Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
spaven
© Getty via Unsplash+

‘Spaven’ is een samentrekking van spenden (uitgeven) en saven (sparen).

Maken solden en promo’s je blut? ‘Spaven’ kan nadelig zijn voor je portemonnee

Dewy De Leeneer

Money, money, money! Not so funny, zeker niet wanneer je er een tekort aan hebt. Ben jij iemand die telkens op de promo’s let, alleen in de solden shopt, graag in de AH gaat hamsteren en heb je tóch het gevoel dat je rekening aan het einde van de maand geplunderd is? Dan zou het geldfenomeen ‘spaven’ daar voor iets tussen kunnen zitten.

‘Spaven’ is een samentrekking van spenden (uitgeven) en saven (sparen). De woordspeling klinkt alsof je slim bezig bent – geld uitgeven én besparen tegelijk – maar eigenlijk is het een financiële valkuil waar we massaal intrappen.

Spaven

‘Spaven’ betekent namelijk dat je geld uitgeeft met de illusie dat je bespaart. Bijvoorbeeld: je bestelt een extra kledingstuk om boven de gratis verzenddrempel te geraken. Je koopt drie flessen shampoo omdat de derde gratis is, terwijl je er maar eentje nodig had. Of je koopt die afgeprijsde blazer van 120 naar 60 euro omdat het een koopje is (maar die daarna maanden in je kast blijft hangen met het labeltje er nog aan).

Waarom laten we ons vangen?

Marketingspecialisten weten perfect hoe ons brein werkt. ‘Laatste stuks’, ‘tijdelijke aanbieding’, ‘nog 1 uur geldig’: al die trucjes activeren onze angst om een buitenkans te missen. We spenderen liever 10 euro extra dan 3 euro verzendkosten te betalen.

Hoewel het voelt alsof je een goede zaak doet, geef je bij ‘spaving’ geld uit aan dingen die je anders gewoon niet gekocht zou hebben. Besparen doe je dus eigenlijk niet. Integendeel. Op jaarbasis kunnen die koopjes serieus optellen.

Hoe stop je met ‘spaven’?

Enkele tips die je kan toepassen als jij je in dit gedrag herkent:

  • Pas de 24-uurregel toe. Zie je iets dat je graag wil? Wacht één dag. Wil je het daarna nog steeds even graag? Dan kan je nog beslissen om ervoor te gaan.
  • Stel jezelf één simpele vraag: ‘Zou ik dit ook kopen als het niet in promotie was?’
  • Schakel meldingen en nieuwsbrieven uit van webshops. Hoe minder je in de verleiding kan komen, hoe minder je uitgeeft.
  • Gebruik een lijstje. Online shoppen zonder plan is zoals met honger naar de winkel gaan: je eindigt altijd met dingen die je niet nodig hebt.

Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '