Home LOVE & SEX S.O.S. soatest

S.O.S. soatest

Allesoverseks

Damn, je begint nu wel te twijfelen… zou er toch iets aan de hand zijn? Tijd voor een soa-test maar nog een beetje onwennig? Sensoa weet precies wat je te wachten staat.

Hoe verloopt een test op seksueel overdraagbare aandoeningen?

Bij een soa-test gaat men na of je geïnfecteerd bent met één of meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Zo’n test verloopt meestal als volgt:

1. De dokter stelt je eerst een paar vragen om in te kunnen schatten hoe groot het risico is dat je gelopen hebt en welke tests precies nodig zijn.
2. Vervolgens onderzoekt de dokter je mondholte en geslachtsorganen op blaasjes, zweertjes, wratjes en andere symptomen van soa. Hij gaat ook met een wissertje langs de plaatsen waar je mogelijk besmet bent.
3. In de meeste gevallen neemt de dokter ook bloed af en in sommige gevallen zal de dokter om een urinestaal vragen. De dokter stuurt de verzamelde staaltjes dan naar een laboratorium voor verder onderzoek.
4. Als de resultaten binnen zijn – meestal is dat een week later – laat de dokter je weten of je al dan niet geïnfecteerd bent.
5. Als blijkt dat je geïnfecteerd bent met een soa, dan zal de dokter meteen starten met een behandeling (als er één bestaat) en je vragen om je sekspartners in te lichten. Sowieso zal de dokter je aanraden om voortaan veilig te vrijen.

Je kan voor een soa-test terecht bij elke huisarts
Als je liever niet naar je huisarts gaat, kies dan voor een andere arts in je buurt of neem contact op met het Helpcenter ITG in Antwerpen of het Elisacentrum in Brussel. Bij deze centra kan je je gratis en anoniem laten testen.

En wat kost zo’n test bij de huisarts? Normaal betaal je sowieso ongeveer 20 euro voor het doktersbezoek. Daar komen dan nog de labokosten bij. De meeste labo’s rekenen per test ongeveer 2,5 euro aan. Hoe meer tests er moeten gebeuren, hoe meer je betaalt.

Wanneer je nog ten laste bent van je ouders, vraag je je misschien af of zij kunnen achterhalen dat je een soa-test liet doen.  Na de analyse van je staaltje(s) stuurt het labo de factuur naar je thuis. Daarop staat enkel vermeld dat je bloed en/of urine werd geanalyseerd. Er staat niet op waarop je precies getest werd. Heb je liever niet dat het labo de factuur naar je thuis opstuurt, bespreek je dit best met je arts.

Nog meer vragen?

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.