Samen met De Vegetarische Slager
Oef, 2020 is achter de rug. Op naar 2021! In januari begint iedereen vol goede moed aan zijn voornemens, maar vaak blijken die te moeilijk om vol te houden. Meer sporten, minder snoepen, ... de gekende goede voornemens vergen wel wat inspanning. Wat denk je ervan om het jezelf dit jaar eens lekker makkelijk te maken?
Door minder vlees te eten zorgen we beter voor onszelf en de planeet, en tóch moeten we helemaal niets inboeten wat smaak betreft. Grote gehaktfan en bang dat je die balletjes in tomatensaus of spaghetti bolognese gaat missen? Da’s voor niets nodig! Je hoeft jezelf in 2021 helemaal niets te ontzeggen. Wij delen om het jullie makkelijk te maken alvast enkele recepten van overheerlijke gehaktklassiekers in een vegetarisch jasje. Want het nieuwe vleesch is beter voor iedereen. You’re welcome!
Wij hebben namelijk een geniaal idee! Na dat bizarre 2020 maken we het ons dit jaar niet te moeilijk. Ons goede voornemen voor 2021 is er eentje dat we écht gaan kunnen volhouden. We willen dit jaar regelmatiger vegetarisch eten... Maar dan zonder onze favoriete vleesgerechten te moeten opgeven. Dankzij het nieuwe vleesch van De Vegetarische Slager kunnen zelf de grootste vleesliefhebbers dit goede voornemen waarmaken!
3 recepten met vleesch van
Goed voornemen 1: Spaghetti bolognese
Ingrediënten
- 1 bakje (200 g) Le Gehackt Super Hâché van De Vegetarische Slager
- 150 g (volkoren) spaghetti
- 1 takje basilicum (optioneel)
- 2 el edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas)
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 g kerstomaatjes
- 400 g tomatenblokjes in blik op sap
- 1 rode peper
- 1 el gedroogde oregano
- zout
- peper
Zo maak je het
- Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de rode peper schoon. Verwijder de zaadjes en hak fijn. Halveer de kerstomaatjes.
- Verhit de olie en fruit de ui al omscheppend 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg ook de knoflook en de rode peper toe en bak 3 minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes, 400 ml water en de oregano toe en laat alles 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Kook intussen de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking beetgaar. Schep het Gehackt Super Hâché en de cherrytomaatjes door de saus.
- Voeg peper en zout naar smaak toe, en laat nog 5 minuten pruttelen.
- Garneer de spaghetti bolognese eventueel met enkele blaadjes basilicum en strooi de edelgistvlokken erover. Eet smakelijk!
Goed voornemen 2: Lasagne bolognese
Ingrediënten
- 1 bakje (200 g) Le Gehackt Super Hâché van De Vegetarische Slager
- 9 lasagnebladen
- 2,5 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 600 g gebakken Italiaanse groenten (wortelen, courgette, uien, paprika, prei, ...)
- 600 ml kant-en-klare tomatensaus (uit een fles of pot)
- 2 el tomatenpuree
- 2 el gedroogde oregano
- 25 g bloem
- 350 ml ongezoete havermelk
- 2 el edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas)
- 1 snuifje nootmuskaat
- zout
- peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180° C. Pel en hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de knoflook met de gebakken groenten 5 minuten aan.
- Voeg de tomatensaus, tomatenpuree en oregano toe en breng op smaak met peper en zout. Breng de saus aan de kook en laat ongeveer 10 minuten sudderen op een laag vuurtje met het deksel op de pan. Voeg het Gehackt Super Hâché toe en haal de pan van het vuur.
- Verwarm 1,5 eetlepel olijfolie in een steelpan met dikke bodem en voeg al roerend de bloem toe. Laat de bloem zo’n 5 minuten bakken in de olie op een laag vuur. Roer regelmatig om. Voeg geleidelijk de havermelk toe en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg de gistvlokken en de nootmuskaat toe en kook de saus al roerend tot er een gladde bechamelsaus ontstaat. Kruid naar smaak af met peper en zout.
- Giet een beetje tomatensaus in een ovenschaal. Leg 2 lasagnebladen in de schaal, giet er 1/3 van de tomatensaus over, gevolgd door 1/3 van de bechamelsaus en bedek met 2 blaadjes lasagne. Herhaal deze stappen totdat alle lasagnebladen en saus opgebruikt zijn en werk af met een laagje bechamelsaus.
- Laat de lasagne zo’n 35 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180 °C. Dek de schaal eventueel halverwege de bereiding af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet aanbrandt. Eet smakelijk!
Goed voornemen 3: Balletjes in tomatensaus
Ingrediënten
- 1 bakje (170 g) Boulettes Very Chouettes van De Vegetarische Slager
- 1 klein stokbrood
- 1,5 el olijfolie
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 400 ml tomatenpassata
- 0,5 el gedroogde oregano
- 2 el gesnipperde platte peterselie
Zo maak je het
- Pel en snipper de sjalotten en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een kleine braadpan en fruit de sjalot en de knoflook zo’n 5 minuten op een halfhoog vuur.
- Schenk de tomatenpassata erbij en voeg de oregano toe. Breng alles aan de kook en laat de saus zo’n 10 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen. Voeg de vegetarische balletjes toe en laat ze 5 minuten garen in de saus.
- Bestrooi de balletjes en de saus met de peterselie en serveer met het gesneden stokbrood en eventueel een groene salade naar keuze.
Ontdek meer recepten op De Vegetarische Slager.