
Met deze tips van psycholoog en gedragstherapeut Wendy de Pree werk je stap voor stap aan een leven met meer balans, waarin jij als moeder niet alleen geeft, maar ook krijgt wat je nodig hebt. Zo help je moederwoede of mom rage te voorkomen.
Verandering begint bij acceptatie.
Het is essentieel om je emoties te erkennen en begrijpen. Stel je daartoe enkele vragen: ‘Wat voel ik precies?’, ‘Waarom raakt dat me zo diep?’, etc. Vaak worden we getriggerd door oude patronen of schema’s, zoals eenzaamheid uit je verleden of het gevoel tekort te worden gedaan. Boosheid is zo vaak een reactie op onderliggende gevoelens. Als je leert welke diepere behoefte onder die angst zit, wat die wil zeggen en wat er gehoord wil worden, zal die trigger steeds kleiner worden.
Breng alle ballen in kaart.
Maak een lijst van je verantwoordelijkheden en geef aan hoeveel tijd en energie ze kosten. Kijk kritisch: welke taken kan je kleiner maken door ze te delegeren of los te laten? Niet alles hoeft perfect of door jou gedaan te worden.
Herken stresssignalen.
Stel je eigen ‘stressthermometer’ op en leer te herkennen wanneer je spanning oploopt. Noteer fysieke en emotionele signalen, zoals irritatie of vermoeidheid, en bedenk wat je helpt om je stressniveau op tijd te verlagen. Denk maar aan een korte pauze of ademhalingsoefeningen.
Zet je eigen zuurstofmasker op.
Je kan pas goed voor anderen zorgen als je ook voor jezelf zorgt. Plan elke dag een kwartier bewust in voor iets wat jou energie geeft: een kop koffi e in stilte, een korte wandeling, een hobby... Kleine momenten van zelfzorg maken een groot verschil.
Het erkennen dat je hulp nodig hebt, is geen teken van zwakte, maar juist van kracht.
Stel prioriteiten.
Niet alles is even belangrijk. Kies bewust waar je energie in steekt en focus op wat echt bijdraagt aan jouw welzijn en dat van je gezin. Laat los wat minder belangrijk is, ook al voelt dat ongemakkelijk.
Stel grenzen.
Leer duidelijk te zijn over wat je wel en niet kan doen. Het is oké om nee te zeggen, ook als dat anderen niet altijd bevalt. Je kan niet alles dragen, en dat hoeft ook niet.
Geef voorrang aan slaap.
Dat kan heel moeilijk zijn met jonge kinderen. Maar wie moe is, kan niet helder denken en heeft minder controle over zijn
Zorg voor overzicht.
Creëer structuur in je dag met lijstjes of een planning. Dat voorkomt dat je overweldigd raakt en geeft rust in je hoofd. Plan ook bewust tijd in voor jezelf, zodat je niet uit het oog verliest wat jij nodig hebt.
Geef jezelf een time-out.
Stap uit een situatie, ga even naar buiten, bel een vriendin, doe alsof je een tijdschrift leest… Maak ruimte voor een break of wat plezier in je dag, hoe klein ook. Lach met je kinderen, luister naar je favoriete muziek of neem een moment om even niets te doen. Wat plezier helpt om de zwaarte van de dag te verlichten.
Wees mild voor jezelf.
Je bent ook maar een mens. Als iets je niet lukt of je terugvalt in oude gewoontes, wees dan vriendelijk voor jezelf. Zie het als een leerproces en spreek tegen jezelf zoals je dat tegen een goede vriendin zou doen, namelijk met begrip en steun.
MAAR….. Ondanks alle bewustwording, tips en tricks is er soms ook een ‘maar’. In dit geval: mom rage kan je voorkomen… maar soms is het gewicht dat je draagt simpelweg te groot om alleen te tillen. Wendy de Pree: ‘En dat is oké. Het erkennen dat je hulp nodig hebt, is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Als je merkt dat je mom rage steeds vaker voorkomt, je je uitgeput voelt of je het gevoel hebt dat je vastloopt, kan professionele hulp een belangrijk verschil maken. Een psycholoog, coach of therapeut kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je woede te onderzoeken en strategieën aan te leren om daar beter mee om te gaan. Methoden als cognitieve gedragstherapie (CGT) of emotieregulatietechnieken kunnen bijvoorbeeld helpen om patronen te doorbreken en je stressniveau structureel te verlagen. Wacht dus niet tot je volledig opgebrand bent. Want hoe beter jij je voelt, hoe steviger je in het moederschap staat.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier