Home Straf Verhaal Eline (29) drinkt niet omdat ze haar papa verloor aan een alcoholverslaving

Eline (29) drinkt niet omdat ze haar papa verloor aan een alcoholverslaving

‘Als kind wist ik het al: dat wil ik zelf nooit meemaken.’

Meer dan 57.000 mensen drinken deze maand geen of minder alcohol ter ere van Tournée Minérale. Flair sprak met vier mensen die sowieso nooit drinken. Vandaag: de 29-jarige Eline vermijdt alcohol omdat haar papa een alcoholverslaving had. ‘Ook al verlies ik niets door te drinken, blijft het een knop die ik moeilijk kan omdraaien.’

‘Ik heb mijn papa niet lang gekend. Ik was nog maar zes jaar toen hij stierf, maar de beelden die ik wel nog herinner, hebben vaak met alcohol te maken. Hij was een hele lieve papa, maar eens hij gedronken had, veranderde hij in een beest. Het was alsof zijn karakter volledig wisselde. Als kind begrijp je niet zo goed waarom, het is pas naarmate je ouder wordt dat alles op zijn plaats valt.

Zelf heb ik nooit gedronken omdat ik vrees dat het in onze genen zit. Mijn broer heeft namelijk ook even op het verkeerde pad gezeten. Wij kunnen gewoon niet tegen alcohol en zijn niet meer aangenaam als we te veel gedronken hebben. En dat kan al na twee glazen zo zijn. Dat wil ik zelf niet meemaken, laat staan dat mijn omgeving mij zo zou mogen zien.

Zelf heb ik nooit gedronken omdat ik vrees dat het in onze genen zit.

Mijn papa is gestorven toen hij te veel gedronken had. Nadat hij thuis met slaande deuren was vertrokken, ging hij gewoon verder drinken bij zijn vrienden. Hij was zo dronken dat hij met zijn wagen in de gracht is beland. De ambulanciers hebben hem nog levend uit de auto gehaald, maar onderweg naar het ziekenhuis is hij overleden. Aan zijn nagels zag je dat hij zijn gordel nog heeft proberen losmaken, maar dat het hem niet gelukt is. In mijn hoofd is dat puur omdat hij te dronken was.’

Altijd Bob

‘Als kind wist ik al: dit wil ik nooit meemaken. Dat betekende ook niet drinken. Later, tijdens het uitgaan, probeerde men mij dikwijls van gedachten te doen veranderen, maar ik hield voet bij stuk. Mensen die mij al langer kennen, weten hoe het juist zit, maar als je nieuwe vrienden maakt, begrijpen mensen nooit goed waarom je alcohol laat staan. Mij heeft het nooit gehinderd, in tegendeel, ik kan even goed feesten en plezier maken zonder alcohol. Voor mijn vrienden is het bovendien zeer handig: zij hebben altijd een Bob mee.

Mij heeft het nooit gehinderd, in tegendeel, ik kan even goed feesten en plezier maken zonder alcohol.

Ik heb het moeten leren om mij niet te storen aan lastige, dronken mensen. Ik ga hen nog steeds bewust uit de weg omdat het bepaalde gevoelens losweekt, en dan durf ik verkeerd uit de hoek te komen. Tegen mijn vriend zal ik nooit zeggen dat hij niet mag drinken. Hij weet wel dat als hij te ver zou gaan we een hevige ruzie zouden hebben. Gelukkig is hij aangenaam zat. Dat is een heel ander verhaal dan mensen die handtastelijk of agressief worden.

Ik ga mijn kinderen later zeker niet verbieden om alcohol te drinken, wat dan doen ze het waarschijnlijk toch gewoon achter mijn rug. Wel ga ik duidelijk maken dat ze goed hun grenzen moeten bepalen. En als ik merk dat het nodig is, zal ik zeker een rustig gesprek met hen aangaan. Zonder aanvallen of verboden.’

Genoeg bereik?

‘Een eventuele invloed van Tournée Minérale heb ik nog niet echt ondervonden omdat mijn omgeving daar niet aan meedoet. Ik vind het echter niet slecht dat mensen een beetje bewuster worden van hoeveel ze drinken. Je neemt al snel iets van alcohol zonder bij stil te staan. Als je kijkt naar het aantal deelnemers, merk je wel dat het concept gedragen wordt. Ik weet alleen niet of men het publiek dat zoiets het meest nodig heeft ermee bereikt… Als je een probleem hebt, zal zo’n Tournée je niet van gedacht doen veranderen, denk ik.

Men zegt vaak dat je je niets herinnert van je jeugd, maar sommige beelden krijg ik gewoon niet van mijn netvlies. 

Ik durf niet uitsluiten dat ik ooit wel zal drinken. Op reis heb ik eens een vierde van een een glas gedronken en voelde ik mij niet schuldig. Dat vond ik een fijne ontdekking, want ik dacht dat ik me ontzettend slecht zou voelen. Niet dat ik nu spontaan naar alcohol zal grijpen. Ook al verlies of win ik daar niets mee, blijft het een knop in mijn hoofd die ik maar moeilijk kan omdraaien.

Mijn mama heeft het altijd raar gevonden dat ik zo streng ben voor mezelf. Maar dat blijft gevoelige materie tot op heden, omdat ze niet goed beseft wat mijn broer en ik nog weten. Men zegt vaak dat je je niets herinnert van je jeugd, maar sommige beelden krijg ik gewoon niet van mijn netvlies. Daarom wil ik het bovenal gewoon niet riskeren. Door zijn alcoholverslaving ga ik immers nooit weten hoe het is om met een papa op te groeien.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.