Home Straf Verhaal Bijverdienen 2.0: Annick (34) is de oprichtster van lunchbars Barnini en Bite...

Bijverdienen 2.0: Annick (34) is de oprichtster van lunchbars Barnini en Bite Me in Antwerpen

Daarbij verhuurt ze twee apparte­menten via Airbnb met optioneel bagelontbijt.

© Tine Schoemaker

Millennials consumeren niet meer, ze delen. Allerhande diensten gelden als valuta in de sharing economy. Wij vroegen aan Annick hoe dat precies in z’n werk gaat, (bij)verdienen 2.0.

‘Momenteel verdien ik de kost als fotografe, horeca-ondernemer en Airbnb -host. Het ene is zo’n beetje uit het andere voortgevloeid. Boven mijn lunchbar bevonden zich van oudsher drie appartementen. Telkens als er een huurcontract afliep, stond ik als eerste in de rij om het over te nemen. Zo ben ik geleidelijk in verticale richting uitgebreid en Airbnb bleek het ideale verhuurplatform. Toen het volledige pand te koop kwam, kon ik mede dankzij mijn extra inkomsten een lening krijgen bij de bank. Ondertussen zijn we twee jaar verder.’

Berlijn meets Antwerpen

‘Eigenlijk ben ik op vrij jonge leeftijd beginnen ondernemen. Na mijn studie fotografie in Berlijn stroomden de jobs niet bepaald binnen, dus kluste ik bij in de horeca. Na een tijdje werd ik dat beu en kwam ik op het lumineuze idee om zelf een zaak uit de grond te stampen. Koffie en bagels, toen nog een originele combi geïnspireerd door respectievelijk mijn studentenstad en de joodse buurt in Antwerpen, waar mijn moeder werkte. De eerste drie jaar runde ik Barnini alleen, daarna is mama mee in het bedrijf gestapt. Rond mijn dertigste had ik behoefte aan een nieuwe uitdaging en besloot ik Kaffeenini te openen. Uiteindelijk heb ik die tweede zaak weer verkocht en ben ik Bite Me by Barnini gestart in een prachtig pand vlak bij het origineel. Voor wie het zich afvraagt: Nini is mijn bijnaam (lacht). Het idee van een bed & breakfast heeft me altijd aangesproken en paste ook perfect binnen mijn bestaande concept. Gezellig overnachten en dan beneden brunchen met bagels. Als ik zelf toerist was, zou ik dat geweldig vinden (lacht). De keuze voor Airbnb versus een gewone B&B was snel gemaakt. Het platform kent zoveel voordelen. Zij regelen de financiële kant en jij hoeft alleen maar te zorgen voor een duidelijke omschrijving, mooie foto’s en het innen van de toeristische taks. Met de verplichte registratie en correcte belastingaangifte was ik van in het begin in orde. Als professionele verhuurder is dat logisch.’

Aan handgeschreven berichtjes hecht ik veel meer waarde dan aan een digitale comment.

Offline liefde

‘Onze weekends zaten meteen vol. We zijn centraal gelegen en bieden een appartement voor vier à vijf personen aan en een studio voor twee. Ons publiek bestaat zowel uit jonge koppels en groepjes vrienden als gezinnen. Het contact via de app verzorg ik zelf en de check-in gebeurt in de bar. Er loopt altijd iemand mee naar boven om alles te laten zien. Dat persoonlijke aspect vind ik belangrijk. Met reviews ben ik gek genoeg niet zo bezig, dat zijn maar momentopnames. Zo was het appartement door omstandigheden een keer niet op tijd gepoetst. Dus excuseerde ik me uitvoerig bij de gast en sprak met hem af om alles nog diezelfde dag te komen schoonmaken. Ondanks alle moeite liet hij toch een rotreview achter. Jammer! Gelukkig zijn de meeste reacties heel positief, zowel online als in het echt. In het appartement ligt een schriftje met tips en leuke adresjes, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot gastenboek. Aan die handgeschreven berichtjes hecht ik veel meer waarde dan aan een digitale comment.’

Condooms en koekjes

‘Met de inrichting van de appartementen kon ik me helemaal uitleven. Ik snuister graag op rommelmarktjes en voeg nog regelmatig een nieuwe vondst aan het interieur toe. De stijl zou ik omschrijven als cosy vintage. Tapijten zijn mijn grootste verslaving. Ze zijn zo bepalend voor de look van een ruimte dat ik ze regelmatig vervang. Af en toe sneuvelt er een glas of tref ik een rommelboel aan, zeker wanneer er weer eens vier mannen op zuipweekend zijn geweest (lacht). En ja, ik vind ook wel eens een gebruikt condoom. Niet abnormaal, maar ik vraag me toch af waarom ze dat dan niet in de vuilnisbak konden keilen. Het vreemdste dat ooit achterbleef? Een paar gigantische schoenen. Maat 52! Het minst leuke aspect van verhuren is voor mij niet de schoonmaak, maar het vervangen van de lakens. Vreselijk hoeveel tijd daarin kruipt. Inmiddels brengen we ze naar een wassalon en komen ze netjes gewassen en gestreken terug. Zelf reis ik ook graag via Airbnb en dan doe ik inspiratie op. Zo huurde ik in Tel Aviv het appartement van een superlieve vrouw, die zelfs koekjes voor ons had gebakken. Moet ik ook eens proberen (lacht).’

lk tref wel eens een rommelboel aan, zeker wanneer er vier mannen op zuipweekend zijn geweest.

Battle of the B&B’s

‘Het grootste appartement van de twee kost € 130 voor vier personen per nacht. Het kleinere € 85 voor twee. De prijzen heb ik bepaald door te vergelijken met andere kamers in de buurt. Aan de overkant van het plein zit een hotel­keten, maar die biedt een compleet andere ervaring. Ofwel ga je voor gezelligheid, ofwel voor luxe. Kwade mails van het management heb ik dus nog niet gekregen (lacht). Voor de echte B&B’s uit de omgeving ben ik wel een concurrent – dat besef ik als ondernemer goed – maar met wat gezonde concurrentie is volgens mij niets mis. De meeste gasten verblijven ook heel bewust bij ons. Zo zijn er twee Nederlandse zussen die met hun dochters op bezoek komen. Shoppen in Antwerpen gevolgd door lunch met bagels, natuurlijk (lacht).’

Meer straffe verhalen: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.