
Van de minipil over de ring tot een anticonceptiepleister.
Welke soorten (hormonale) anticonceptie bestaan er?
Welke verschillende soorten (hormonale) anticonceptie bestaan er? En is er voor iedereen een geschikt middel? Tijd voor een grote feitencheck! Wij gingen de straat op, vroegen jonge vrouwen naar hun ervaringen én bespraken deze met experten. Je leest het allemaal in ons Grote Pildossier, deze week in Flair.
Is er voor iedereen een geschikte pil? En welke pil is goed voor jou? Dr. Steffi van Wessel (UZ Gent) legt uit: ‘De WHO heeft het “anticonceptiewiel” ontwikkeld, waarop je kan zien welk anticonceptiemiddel geschikt is voor vrouwen met bepaalde medische condities.’
Is er voor iedereen een geschikte pil?
‘Het onderscheidt vier categorieën’, gaat Dr. van Wessel verder, ‘waarbij de eerste geen enkele contra-indicatie geeft om met de anticonceptie te starten, maar de vierde absoluut wel. Bij de tweede categorie wegen de voordelen van de anticonceptie op tegen de nadelen. Bij de derde categorie moet je misschien toch een alternatief overwegen. Als artsen houden we daar altijd rekening mee als we iets opstarten. We bekijken wel degelijk de voorgeschiedenis van de patiënt. Op die manier houden we het zo veilig mogelijk. We starten niet bij iedereen eender wat op.’
Hoe zit het met spiraaltjes?
Prof. Dr. Stefan Cosyns (UZ Brussel): ‘Langdurige reversibele contraceptie – beter bekend als spiraaltjes – kennen veel voordelen, zeker wat betreft de efficiëntie om zwangerschap te voorkomen. Jonge vrouwen zijn er vaak bang voor omdat ze er allerlei horrorverhalen over hebben gehoord. Maar eigenlijk verdienen ze hun plaats binnen de anticonceptie, ook bij jonge vrouwen. Ik kan niet ontkennen dat het voor heel wat vrouwen kort pijnlijk is als het wordt ingebracht, maar als de patiënt goed wordt ingelicht en niet bang gemaakt wordt, heeft dat een gunstig effect op de plaatsing ervan.’
Soorten anticonceptie
‘Er is vandaag zo’n groot gamma aan hormonale anticonceptie dat het bijna niet voorkomt dat er geen geschikte pil wordt gevonden’, licht Prof. Dr. Stefan Cosyns toe. ‘Er is meestal wel iets te vinden waar de patiënt zich goed bij voelt.’
Er zijn heel wat vormen van hormonale anticonceptie, en ze werken niet allemaal op dezelfde manier. Een overzicht:
Minipil
Een pil die enkel progestageen en dus geen oestrogeen bevat. Daardoor heeft ze geen invloed op het risico op trombose. Wel komen tussentijdse bloedingen (oftewel spotting) vaker voor, en sommige vrouwen ervaren bijwerkingen als hoofdpijn, een opgeblazen gevoel of vochtretentie.
Prikpil
Een driemaandelijkse injectie met progestageen. Die is ideaal voor wie moeite heeft met dagelijkse inname. Ze biedt een heel betrouwbare bescherming, maar kan dezelfde bijwerkingen hebben als de minipil.
Anticonceptiestaafje
Een klein, buigzaam staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt geplaatst. Het geeft drie jaar lang progestageen af en en heeft een perfecte contracep-tieve werking.
Hormoonhoudend spiraal
Een spiraaltje dat progestageen afgeeft en niet alleen zeer betrouwbaar is, maar menstruatie ook vaak lichter maakt. Afhankelijk van het type kan het vijf tot acht jaar blijven zitten. De plaatsing kan bij sommige patiënten korte pijn opwekken, maar het overgrote deel van de gebruikers is erg positief over deze vorm van contraceptie.
Anticonceptiering
Een flexibele ring die je vaginaal inbrengt en drie tot vier weken blijft zitten. Hij geeft continu een lage dosis hormonen (oestrogeen en progestageen) af, en die komt direct in de bloedbaan. De ideale optie voor wie moeite heeft met dagelijkse inname.
Anticonceptiepleister
Deze pleister geeft hormonen (oestrogeen en progestageen) af via de huid en moet wekelijks worden vervangen.
Gecombineerde orale anticonceptie
Bevat zowel oestrogeen (synthetisch of bio-identiek) als progestageen, waardoor er keuze is in hormonale samenstelling. Bio-identieke hormonen worden in een laboratorium aangemaakt, maar hebben bij passage in de bloedbaan wel dezelfde structuur als de hormonen die een vrouw zelf aanmaakt. Sommige vrouwen voelen zich daar beter bij, maar dat betekent niet dat synthetische hormonen geen waardevolle optie zijn. Bij klachten kan een arts helpen om de juiste combinatiepil te vinden.
Elke vrouw is anders, en het kan even zoeken zijn naar de anticonceptie die het best bij jouw lijf en levensstijl past. Twijfel je? Bespreek het dan met je arts.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier