Home LOL LOL: 13 signalen die aantonen dat je (eindelijk) volwassen bent (of toch...

LOL: 13 signalen die aantonen dat je (eindelijk) volwassen bent (of toch bijna)

© Getty

Van kleren wassen over je bureau opruimen tot je belastingen invullen: je hebt het zo lang mogelijk proberen uit te stellen, maar bent er nu tóch klaar voor om hotel mama voor goed te verlaten. Herken je deze 13 signalen? Dan ben je op weg naar een georganiseerd volwassen leven (of kan je alleszins toch goed doen alsof).

1. Er is altijd toiletpapier.

Je zit op het toilet, voelt extreme zaligheid omdat je ‘het’ eindelijk kwijt bent en dan valt je oog op het kartonnen rolletje. Shit, het wc-papier is op! Vroeger moest je angstig op zoek naar een gebruikt papieren zakdoekje in je handtas, maar dat is verleden tijd. De volwassen vrouw die jij bent, zorgt ervoor dat er altijd wc-papier in huis is, want je hebt het nu eenmaal áltijd nodig.

2. Je hebt bladerdeeg in huis.

Pas op, bladerdeeg is een onderschat ingrediënt. Het kan alles wat er saai uitziet mooi en lekker maken. Heb je geen inspiratie voor het avondeten, dan flans jij in geen tijd een bladerdeeggebakje in elkaar. En heb je onverwacht vrienden op bezoek, dan stop je er van alles in, schuif je de boel in de oven, en die lekkere bladerdeeghapjes voor bij het aperitief zijn zo gemaakt. Iedereen onder de indruk, jij een gelukkige gastvrouw.

3. Je ziet opeens o-ve-ral stof.

Ook in gaten en kieren. Een eigen huis is tof, maar dat stekje ook onderhouden, dat is een ander paar mouwen. Toch verdelg je zelfs dat grijze laagje op de rand van de televisie met veel plezier!

4. Het gaat zelfs zó ver dat je poetst zonder erbij na te denken.

Je bent de perfecte multitasker. Terwijl je wacht tot je bad is volgelopen, maak je snel de spiegels in de badkamer schoon. Als je lasagne in de oven zit, was je af of poets je de kookplaat, en tijdens het telefoneren, leg je een paar dingen terug op hun plaats. Poetsen zonder erbij na te denken, dat is eigenlijk het leukste. En het slimste!

5. Je investeert in een echt, groot bed.

Je bed is het voorwerp dat je het meest gebruikt. Een derde van je leven breng je erin door. Kreeg je geld van de belastingen terug en investeerde je dat in een zalig groot bed met een degelijke matras, dan was dat een verstandige en heel volwassen beslissing van jou.

6. Je kan eindelijk relativeren.

Als je lief kwaad op je is, of als je een deadline op het werk niet haalt, bel je niet hysterisch naar je mama of een vriendin. Hysterisch doen is namelijk so nineties. Jij stelt jezelf de vraag ‘Zal ik me dat probleem binnen zes maanden nog herinneren?’ Is het antwoord ‘nee’ – en dat is het meestal, want de meeste dingen zijn problemen van zes dagen of zes minuten –  dan ga jij er geen hysterische traan meer om laten. Of toch niet meer dan een kleintje.

7. En kan zelfs tot tien tellen.

Je bent kwaad en hebt net een vlammende mail opgesteld. Net als je op send wilt drukken, is er een stemmetje in je hoofd dat fluistert: ‘Zou je dat wel doen?’ En dat (volwassen) stemmetje heeft (alweer) gelijk. Jij gaat eerst nog een koffie drinken, een stukje chocolade eten, de mail nog eens herlezen en dan beslissen of je hem verstuurt of niet.

8. Je wordt met ‘mevrouw’ aangesproken.

En niet meer met ‘meiske’ of ‘juffrouwke’. Mensen die er altijd heel jong hebben uitgezien, denken ‘ein-de-lijk’ als iemand dan plots toch ‘mevrouw’ zegt. Zeker als ze al 26 jaar zijn.

9. Je maakt ketels soep.

De zondagen waarop je lamlendig met een kater in de zetel hangt om dan als het donker wordt in jogging een frituur op te zoeken, zijn voorbij. Of toch dat laatste stuk. Kateren en luieren kan deugd doen, maar jij hebt één ding geleerd: soep verricht wonderen. Jij bent er ondertussen een krak in om op zondag de restjes te verwerken en een grote kom soep te maken. En dat ze soms te dik is, of naar niet veel smaakt, dat zijn schoonheidsfoutjes.

10. Je weet wat je uitgeeft en wat er binnenkomt.

Boekhouding, bah. En toch concentreer jij je een keer per week op je online bankprogramma. Hoeveel heb je uitgegeven, hoeveel staat er nog op je rekening en hoeveel zet je aan de kant? Als je wil afvallen, schrijf je alles op wat je eet. Wil je sparen, dan schrijf jij alles op wat je uitgeeft. Krak hetzelfde.

11. Je bent de trotse eigenares van een wasmachine, misschien zelfs van een droogkast.

Je hebt je nog nooit zo volwassen gevoeld als toen je droogkast geleverd werd. Wassen, je bent er goed in geworden. Bij heel vieze vlekken durf je zelfs tante Kaat te googelen.

12. Je weet dat Haiyan de naam is van een tyfoon en niet die van een hond.

Jij bent op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Of toch een beetje. Je moet geen Canvascrack of Slimste Mens ter Wereld zijn, maar weet wel wat er in de kranten staat. Je probeert toch tien minuutjes per dag nieuws te vergaren. Of het nu via de radio, tv, websites of de krant is, als je op de hoogte blijft van de gebeurtenissen in de wereld, ben je interessant, kan je je makkelijker een eigen mening vormen en loop je minder risico om domme dingen te zeggen. En vooral dat laatste hè…

13. Je zet een praktisch cadeau op je verlanglijstje.

Oooooh, die mooie notitieboekjes met die leuke stickers erbij. Of aaaaah, die koffiekop met die schattige My Little Pony’s op! En jaaaaaa, dat kussen in de vorm van een uil. Leuke cadeautjes die je gerust op je verlanglijstje kan zetten, maar jij bent volwassen en denkt eraan om af en toe ook iets te vragen wat je eigenlijk nodig hebt, maar niet kan (of wil) betalen. Een KitchenAid, een Le Creuset-pot of die leuke leeslamp die je al lang zoekt. Leuk, praktisch en je hebt er nog jaren plezier van.

Lees ook: