Wat als je AI zou kunnen inschakelen als skincare-assistent? Beautyredactrice Charlotte testte het uit en liet haar verzorgingsroutine samenstellen door ChatGPT. Maar werd haar huid er ook beter van? Dat lees je hier.
Het is niet altijd even makkelijk om je weg te vinden in het grote beautyaanbod. Als je niet zoveel weet over huidverzorging en van nul een volledige routine met nieuwe producten wil samenstellen, weet je vast niet waar te beginnen. Hoe handig zou het zijn als je daarvoor gewoon AI kon inschakelen? Beautyredactrice Charlotte testte het uit en liet een volledige skincare-routine samenstellen door ChatGPT. Kan je vertrouwen op zo’n AI-gegenereerde routine, of is dat toch niet zo’n slimme zet voor de gezondheid van je huid?
Vraag het eens aan ChatGPT
Als je goed geholpen wil worden door een AI assistant als ChatGPT, heb je allereerst een goede prompt nodig. Dat is de tekst of opdracht die je de tool meegeeft om een bepaalde reactie te krijgen.
Samen met ChatGPT maakte ik al een prompt die jij zelf kan invullen en gebruiken als je nieuwsgierig bent naar jouw aan bevolen routine. Hier kan je de prompt terugvinden en kopiëren.
Deze producten raadde ChatGPT mij aan
Eerste indruk?
Mijn eerste indruk bij het overlopen van de routine? I’m impressed. Ik herken meteen merken waar ik fan van ben en zelfs producten die ik al heb getest en erg goed vond, bijvoorbeeld Hydrating Cleanser van CeraVe, Minéral 89 Booster van Vichy, de exfoliant van Paula’s Choice en Ceramidin Cream van Dr. Jart+. Dat schept vertrouwen, want ik heb het gevoel dat ChatGPT erin is geslaagd om de juiste producten te matchen met mij en mijn huid.
Hij hield ook rekening met het feit dat ik mijn ochtendroutine liever kort hou en het ’s avonds wat uitgebreider mag. Er wordt in de eerste plaats ingezet op hydratatie, maar met een exfoliant en een serum met retinol wordt er ook gedacht aan die eerste tekenen van huidveroudering. Een mooi gepersonaliseerde en complete routine, dus.
Toch heb ik een paar kleine opmerkingen:
• Ik weet uit ervaring dat mijn huid ’s morgens geen reiniging nodig heeft. Die ochtendreiniging vind ik dus een overbodige stap. Dat is iets wat een AI-tool onmogelijk kan inschatten, maar een ervaren huidexpert kan dat wel.
• Een toner of essence vind ik ook overbodig. Er worden al andere producten aanbevolen (namelijk een serum en moisturizer) die dezelfde kalmerende werking hebben, dus dat maakt de routine in mijn ogen onnodig langer.
• ChatGPT raadt ’s ochtends een serum met antioxidanten of hydratatie aan, terwijl dat twee erg verschillende dingen zijn. Het product dat wordt aangeraden, is een hydraterend serum, maar persoonlijk mis ik hier iets met antioxidanten als vitamine C.
• Oogcrème raadt hij aan als iets optioneels, terwijl dat naar mijn mening een onmisbare stap is vanaf je 30ste.
Verdict na 3 weken?
Ik ging met deze routine aan de slag en gebruikte de producten die ChatGPT me aanraadde gedurende drie weken. Uiteraard had ik al een kwalitatieve dagelijkse verzorgingsroutine, dus een wauweffect was er niet. Als je amper huidverzorging gebruikt en plots start met een uitgebreide verzorgingsroutine, zal je ongetwijfeld meer verschil zien dan ik. Dat neemt niet weg dat mijn huid er heel de tijd goed gehydrateerd, fris en gezond uitzag.
Ik heb wel een paar keer last gehad van puistjes. Dat komt volgens mij omdat de exfoliant wat milder is dan degene ik voordien gebruikte. Of misschien was het cleansing duo minder effectief? Moeilijk te zeggen. De toner liet ik achterwege. Dat is een stap die ik zelf niet zo belangrijk vind, waardoor ik ’m altijd vergat. Al bij al vond ik het een doeltreffende routine met producten die goed bij mij passen.
Ik ben natuurlijk geen leek op het vlak van skincare, dus ik kon het niet laten om gaande weg toch hier en daar wat dingen aan te passen. Zo miste ik bijvoorbeeld een serum met antioxidanten in mijn ochtendroutine en vond ik de oogcrème die ik voordien gebruikte (namelijk Liftactiv Collagen Specialist van Vichy) beter dan degene die ChatGPT me aanraadde.
Conclusie
AI kan dus een handig hulpmiddel zijn om je op weg te helpen bij het opstarten van een dagelijkse routine, maar wees je ervan bewust dat het géén dermatoloog of huidexpert is. Deze tool heeft jouw huid niet gezien of geanalyseerd en stelt je routine eigenlijk gewoon samen op basis van wat jij zelf weet. Als jij als leek niet helemaal zeker weet welk huidtype je hebt of wat je huidbehoeften precies zijn, kan het dus best zijn dat het daar al helemaal fout loopt. Het zou kunnen dat er producten in je routine zitten die jouw huid toch niet zo goed verdraagt, waar door je al snel irritatie zal ondervinden. Dan heb je die producten voor niets gekocht. Bovendien kan zo’n uitgebreide routine too much zijn als je voordien helemaal niets gebruikte.
Als je al wat voorkennis hebt, kan ChatGPT een leuk hulpmiddel zijn. Als je een beautydummy bent, is het riskant om blindelings voort te gaan op een AI-gegenereerde routine. Laat je dan liever begeleiden door een écht persoon met kennis van de huid.
Lees ook: