijk zeggen. Wat Piet, Jan of wie dan ook op Facebook zet, kan me weinig schelen.’

Charlotte: ‘Er komt sowieso negatieve commentaar. Je kan daar niet onderuit. Wat voor ons veel belangrijker is, is de mening van de mensen die effectief bij ons zijn komen eten. We hopen dat zij een geweldige middag of avond hadden.’

Waarom moeten we dit seizoen zeker kijken naar ‘Mijn Restaurant’?

Charlotte: ‘Het is een comeback na zoveel jaar. Ik keek ernaar als klein meisje en nu doe ik zelf mee. Dat is toch nostalgie ten top!’

Tot slot: waarom moeten mensen zeker op jullie stemmen?

Charlotte: ‘Omdat we het verdienen (lacht)!’

Aristide: ‘We blijven heel de tijd onszelf en we doen ons uiterste best zodat iedereen die bij ons komt tafelen met een glimlach weer naar buiten stapt. Dit is onze grootste wens die in vervulling gaat.’

‘Mijn Restaurant’ zie je elke dinsdag en donderdag om 20u40 op VTM en via VTM GO.



Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '

Commerciële boodschap