Wanneer de winter nadert, hebben zowat 1 op 10 mensen last van herfstmoeheid, een winterdip of de winterblues. Typische symptomen zijn een gedeprimeerd en lusteloos gevoel, een verminderd energieniveau, aanhoudende vermoeidheid ondanks de vele uren slaap en een gewichtstoename door een verhoogde eetlust. Ook kan je last hebben van prikkelbaarheid, concentratieproblemen, verminderde creativiteit en minder behoefte aan sociale contacten en intimiteit. Voor sommige mensen is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen. De ernstiger vorm is een winterdepressie (soms ook Seasonal Affective Disorder genoemd) waarbij je gehinderd wordt in het dagdagelijkse functioneren. In tegenstelling tot een gewone depressie, verdwijnt de winterdip in de lente als sneeuw voor de zon : je voelt je opnieuw energiek en gezond en ook de winterkilootjes verdwijnen vanzelf.
De precieze oorzaak is nog niet gekend, maar de lichttheorie, die stelt dat een gebrek aan zonlicht in de winter meespeelt, is momenteel de meest aanvaarde. Ook de verstoring van onze biologische klok zou een mogelijke boosdoener zijn.
Heb je niet té veel last van de winterblues, beschouw deze periode dan als een soort ‘winterslaap’ om bij te tanken voor het komende jaar. Leg je verwachtingen op het werk en in het dagelijkse leven wat minder hoog, nestel je in de zetel met een warme kop en een goed boek. Verder kan lichttherapie helpen. Zorg er voor dat je elke dag een voldoende dosis zonlicht in de ogen krijgt door elke dag een flinke wandeling van minstens 10 min. Zorg voor zoveel mogelijk natuurlijk licht in je woning en plaats op het werk je bureau naast het raam. Overweeg tijdens deze periode een weekje oplaad-vakantie naar de zon. Ook kan je gebruik maken van een light box of sun box. Elke dag 1 à 3 kwartier voor deze lichtbak met intens wit licht zonder UV, verbetert je stemming aanzienlijk. Raadpleeg eerst je arts om na te gaan hoe je deze kuur best volgt.