Bij Flair merken we er dankzij onze geldrubrieken ‘Bankgeheimen’, ‘Huis gekocht’ en ‘Geld geteld’ gelukkig weinig van, maar uit een recente studie van Partena Professional blijkt dat we met z’n allen een beetje verlegen zijn als het aankomt op het delen van ons loon. Niet alleen naar onze collega’s toe, maar ook bij onze vrienden en familie.
Dat babbelen over je geldzaken vroeger een taboe was, weten we al langer dan vandaag. Maar uit onderzoek blijkt nu dat Belgen het nog steeds moeilijk hebben met het delen van hun loon. En dat is niet alleen op de werkvloer – ook in onze persoonlijke omgeving zijn we niet snel geneigd om het over geld te hebben.
Jongere generatie
Er blijken verschillende redenen te zijn waarom we zo stil blijven als het over ons loon gaat. Allereerst: de Belgische bescheidenheid zit diep geworteld. We houden niet van opscheppen over onze job of ons salaris. Het onderzoek toont ook aan dat mensen die in kleinere bedrijven werken of die ambtenaar zijn, nog minder geneigd zijn om open te zijn over hun loon.
Wat wél positief is, is dat we zien dat de jongere generaties zich duidelijk comfortabeler voelen om over hun geldzaken te praten dan mensen tussen de 55-64 jaar, waar het taboe wel nog heerst.
Nieuwsgierig
Hoewel we zelf weinig vertellen, zouden we best graag willen weten hoeveel onze collega’s verdienen. 52 % van de Belgen is daar wel nieuwsgierig naar. Vooral de jongere generatie (18-34 jaar) kan het maar moeilijk laten liggen. In hun ogen is er pas echt een gezond gesprek als iedereen weet wat de ander verdient. Bij de oudere generatie (35-65 jaar) ligt dat cijfer weer een stuk lager.
Uit het onderzoek blijkt verder dat we het niet per se erg zouden vinden als anderen zouden weten hoeveel we verdienen, maar dat we het moeilijk vinden om het zélf te zeggen. Wist je bijvoorbeeld dat 7 op de 10 Belgen het oké zouden vinden als hun collega’s weten hoeveel ze verdienen? Maar als het er echt op aankomt, geeft slechts 48 % van de werknemers aan echt open te zijn over hun salaris tegenover collega’s. De loontransparantiewet die eraan zit te komen, zal deze situatie ongetwijfeld veranderen.
Loon van je beste vriend(in)
Dat je bij je collega’s weinig loondetails zal horen, is één ding, maar zelfs je beste vriend of vriendin, je ouders of je partner geven je niet altijd antwoord op die vraag. Slechts 30 % van de werknemers kent het loon van hun beste vriend(in). Bij de 18 tot 34-jarigen ligt dit percentage iets hoger, dus daar lijken die gesprekken toch niet helemaal taboe. Wat daarnaast nog opvallend is, is dat 12 % van de mensen zelfs niet weet hoeveel hun partner verdient.
De conclusie? We zijn én nieuwsgierig én verlegen. Geld en loon blijven in ons land toch een beetje een taboe om over te babbelen. Maar misschien, heel misschien, kunnen we die drempel wat verlagen. Dat proberen wij bijvoorbeeld met onze populaire geldrubriek ‘Bankgeheimen’, waarin onze lezers wél openlijk praten over hun loon, hun vaste kosten en hun spaargeld. Je leest alle verhalen hier!
Lees ook: