We listen and we don’t judge: weet jij hoe jouw loon wordt bepaald? Nee? Je bent niet alleen. Uit nieuw onderzoek van HR-expert Bright Plus blijkt dat bijna de helft van de Belgische bedienden geen idee heeft hoe hun loon precies tot stand komt. En dat terwijl het toch om een van de belangrijkste onderdelen van je job gaat.
Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. Vanaf juni 2026 moeten bedrijven transparanter worden over de lonen in België. Dat is geen luxe, maar bittere noodzaak: in 55 % van de bedrijven wordt er amper tot niet gecommuniceerd over loon. Loonschalen blijven vaag, groeimogelijkheden onduidelijk en openheid is ver te zoeken. Maar je bent wel elke dag aan het werk…
Lonen in België
Op dit moment weet slechts 56 % van de werknemers op basis van welke criteria hun loon wordt bepaald. In veel gevallen gaat het om functie (50 %), anciënniteit (39 %) en diploma’s (25 %). Maar ook onderhandelingen hebben impact: in 1 op de 4 bedrijven bepaalt je onderhandelingstalent mee hoeveel je verdient.
Niet iedereen heeft dezelfde durf of ruimte om te onderhandelen. Daardoor blijft de loonkloof bestaan. Transparantie doorbreekt dat.
En daar wringt het schoentje, legt Linda Cappelle, CEO van Bright Plus, uit: ‘Niet iedereen heeft dezelfde durf of ruimte om te onderhandelen. Daardoor blijft de loonkloof bestaan. Transparantie doorbreekt dat. Het zorgt voor gelijke kansen en een eerlijke verloning.’
Loontransparantiewet
De nieuwe loontransparantiewet verplicht bedrijven binnenkort om hun loonbeleid veel duidelijker te communiceren, zowel naar bestaande medewerkers als naar sollicitanten. Dat betekent bijvoorbeeld ook loonvorken (minimum- en maximumloon) in vacatures, uitleg over hoe lonen bepaald worden en openheid over groeikansen.
En dat is geen vrijblijvend advies. Werkgevers zullen ook moeten rapporteren over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Is het verschil groter dan 5 % zonder duidelijke verklaring? Dan moeten er maatregelen volgen, anders dreigen er sancties.
Nog voor het eerste sollicitatiegesprek moet je het aanvangsloon als werkgever kunnen geven. Transparantie wordt een basisrecht.
Volgens Inger Verhelst, advocate arbeidsrecht bij Claeys & Engels, is dit een kantelmoment: ‘Nog voor het eerste sollicitatiegesprek moet je het aanvangsloon als werkgever kunnen geven. Transparantie wordt een basisrecht.’
Er is dus werk aan de winkel, maar het goede nieuws: de meeste bedrijven zijn er niet vies van. 80 % staat positief tegenover de nieuwe regels. Ze zien loontransparantie als een kans om vertrouwen te winnen, gelijke kansen te stimuleren en medewerkers gelukkiger te maken.
Lees ook: