Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
plusouders
© Unsplash

‘Bewaak je grenzen en neem momenten om op te laden. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je ook beter in staat om voor anderen te zorgen.’

6 tips van Stiefgoedcoach Kirsten voor constructieve (plus)ouders

Het traditionele kerngezin is en blijft het ideaalbeeld in onze samenleving, maar de enige realiteit is het allang niet meer. Soms kiezen ouders voor nieuw liefdesgeluk, met als resultaat een moderne mix aan gezinsvormen, plusouders incluis. Maar dat plusouderschap brengt ook uitdagingen met zich mee. Gelukkig weet Stiefgoedcoach Kirsten Casteleyn daar raad mee.

Geef het tijd

Een samengesteld gezin ontstaat niet vanzelf. Het duurt vaak jaren voor iedereen zijn plekje heeft gevonden en het is belangrijk om iedereen de tijd te geven om dat te doen. Forceer het niet en laat relaties zich organisch ontwikkelen.

Zorg voor jezelf

Plusouders geven vaak veel, maar krijgen daar niet altijd evenveel voor terug. Dat kan enorm uitputtend zijn. Zorg ervoor dat je je grenzen bewaakt en momenten neemt om op te laden. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je ook beter in staat om voor anderen te zorgen.

Respecteer de rol van de ex-partner

Een ex-partner hoeft geen vriend(in) te worden, maar respect is essentieel. Een gezonde afstand en beleefdheid zijn vaak al genoeg. Het is in se aan de biologische ouder om de communicatie met de ex-partner te onderhouden.

Wees flexibel

Een samengesteld gezin vraagt voortdurend om aanpassingen. De dynamiek verandert steeds, alleen al omdat de kinderen steeds van huis wisselen. Dat vereist dat je als (plus)ouder mee blijft bewegen. Zie ver anderingen als een kans om te groeien in plaats van als een probleem.

Accepteer dat het anders is

Een samengesteld gezin is geen kerngezin, en dat hoeft ook niet. Toch hebben plusouders vaak een natuurlijke honger naar zo’n kerngezin, maar hun situatie is nu eenmaal fundamenteel anders. Veel mijlpalen zijn al gepasseerd en je rol zal altijd anders zijn dan die van de biologische ouders. Dat leren accepteren helpt om spanningen los te laten en realistische verwachtingen te koesteren. Maar je mag natuurlijk wel over die gevoelens praten, want dat helpt om ze een plaats te geven.

Vraag hulp als het nodig is

Veel koppels wachten te lang om hulp in te schakelen. Een coach of therapeut kan helpen om patronen te doorbreken en nieuwe inzichten te bieden, zodat liefde en respect kunnen zegevieren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '