Home Magazine & apps COLUMN: ‘De middeleeuwen hebben gebeld. Ze willen hun wereldbeeld terug’

COLUMN: ‘De middeleeuwen hebben gebeld. Ze willen hun wereldbeeld terug’

'Het drama in Orlando plaatste een issue op de agenda waarvan ik niet wist dat het er nog een was: homoseksualiteit.'

Catherine Kosters
Flaircolumniste Catherine geeft haar ongezouten mening over de homofobe reacties die volgden op de laffe aanslag in Orlando, en stelt meteen ook andere middeleeuwse uitspraken aan de kaak.

Boven aan mijn wishlist deze week? Een maliënkolder. Het lijkt er namelijk steeds meer op dat de middeleeuwen terug zijn van weggeweest. En dan heb ik het niet over romantische ridders en de draken van Daenerys Targaryen, maar over moderne brandstapels en opinies die in een geschiedenisboek thuishoren, zo outdated klinken ze.

Het drama in Orlando plaatste een issue op de agenda waarvan ik niet wist dat het er nog een was: homoseksualiteit.

Neem nu de nasleep van de tragische schietpartij in Orlando. Meteen hoorde je mensen denken: only in America. Sommigen zeiden het zelfs luidop. Bijna net zo choquerend als het verlies van 49 levens in die Amerikaanse discotheek vond ik echter de uitspraken die gewoon 'bij ons' weerklonken. Het drama had namelijk een issue op de agenda geplaatst waarvan ik niet wist dat het er nog een was: homoseksualiteit. Het woord zelf klinkt bijna passé in deze tijden van vermeende gender fluidity. En toch hadden een Belgische rabbijn en imam de grootste moeite om één simpele vraag te beantwoorden: 'Zou je het aanvaarden mocht jouw zoon gay zijn?' Ze draaiden rond de pot – ha! – alsof hun leven ervan afhing. Tijdens een vijftiende-eeuws steekspel viel er volgens mij meer te lachen dan gedurende dit ronduit middeleeuwse spektakel.

Zo mogelijk nóg ouderwetser waren de reacties van Limburgse jongeren op dezelfde vraag in een YouTube-filmpje. Meisjes en jongens die het einde van hun puberteit nog niet eens bereikt hadden, riepen dat ze hun kind met de riem zouden slaan mocht het andersgeaard zijn. Geen wapenwet die tegen dit soort onwetendheid kan beschermen.

In een totaal andere, maar even archaïsche arena maakte Chief Executive Oetlul van Katoennatie Fernand Huts volgende scherpe analyse: 'Er is te weinig ondernemingszin in Vlaanderen omdat de moderne vrouw te veel verwacht.' Lees het artikel vooral zelf – google even 'seksisme' en 'jaren stillekes' – maar hier alvast mijn favoriete quote: 'Nu komt qualitytime vóór geld verdienen. Sorry, maar zo gaat de wereld niet vooruit. Wat is dat, qualitytime? Samen in een koetsje door de stad en een wafeltje eten aan het strand?'

Hoewel ik discriminatie en seksisme verfoei, probeer ik te begrijpen wat er in de hoofden van zulke mensen omgaat. Ze zijn vast gefrustreerd of slecht opgevoed. Ze weten niet beter, mevrouw. Maar is dat een excuus? Eigenlijk wil ik maar één ding zeggen aan al wie zich verschuilt achter religie, peer pressure of ego om een boodschap van verdeling en haat te verspreiden: 'De middeleeuwen hebben gebeld. Ze willen hun wereldbeeld terug.' En alle andere mensen die wél voor zichzelf kunnen denken, tolerant en open-minded zijn, nodig ik hierbij graag uit om samen met mij een wafeltje te gaan eten. In een regenboogkleurige maliënkolder of zo.

Meer columns vind je hier.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.