Advertorial
Wist je dat die champignon op je bord naast belachelijk lekker ook nog eens ‘van bij ons’, duurzaam én gezond is? Deze 5 recepten wil jij deze zomer op tafel zetten tijdens een apero in de zon!
Duurzaam voor de planeet
Champignons worden gekweekt op landbouwafval zoals compost, wat ze een duurzame keuze maakt. De gebruikte bodem kan daarna immers weer als meststof dienen, waardoor een gesloten kringloop ontstaat. Voor de productie van 1 kg champignons is slechts 15 liter water nodig en ook de CO₂-uitstoot is verwaarloosbaar, waardoor ze een topingrediënt zijn om geregeld in je gerechten te verwerken. Wist je ook dat champignons in België en Europa geproduceerd worden? En dat het hele jaar door, wat zorgt dat je er het hele jaar door zonder schuldgevoel van kan genieten. Door te kiezen voor Europese champignons steun je immers lokale boeren en draag je bij aan een duurzamere voedselketen.
Duurzaam voor je gezondheid
Daarenboven zijn ook de gezondheidsvoordelen van champignons talrijk: ze bevatten weinig vetten en zijn een bron van vezels, vitamines en mineralen zoals kalium en selenium. Ze bevatten bovendien veel plantaardige eiwitten, wat hen samen met hun stevige structuur en volle smaak de ideale gezonde vleesvervanger maakt voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Van een verantwoorde bron van voedingstoffen gesproken!
Koken met verborgen juweeltjes
Naast een klassieke toast champignon en op tijd en stond een lekkere vol-au-vent, zijn er nog heel wat andere recepten met champignons die jouw hart kunnen veroveren. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Je kunt ze rauw of gebakken verwerken in heel wat makkelijke en lekkere gerechten, van salades en soepen tot pasta’s en burgers. Ze voegen bovendien een rijke umamismaak toe, waardoor je minder zout hoeft te gebruiken in je gerechten.
Wij delen hieronder alvast vijf recepten die jij deze zomer wil uitproberen met een lekker aperitiefje erbij. Benieuwd naar nog meer recepten en informatie over deze Europees gekweekte verborgen juweeltjes? Surf naar europeanmushrooms.eu voor meer informatie.
Gemarineerde champignonspiesjes
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 g bruine champignons
- 60 ml sojasaus
- 2 el honing
- 2 el olijfolie
- ½ tl zout
- ¼ tl peper
- verse peterselie om te garneren
Zo maak je het:
- Voeg in een kleine kom de sojasaus, honing, olijfolie, look, zout en peper samen.
- Doe de champignons in een middelgrote kom en giet de mengeling erover. Meng goed en laat 30 minuten marineren.
- Steek de champignons op de barbecuespiesjes en leg ze op de grill op een middelhoge stand. Laat 3 à 5 minuten bakken. Draai ze een keer om.
Eimuffins met champignons
Ingrediënten voor 4 personen:
- 150 g bruine champignons, gesneden
- 6 grote eieren
- 100 g verse spinazie
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 50 g geraspte kaas (cheddar of naar keuze)
- 1 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
- optioneel: een mespuntje nootmuskaat voor extra smaak
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een muffinvorm (voor 12 stuks) in of gebruik silicone vormpjes.
- Verhit de olijfolie op in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui zo’n 3 minuten tot hij glazig is. Voeg de champignons toe en bak ze 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.
- Voeg de spinazie toe en bak 2 minuten tot hij slinkt. Haal van het vuur en zet aan de kant.
- Klop de eieren los in een grote kom. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat. Voeg de gebakken groenten en geraspte kaas toe en meng alles goed.
- Verdeel het eimengsel over de muffinvormpjes, tot ongeveer driekwart vol. Bak de muffins 20 à 25 minuten in de oven tot ze stevig en goudbruin zijn. Controleer met een tandenstoker: komt deze er schoon uit, dan zijn ze klaar. Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen, haal ze eruit en laat verder afkoelen op een rooster. Dien warm of op kamertemperatuur op.
Gebakken Camembert met champignons
Ingrediënten voor 4 personen:
- 170 g witte champignons
- 30 g ongezouten boter
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, gehakt
- zout en peper naar smaak
- 5 g vers gesneden rozemarijn
- 225 g camembert
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smelt de boter in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak 1 minuut.
- Doe de champignons erbij en breng op smaak met zout, peper en rozemarijn. Bak en roer tot ze bruin beginnen te worden. Haal de pan van het vuur.
- Leg de camembert op een bakplaat met een rand en bak 10 à 12 minuten totdat hij warm en zacht is.
- Leg de camembert op een serveerschaal en bedek met de champignons. Serveer warm.
Taartjes van gekaramelliseerde ui, champignons en gruyère
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 tl olijfolie
- 1 grote ui, in dunne schijfjes
- 1 tl ongezouten boter
- 200 g gesneden champignons
- 2 vellen kant-en-klare bladerdeeg
- 130 g geraspte gruyèrekaas
- 1 ei, geklopt
- 1 tl gehakte verse tijm
- ½ tl gedroogde rozemarijn
- zout en peper naar smaak
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui in ongeveer 20 minuten goudbruin en gekaramelliseerd.
- Smelt de boter in een andere pan en bak de champignons tot ze zacht zijn en het vocht is verdampt (ongeveer 10 minuten). Voeg de rozemarijn toe en bak nog een minuut. Breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur.
- Rol het deeg uit en druk er cirkels uit. Plaats de cirkels op het bakpapier en laat hierbij minstens 1 cm ruimte tussen de randen. Beleg met ui, gruyère en champignons. Bestrijk de randen met eigeel.
- Bak 15 tot 25 minuten totdat het deeg goudbruin kleurt. Garneer met de gehakte tijm.
Geroosterde shiitake-‘bacon’
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g shiitake-hoedjes, in schijfjes gesneden
- 30 ml sojasaus
- 30 ml olijfolie
- 30 ml ahornsiroop
- 1 kl gerookt paprikapoeder
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Snij de shiitakes in schijfjes en doe de steeltjes weg.
- Meng in een kom de sojasaus, olijfolie, ahornsiroop en het gerookt paprikapoeder.
- Voeg de schijfjes shiitake toe en meng voorzichtig tot alles mooi bedekt is met de marinade.
- Verdeel de champignons in één laag over de bakplaat.
- Zet in de oven en bak ze voor 25 à 30 minuten. Draai ze af en toe om. Ze mogen mooi krimpen en donkergoudbruin worden.
- Haal uit de oven en laat een paar minuutjes afkoelen voor je ze serveert.
Benieuwd naar nog meer recepten en informatie over deze Europees gekweekte verborgen juweeltjes? Surf naar europeanmushrooms.eu voor meer informatie.
Dit artikel is gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.