Advertorial
De eindejaarsfeesten zijn voorbij (snik). Het was fijn om tijd door te brengen met onze geliefden, cadeautjes te geven (en te krijgen), te eten tot we erbij neervielen... Maar nu puilt onze koelkast uit met restjes waar we geen raad mee weten! Om ons te helpen, heeft IKEA een weekplanning opgesteld met tips om zero waste te gaan. De strijd tegen voedselverspilling staat bij het woonbedrijf namelijk hoog op de agenda. Bovendien draag je door minder te verspillen niet alleen zorg voor het milieu, maar ben je ook nog eens lief voor je portemonnee. Want wie minder voedsel weggooit, bespaart veel geld. Waar wacht je dus nog op? #Allebeetjeshelpen.
Maandag – Plannen tot in de puntjes
Minder verspillen begint bij een goede planning. Want als je je maaltijden niet plant, ben je geneigd om iets snels en gemakkelijks op tafel te toveren. Het resultaat? Je eet minder gezond. Voedingswaren die wat ‘moeilijker’ zijn om klaar te maken, belanden door tijdgebrek bovendien in de vuilnisbak. Het is dus beter om op voorhand een weekmenu te bedenken dat je vervolgens ophangt in de keuken. Ultieme tip: maak je gerechten vooraf klaar. Zo heb je ‘s avonds meer tijd om te genieten!
Dinsdag – Tijd voor een boodschappennetje
Plastic? Nee bedankt. Neem als je naar de winkel gaat steevast een paar boodschappennetjes uit duurzaam katoen mee. Thuis komen die ook altijd van pas, want je kunt er perfect fruit en groenten in bewaren. Nog beter zelfs dan in een luchtdoorlatende box!
Woensdag – Dozen vol lekkers
Als je op voorhand wilt koken, heb je wel wat bewaardozen nodig om alles koel te kunnen houden. Zorg er dus voor dat je er voldoende in huis hebt, of koop er nog bij. Ga in dat geval voor glazen exemplaren: die houden je eten langer vers, beïnvloeden de smaak niet en voorkomen dat er BPA in je voedsel terechtkomt.
Wil je graag nog meer tips? Neem dan hier eens een kijkje en beluister onze podcast ‘Beter leven door minder te verspillen’.
Donderdag – Label erop los!
Labelen is een goed idee om het overzicht te bewaren wanneer je al je maaltijden samen in de koelkast bewaart. Zo weet je altijd wat er in je voorraaddozen zit en hou je de houdbaarheidsdatum makkelijk in de gaten. Kies etiketten die gemakkelijk loskomen, maar ook een wasbeurt in je vaatwasmachine aankunnen.
Vrijdag – Restjes à volonté
Het einde van de week nadert. Je hebt nog restjes in de koelkast, maar je inspiratie is op. Geen paniek: de restjes van gisteren zijn vandaag ook nog lekker! Zo maak je met wat overgebleven rijst heerlijke gebakken rijst met garnalen en groenten. Een restje pasta is ideaal voor een lekkere frittata. Aardappelen gebruik je dan weer voor een gehaktschotel parmentier, aardappelsalade of in een omelet. Aan maaltijdideeën geen gebrek dus!
En in het weekend ... vertrouwt de chef op een goed bewaard geheim!
Om zo lang mogelijk van je voedingswaren te kunnen genieten, moet je weten hoe je ze op de juiste manier bewaart. En dat verschilt van product tot product. Fragiele fruitsoorten en groenten (zoals paddenstoelen) bewaar je bijvoorbeeld het best in een absorberend doekje in plaats van in een plastic bakje. Kies ook een fruit- of groentemand met verschillende niveaus. Zo voorkom je dat de ingrediënten die bovenaan liggen het voedsel eronder bederven.