
Pijn tijdens de seks is niet normaal, en je hoeft dan ook niet met het probleem te blijven rondlopen.
Pijn tijdens het vrijen? Dit zijn de mogelijke oorzaken
Flair & Gedeon Richter
Hoewel heel wat vrouwen ermee te maken krijgen, is pijn tijdens het vrijen niet normaal. Het kan een symptoom zijn van een groter lichamelijk, psychologisch of relationeel probleem, een probleem dat opgelost kan worden. Maar daarvoor moet je eerst de oorzaak vinden.
Om te weten te komen wat de oorzaak van jouw pijn is, raadpleeg je je huisdokter of gynaecoloog. Die zoekt samen met jou uit welke de mogelijke oorzaken zijn – hetzij lichamelijk, psychologisch of relationeel – en vertelt je waar je terechtkan voor hulp.
1. Lichamelijk
- Te weinig opwinding
Bij vrouwen kan een onderscheid gemaakt worden tussen mentale en lichamelijke opwinding. Een vrouw kan daarom in haar hoofd wel opgewonden zijn, maar daar beneden niet vochtig worden. En dan kan penetratie een pijnlijke zaak zijn. Meer voorspel en glijmiddel zijn simpele oplossingen voor dit probleem.
- Een vaginale infectie
Wanneer je vagina geïnfecteerd is door schimmels of bacteriën, kan je dat voelen tijdens het vrijen. Hoewel een infectie geen soa is, heeft het wel gelijkaardige symptomen. Bij een schimmelinfectie, waar maar liefst driekwart van de vrouwen minstens een keer in haar leven last van heeft, komt er onder andere overvloedig witverlies, jeuk en/of een branderig gevoel voor. Het belangrijkste symptoom van een bacteriële infectie, of vaginose, is opvallend veel en onwelriekend witverlies. Met deze symptomen ga je best langs bij je huisdokter of gynaecoloog.
- Baarmoederfibromen
De kans is groot dat je nooit eerder van fibromen hoorde. Toch is het de meest voorkomende vorm van goedaardige tumoren bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Maar liefst 40% van die groep vrouwen krijgt ermee te maken. Een fibroom is een goedaardige bundel van gladde spiercellen en bindweefsel die op de baarmoeder groeit. Het wordt ook een leiomyoom, myoom of vleesboom genoemd.
Vrouwen tussen 30 en 50 jaar krijgen het vaakst te maken met baarmoederfibromen, maar het kan ook bij jongere en oudere vrouwen voorkomen. Een aanzienlijk deel van de vrouwen die een fibroom krijgen, merkt er echter niets van. Voor de rest van die groep kan pijn bij het vrijen een van de vervelende gevolgen van zo’n goedaardige tumor zijn. Andere symptomen zijn hevige menstruatie en buikpijn, zware tussentijdse bloedingen, bloedarmoede, vermoeidheid, een opgezwollen buik, druk op de blaas en darmen of zelfs onvruchtbaarheid. Het is belangrijk een specialist te raadplegen als je een of meerdere van deze symptomen herkent.
- Een soa
Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen pijn veroorzaken tijdens de seks. Chlamydia, de meest vastgestelde soa in België, is daar een van. Trichomonas of trichomoniasis is een niet-ernstige, makkelijk te behandelen soa die je oploopt door seksueel contact en waardoor er ook pijn kan ontstaan tijdens het vrijen. Genitale wratten en genitale herpes brengen dan weer pijn rond de vagina met zich mee.
- De menopauze
Het weefsel van de binnenste schaamlippen en van de clitoris, vagina en urinebuis wordt dunner tijdens de menopauze, wat kan leiden tot een droge, geïrriteerde vagina. Die droogte zorgt dan voor pijn tijdens het vrijen. Glijmiddel kan dit probleem verhelpen.
2. Psychologisch
Pijn tijdens het vrijen heeft niet altijd een lichamelijke oorzaak. Soms zit het probleem tussen de oren. Dit kunnen negatieve gevoelens of een trauma uit het verleden zijn, bijvoorbeeld door misbruik, of eerdere pijnlijke ervaringen. Door dat laatste komen vrouwen in een soort spiraal terecht: doordat je een keer pijn voelt tijdens het vrijen, ben je de volgende keer onbewust gespannen, wat dan weer voor pijn zorgt. Die psychologische problemen kunnen het seksueel genieten in de weg staan. Als men niet in staat is zich mentaal over te geven aan de ontspanning en het genot, zal het lichaam niet volgen. Wanneer wordt vastgesteld dat de oorzaak van het probleem psychologisch is, kan men worden doorverwezen naar een psycholoog.
3. Relationeel
Pijn tijdens het vrijen wijst soms op problemen binnen de relatie. Spanningen met je partner kunnen ervoor zorgen dat je niet op je gemak bent in bed en gewoon geen zin hebt, waardoor je weer niet opgewonden genoeg geraakt. Het is erg belangrijk dat je hier snel over praat, want pijnlijke seks kan erg wegen op je relatie, die al door een moeilijke tijd gaat. Moest de oorzaak van de pijnlijke penetratie relationeel blijken te zijn, doen jullie het best beroep op een seksuoloog.