Home Straf Verhaal Marleen is elf jaar samen met Bart, maar hij wil geen seks...

Marleen is elf jaar samen met Bart, maar hij wil geen seks met haar

'Algauw word ik weer geconfronteerd met zijn aseksuele zelf, een man die afknapt op frivole lingerie en amper interesse toont voor vrouwelijk naakt.'

Belga
Elf jaar samen met Bart, een eigen huis, allebei een boeiende job: in de ogen van haar omgeving leidt Marleen het perfecte leventje. Niemand kan vermoeden dat ze overdag piekert over haar relatie met Bart. Want hun seksleven stelt haar al jaren teleur en het onderwerp is binnen hun relatie nog altijd een huizenhoog taboe.

'Ik denk wel eens: had ik mijn teleurstelling maar niet krampachtig proberen te verbergen, dan stonden we nu misschien verder. Maar onze relatie was zo pril, we waren smoorverliefd en ik wilde hem niet kwetsen. Het zou wel beteren als we elkaars lichaam beter leerden kennen, hoopte ik, en ik besloot te zwijgen over zijn bedroevende bedprestaties. Maar onze vrijpartijen bleven hangen op het niveau ‘geforceerd, zonder passie’.

Bovendien nam de frequentie van onze vrijpartijen een duik: elf jaar geleden vrijden we nog een keer in de twee weken, nu vrijen we al twee jaar niet meer. Natuurlijk heb ik het er met Bart over gehad, of beter: ik heb het geprobeerd. Het onderwerp schrikte hem af en leidde telkens een stevige ruzie in. Hij verweet me een abnormale appetijt te hebben en het belang van seks binnen een relatie te overschatten.

Telkens kwamen we bij hetzelfde uit: in zijn ogen was ik diegene met een probleem. Zijn reactie vond ik erg gênant, want ik heb – denk ik – geen abnormale lusten en fantaseer niet over kinky standjes. Ik verlang gewoon naar die pure intimiteit, naar de evidente passie tussen man en vrouw.

Op zoek naar een luisterend oor heb ik onze bedproblemen eens besproken met een goede vriendin die wél een bevredigend seksleven had: ik kon niet bepaald rekenen op haar begrip. Ze dacht dat ik jaloers op haar was en kwetste me door het belang van seks te minimaliseren. Ik voelde me een aanstelster: als ik het zélfs met haar niet kon bespreken… Seks wordt voor mij belangrijker, juist omdat het er niet meer is. Normaal toch dat het zo een fixatie wordt!

Ik heb geprobeerd blind te zijn voor ons (zijn?) probleem, ik heb geprobeerd ermee te leven. Net als Bart trachtte ik ons probleem te laten verdwijnen door erover te zwijgen. Maar ik ben geen frigide vrouw, wel een gevoelsmens.