
Het kan je stress verminderen, je creativiteit bevorderen en je algehele welzijn opkrikken. 😉
7 tips om te oefenen in niksen
Niksen, het blijkt moeilijker dan het klinkt. Maar als jij net als ik niet zomaar opgeeft, helpen deze tips je hopelijk om bewust tijd vrij te maken voor doelloze momenten zonder de druk om productief te zijn. Zo kan je je stress verminderen, je creativiteit bevorderen en je algehele welzijn opkrikken.
Plan bewust momenten om te niksen
Reserveer dagelijks specifieke tijden om niets te doen. Dat kan zo eenvoudig zijn als vijf minuten uit het raam turen of zonder afleiding in een comfortabele stoel gaan zitten.
Laat je gedachten dwalen
In tegenstelling tot mediteren, waarbij je focust op het hier en nu, sta je je geest bij niksen net toe dat die vrij ronddwaalt zonder specifieke focus. Dat kan leiden tot nieuwe inzichten en een verhoogde creativiteit.
Vermijd digitale afleidingen
Zet je telefoon, computer en andere apparaten uit tijdens je momenten van niksen. Dat helpt je om los te komen van de constante stimulatie en je geest de ruimte te geven om te ontspannen.
Omarm verveling
Sta jezelf toe (of daag jezelf uit) om je eens wat vaker te vervelen zonder de behoefte om die leegte onmiddellijk op te vullen met activiteiten. Verveling kan een katalysator voor creatief denken en zelfreflectie zijn.
Begin met kleine stappen
Als nietsdoen nieuw voor je is, begin dan met korte periodes en verleng die geleidelijk naarmate je je er comfortabeler bij voelt. Dat maakt het makkelijker om niksen in je routine op te nemen.
Wees nieuwsgierig naar je gedachten
In plaats van jezelf direct af te leiden of je te verzetten tegen je gedachtestroom, kan je observeren wat er in je hoofd gebeurt. Stel je vragen als ‘Waar denk ik nu aan?’ of ‘Wat zou ik nu doen als ik niets hoefde te bereiken?’ Dat maakt verveling minder bedreigend en eerder een ruimte voor introspectie.
Laat je niet leiden door schuldgevoel
Voor sommige mensen is niet kunnen omgaan met verveling niet zozeer het probleem, maar wel een knagend schuldgevoel dat je doet geloven dat je alleen goed bezig bent als je voortdurend productief bent. Niets is minder waar. Net door af en toe op de pauzeknop te drukken en het jezelf te gunnen om even met niks bezig te zijn, zal jij je meest productieve zelf kunnen worden. Je brein heeft immers rustpauzes nodig om op z’n allerbest te kunnen zijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier