Home LOVE & SEX Dé 10 tips voor een geslaagde ruzie

Dé 10 tips voor een geslaagde ruzie

En achteraf is het weer grote liefde

Koppels die nooit ruziemaken, dat bestaat niet! Elk stel heeft wel eens een discussie, ook al is het niet zo erg of gaat het om een futiliteit. We geven je 10 tips die maken dat jullie niet voor niks ruziën.

1. Nóóit waar de kinderen bij zijn

Dit bekende zinnetje is al vele generaties lang een van de hoofdregels bij ruzie. En natuurlijk kan je dat ombuigen in: "Nooit waar jouw of zijn ouders bij zijn", "Nooit als de buren het kunnen horen", "Nooit met vriend(inn)en erbij". Goed ruziën doe je nu eenmaal niet waar anderen bij zijn.

2. Niet voor het slapengaan

Zoals je wel weet duurt een stevige ruzie zelden 3 minuten – en hop, klaar. Meestal duurt het wel een tijdje, met geroep, verwijten en tranen. Dan vermijd je liever dat de buren zenuwachtig worden van het lawaai van jullie nachtelijke trammelant en komen bellen of op de muren gaan bonken.

3. Niet bij het ontbijt

Uit je bed stappen en de dag meteen beginnen met een lekkere ruzie?! Ik denk het niet. Het verpest heel je dag en daar worden je collega's de dupe van. Wacht liever tot je thuiskomt van je werk om erin te vliegen.

4. NIet aan de telefoon of per sms

Over de telefoon of via sms kan een idee, een gevoel of zelfs een intonatie totaal verkeerd overkomen. Als je misverstanden wilt, ga dan maar lekker ruziën via sms. Stuur je hem een verliefd berichtje en krijg je een antwoord als "Bel je straks, ben aan het joggen", dan ben je natuurlijk not amused.

5. Niet als je ver van elkaar zit

Kibbelen als jullie ver van elkaar zitten, is zo frustrerend! Dan zitten jullie allebei aan een andere kant van het land of van de wereld, en heb je niet eens de kans om het weer goed te maken (verzoening of goedmaakseks, your choice). Jammer toch?

6. Vertrek niet in volle discussie

Wil je liever een ommetje maken – kwestie van rustig te worden – en dan weer naar huis gaan? Prima, doe maar, maar bol het niet af midden in een discussie. Ten eerste lost dat niets op, wel integendeel, en ten tweede, denk eraan dat je met hangende pootjes zal moeten terugkeren! Niet zo leuk, toch?

7. Niet alles in één keer

Tijdens een discussie heb je natuurlijk meer dan één ding op je lever, maar probeer keuzes te maken. Praat niet over 4000 problemen tegelijkertijd en begin niet over dingen die totaal niets te maken hebben met de initiële onderwerp van de ruzie! Leg de kaarten op tafel en zoek samen naar oplossingen.

8. Zet je trots opzij

Oké, je hebt hem heel wat te vertellen en in te peperen, MAAR als hij je ook verwijten maakt, maak je dan niet boos omdat je geen zin hebt om minder aangename zaken te horen. Hij doet de moeite om naar jou te luisteren, doe jij dan hetzelfde voor hem.

9. Vergeet de "Sorry" niet

Probeer aan het einde van de ruzie niet te gaan uitzoeken wie gelijk had en wie ongelijk, of nog erger: te gaan uitvlooien wie zich eerst moet excuseren. Bied allebei jullie excuses aan, want de hoofdzaak is dat deze ruzie niet voor niks is geweest en dat jullie er allebei lessen uit trekken.

10. Vergeet niet om het weer goed te maken

Na al die boze woorden en huilbuien… Wat is the point van zo'n vreselijke discussie als je achteraf niet rond zijn nek kan vliegen en elkaar vertellen hoe graag jullie elkaar wel niet zien?