Home Nieuws Voor het eerst code geel in helft Vlaamse gemeenten: hier gebruik je...

Voor het eerst code geel in helft Vlaamse gemeenten: hier gebruik je best minder leidingwater

Check hier of ook jouw gemeente moet minderen.

© Shutterstock

Door de extreme temperaturen en droogte is er in de helft van de Vlaamse gemeenten code geel van kracht. Dat wil zeggen dat er minder leidingwater gebruikt moet worden.

Het mooie weer van de afgelopen en komende week heeft ook een minder leuk kantje. De vraag naar leidingwater dreigt in sommige gemeenten het aanbod te overstijgen. Daarom geldt er nu een waakzaamheidsfase (code geel) waarbij de boodschap is om er zuiniger mee om te gaan.

Moet ik opletten?

Voornamelijk Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen zullen hun watergebruik moeten minderen. ‘We moeten vermijden dat de vraag nog verder toeneemt, of er dreigen leveringsproblemen’, aldus Carl Heyrman, de directeur van AquaFlanders. Het handige kaartje hieronder toont je of er ook in jouw gemeente code geel geldt.

© Het Nieuwsblad / Datawrapper

Hoe?

De Vlaamse Milieumaatschappij vraagt aan de gemeenten waar code geel van kracht is, om met volgende zaken rekening te houden:

  • Verspil geen water
  • Gebruik ook zo weinig mogelijk leidingwater in de tuin en zeker niet om het gazon te besproeien. Gebruik bij voorkeur de gieter in plaats van de tuinslang
  • Neem een verfrissende douche in plaats van een bad
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater indien je nog een voorraadje hebt
  • Stel je grote waterverbruiken uit ( bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten)

Meer nieuws vind je hier