Dit zijn typisch de symptomen van een zonneallergie! Dat wil zeggen dat je overgevoelig bent aan ultraviolet licht (UV-licht). Zonlicht bestaat uit UV A- en UV B-licht. Zonnebrand wordt vooral veroorzaakt door UV B- straling, terwijl bij zonneallergie UV A- licht de grote boosdoener is.
Hoe kun je de bultjes voorkomen? Uiteraard is bij een zonneallergie uit de zon blijven en je goed tegen zonlicht beschermen, een logische maatregel. Kom je toch in de zon, doe dat in het begin zeker niet meer dan tien minuten per dag! Vooral aan het eind van de lente en het begin van de zomer moet je goed opletten, omdat de bobbels daarna minder heftig worden door gewenning. De zonnebank is niet echt een oplossing want je kunt ook na de zonnebank een allergische reactie doen, omdat zonnebanklampen vooral UV A- licht produceren. Gewenning via de zonnebank is moeilijk te plannen omdat de dosis UV A die je daar krijgt niet constant is.
Om je huid te beschermen moet je producten kiezen die niet enkel een UV B- maar ook een UV A- filter bevatten en die bovendien hypoallergeen zijn, om geen allergische reactie te doen op een bestanddeel van de zonnebrandcrème.
Ben je hiermee niet genoeg geholpen dan kun je een afspraak maken met je huisarts in de week voor je vertrekt. Hij of zij kan je een cortisone-injectie geven. Er zijn wel aandoeningen waarbij je beter geen cortisone gebruikt, bijv. bij suikerziekte.
Er is ook een homeopathische behandeling, met Urtizon. Je begint dit te slikken enkele dagen voor je in de zon gaat. De dosis moet verhoogd worden wanneer je effectief in de zon komt.
Gaat het om een ernstige vorm van zonneallergie dan is een behandeling mogelijk bij een dermatoloog. Meestal krijg je eerst UV B- therapie. Ben je niet klachtenvrij dan kan men overgaan tot UV A- psoraleen of PUVA- therapie. Deze is effectiever maar geeft vaker aanleiding tot allergische reacties. De meeste mensen zijn na een UV B- therapie al klachtenvrij.