Advertorial
Zomerzoete aardbeien, frambozen, bramen, bessen... Zacht fruit in de mooiste kleurtjes smaakt echt op élk moment van de dag. Bewijs daarvan? De zes recepten hieronder! En wist je dat het merendeel van het zacht fruit dat je in de winkel vindt ook nog eens lekker lokaal in ons land geteeld wordt?
In 2022 gaf 64 % van de Belgen aan dagelijks fruit te consumeren. Opvallend? Het is vooral de Europese zachtfruitmarkt die de laatste jaren in de lift zit, met blauwe bessen als opvallende stijger. Onze vertrouwde aardbeien blijven veruit het populairst, met een gemiddelde consumptie van maar liefst 2,2 kilogram (!) per persoon per jaar. Blauwe bessen volgen met 600 gram per persoon per jaar.
3 redenen waarom jij meer zacht fruit wil eten
1. Het is goed voor je
Zacht fruit is een heerlijk alternatief voor ongezonde snacks en perfect voor een druk leven. Het zijn natuurlijke krachtpatsers met heel wat gezondheidsvoordelen.
• Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, 18 stuks dekken de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, foliumzuur en tal van andere bioactieve stoffen.
• Blauwe bessen bevatten van nature antioxidanten, die helpen bij de bescherming van lichaamscellen tegen vrije radicalen. Opvallend is dat 150 gram blauwe bessen al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C dekt.
• Frambozen zijn rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering.
• Rode bessen leveren vitamine C, een voedingsstof die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de vorming van collageen.
• Bramen bevatten zowel vitamine C als vezels, en passen daardoor goed binnen een gevarieerd en voedzaam dieet.
2. Het wordt lokaal geteeld
België produceert jaarlijks zo’n 55 miljoen kilogram zacht fruit, wat neerkomt op 2,8 % van de totale EU-productie. Straf, aangezien België slechts 0,7 % van het Europese grondgebied beslaat. Binnen de nationale productie heeft de aardbei een dominante positie met een aandeel van maar liefst 89 %. Het grootste deel van de Belgische import van aardbeien komt uit Nederland, wat gelukkig ook bij de deur is. Lekker lokaal!
3. Simpel: het is lekker!
De belangrijkste reden hielden we tot het laatst. Zacht fruit is ook gewoon enorm lekker. Zacht fruit wordt door Belgische consumenten het vaakst gegeten bij het ontbijt, maar er zijn ontelbare toepassingen. Bewijs daarvan? Deze zes receptjes met in de hoofdrol – je raadt het al – zacht fruit!
Van ontbijt tot midnight snack: 6 recepten met zacht fruit
Berry smoothie bowl
Ingrediënten:
• 150 ml melk (plantaardig)
• 100 ml halfvolle yoghurt
• 100 g rode bessen
• 100 g blauwe bessen
• 100 g frambozen
• ½ banaan
• een handje vers fruit zoals bessen, frambozen, bramen...
• granola
• pompoen- en zonnebloempitten, chiazaad, kokosvlokken...
Zo maak je het:
1. Mix de melk, yoghurt, rode bessen, blauwe bessen, frambozen en een halve banaan in een blender.
2. Serveer in een kommetje en top met een handje vers fruit, granola en wat zaden en pitten zoals chiazaad, zonnebloempitten en kokosvlokken.
Toast met cottage cheese
Ingrediënten:
• toast
• een flinke schep cottage cheese
• vers fruit zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen...
Zo maak je het:
1. Smeer wat cottage cheese op je toast.
2. Top ’m met je vers fruit.
Overnight oats met frambozen
Ingrediënten:
• 40 g havermout
• 150 ml (plantaardige) melk of yoghurt
• 125 g verse frambozen
• 1 el chiazaad
• 1 tl honing of ahornsiroop
Zo maak je het:
1. Meng in een kommetje de havermout, melk/yoghurt, chiazaad en honing.
2. Prak de helft van de frambozen erdoor voor een mooi roze mengsel.
3. Zet afgedekt in de koelkast en laat een nachtje staan.
4. Serveer met extra frambozen en wat knapperige noten on top.
Galette van aardbeien
Ingrediënten:
Voor het taartdeeg:
• 250 g bloem
• 150 g koude roomboter
• 75 g fijne kristalsuiker
• 4 el ijskoud water
• evt. een snufje zeezout
Voor de vulling:
• 500 g aardbeien (of een mix van fruit)
• 2 el suiker
• 1 ei
• 1 el maïzena
• 1 el citroensap
Zo maak je het:
1. Meng bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe tot je een samenhangend deeg hebt. Vorm er een bal van, wikkel in folie en laat minstens 1 uur in de koelkast rusten.
2. Rol het deeg uit tot een cirkel en leg op bakpapier. Laat nog 30 min. rusten op de bakplaat. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.
3. Meng in een kop het fruit met de suiker, het citroensap en de maïzena.
4. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het fruitmengel in het midden. Laat rond de randen 4 à 5 cm vrij. Vouw de randen naar binnen over het fruit (het midden blijft open). Bestrijk de rand met losgeklopt ei en strooi er wat suiker over.
5. Bak 45 min. tot de korst goudbruin is en de vulling borrelt. Laat minstens 30 min. afkoelen. Optioneel: garneer met verse munt.
Quinoasalade met frambozen, blauwe bessen en aardbeien
Ingrediënten:
• 100 g quinoa
• 100 g aardbeien, gehalveerd
• 50 g blauwe bessen
• 50 g frambozen
• 75 g feta, verkruimeld
• handje verse munt of basilicum
• 1 el olijfolie
• 1 tl citroensap
• evt. snufje peper
Zo maak je het:
1. Kook de quinoa volgens de verpakking, laat afkoelen.
2. Meng de quinoa met het zomerfruit en de feta.
3. Voeg de olijfolie, citroensap en wat verse kruiden toe.
4. Hussel alles voorzichtig door elkaar. Serveer lauwwarm of koud.
Crumblebars met blauwe bessen
Ingrediënten:
• 150 g havermout
• 100 g volkoren bloem
• 60 g kokosolie of roomboter (gesmolten)
• 2 el honing of ahornsiroop
• 1 tl vanille-extract
• 200 g verse blauwe bessen
• 1 tl citroensap
• 1 el maïzena
• 1 el extra honing (voor de bessen)
• evt. een snufje zeezout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een kleine bakvorm (20×20 cm) met bakpapier.
2. Meng de havermout, bloem, kokosolie, honing en vanille tot een kruimelig deeg. Houd een derde van het mengsel apart voor de topping.
3. Druk de rest van het deeg stevig in de vorm.
4. Meng de blauwe bessen met citroensap, maïzena en 1 el honing. Verdeel dit over de bodem.
5. Strooi de rest van het deeg over de bessen.
6. Bak 30 à 35 min. tot de bovenkant goudbruin is. Laat volledig afkoelen voor je in stukken snijdt.
Ontdek meer info en recepten op europeanberries.eu
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.