Home Straf Verhaal Nadia en Silke getuigen over partnergeweld: ‘Hij sloeg me bont en blauw,...

Nadia en Silke getuigen over partnergeweld: ‘Hij sloeg me bont en blauw, maar ik vergaf hem elke keer’

Vzw Trampolien wil met hun campagne 'Sta eens in haar schoenen' de problematiek rond partnergeweld aankaarten.

Wanneer kan je spreken van partnergeweld?

Geweld definiëren is moeilijk, en maak je het zelf mee, dan is het nog veel moeilijker. Uit onderzoek blijkt dat mensen als buitenstaander bepaalde handelingen of acties bestempelen als geweld, tot ze er zelf mee te maken krijgen. Dan krijgt ‘geweld’ plots een heel andere definitie. We zijn voor een stuk blind voor geweld als het ons overkomt. Bovendien vergeten we vaak dat partnergeweld in álle lagen van de bevolking voorkomt, en dat niet alleen vrouwen het slachtoffer kunnen zijn. Ook mannen kunnen te maken krijgen met partnergeweld.

Maar wat is partnergeweld nu?

Iedereen heeft al wel eens tegen zijn lief geroepen, hem of haar uitgescholden en misschien sneuvelde er al eens een vaas of een bord. Is dat geweld? Misschien. Raak je elkaar onbedoeld, of kwets je de ander per ongeluk, dan is dat geen geweld. Dat zou het wél zijn als je de intentie hebt je lief te raken, te kwetsen, te intimideren, te kleineren of te controleren.

1712, hét nummer om te onthouden

Sinds een paar jaar kan je (gratis) bellen naar 1712, het nummer voor iedereen die met geweld, misbruik of kindermishandeling te maken krijgt. Of je nu slachtoffer bent, pleger of getuige: iedereen is welkom. Professionals bieden je een luisterend oor, geven je info of verwijzen je door naar de meest gepaste hulpverlening. 1712 is elke werkdag bereikbaar van 9u tot 17u. Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Of doe beroep op vzw Trampolien via de website trampolien.be.

Wat kan je doen als buitenstaander?

Eerst en vooral: probeer te begrijpen dat je vriendin/zus/moeder/dochter… gevangen zit in een ‘spiraal van geweld’. Er is geweld, ze maken ruzie, maar daarna komt er ook altijd een fase van berouw en spijt. Haar agressief lief wil het weer goed maken, hij heeft spijt en belooft het nooit meer te doen. Zij vergeeft hem, en alles lijkt weer even koek en ei. Tot de volgende woede-uitbarsting. Om die spiraal, dat patroon, te doorbreken heeft jouw vriendin je hulp nodig. Praat met haar, probeer haar te overtuigen om weg te gaan, maar wees je ervan bewust dat het best zou kunnen dat al jouw hulp en raad overboord worden gegooid zodra het weer wat beter gaat in de relatie. Dat kan ontmoedigend zijn, maar niet zo onlogisch als je die spiraal van geweld begrijpt. Wil je professionele raad en advies? Bel dan (gratis) naar 1712.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.