Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Laat Comté je zomer verrijken!

Advertorial

Wanneer de dagen langer zijn, nemen we meer tijd om te eten … en te genieten. Die kostbare momenten verdienen een speciale gast: Comté AOP! Comté is niet zomaar een kaas! Hij is de expressie van een streek en belichaamt een oneindige variëteit aan verrukkelijke aroma’s.

Comté AOP is een geperste, gekookte kaas op basis van rauwe melk, die al sinds meer dan acht eeuwen in het massief van de Jura wordt gemaakt. Dit resultaat van voorouderlijk vakmanschap en heel veel geduld wordt in kleine kaasmakerijen (‘fruitières’) in de dorpen met de hand gemaakt van rauwe koemelk die dagelijks wordt geleverd. Na het stremmen en persen worden de kazen ingewreven met ‘morge’, een pekeloplossing, waarna ze vier tot soms meer dan 36 maanden in rijpingskelders worden verzorgd. In dit rijpingsproces komen de complexe aroma’s waar Comté bekend om staat tot ontwikkeling. Je kunt tot 83 verschillende aromatische nuances proeven! Jonge Comté is fruitig, romig en boterig.

Met het ouder worden, ontwikkelt hij een reeks complexe aroma’s van onder meer hazelnoot, bouillon, nootmuskaat, anijs en soms zelfs hints van knoflook.

Comté wordt sinds 1958 beschermd door een Appellation d’Origine Contrôlée en sinds 1996 door een Europese Appellation d’Origine Protégée. Om dat label te garanderen, moeten de producenten van Comté AOP aan strenge specificaties voldoen en verschillende controles ondergaan.

Bezoek de gloednieuwe website om alle geheimen van Comté AOP te ontdekken en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws: www.comte.be.

Receptidee: Zomerse quiche met Comté, courgettes en tijm (zonder room)

Comté in blokjes, bij het aperitief, is al puur plezier, maar hij doet ook wonderen in een heleboel recepten. Probeer dit smakelijke zomergerecht: zomerquiche met Comté, courgettes en tijm (zonder room). Het werd bedacht door onze partner chef-kok Sven Ornelis, een Belgische referentie voor toegankelijke en innovatieve gastronomie. 

Duur: 60 minuten

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 150 g geraspte Comté (liefst 12 tot 18 maanden gerijpt)
  • 1 vel bladerdeeg (of brokkeldeeg)
  • 2 middelgrote courgettes, in dunne plakjes gesneden
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 3 eieren
  • 100 ml volle melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel verse tijm (of ½ theelepel gedroogde tijm)
  • Zout en zwarte peper
  • Optioneel: wat citroenschil voor extra frisheid
  • Voor de salade: verse rucola, kerstomaatjes en wat extra Comté

Bereiding:

Om koud of warm van te smullen – ideaal voor een picknick !

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (ventilator).
  2. Bekleed een taartvorm van 24 cm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  3. De groente: Verhit de olijfolie in een koekenpan, fruit de ui 2 minuten, voeg de courgettes toe en bak 5 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Voeg de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. In een kom: Klop de eieren los met de melk, voeg de geraspte Comté toe, breng op smaak met peper en desgewenst wat geraspte citroenschil.
  5. De quiche: Verdeel het mengsel van courgettes en uien over de taartbodem en giet vervolgens het eimengsel erover.
  6. Bak 30 tot 35 minuten in het midden van de oven, tot de vulling hard en goudbruin is.
  7. Laat de quiche lauw worden of volledig afkoelen.

Serveer met een slaatje van rucola, kerstomaatjes en een lichte vinaigrette.

Ontdek nog meer recepten van beroemde chef-koks met Comté op www.comte.be ... en je kunt elke maand 1 kg Comté winnen! Klik hier om deel te nemen aan de wedstrijd.

FLAIR STORIES