Home LOL 11 feitjes over Oreo’s die je nog niet wist

11 feitjes over Oreo’s die je nog niet wist

Opgepast: risico op grote goesting in koekjes

Veer
Je dacht niet dat Dinosauruskoeken ooit van hun troon konden gestoten worden, maar toen veroverde de Oreo onze contreien. Ondertussen is het zwart-witte stukje hemel een vaste waarde in elke Belgische koekjeskast. Maar wist je al dat je lievelingskoekje eigenlijk namaak is? Of dat wij Oreo's anders opeten dan mannelijke zoetebekken? 

1. Oreo's werden vroeger gemaakt met gesmolten varkensvet. Jakkes.

Pas in de jaren 90 zag The National Biscuit Company het licht en vervingen ze het vet door plantaardige olie. Thank God for that.

2. Een straat in New York werd genoemd naar de Oreo

The National Biscuit Company – beter bekend als Nabisco – werd opgericht in 1898 en opende een bakkerij tussen 15th en 16th Street in hartje New York. Omdat men die bakkerij – gelegen in het gebouw waar ook de hippe Chelsea Market is – als de geboorteplek van de Oreo beschouwt, werd 15th Street officieel Oreo Way gedoopt.

New York Oreo way

3. De Oreo is eigenlijk zelf een namaakkoekje

Yep, it's true. Het Hydrox-koekje werd de volle vier jaar voor de Oreo gelanceerd en is dus eigenlijk de enige echte original. Het koekje is iets knapperiger en minder zoet dan de Oreo. De productie van de Hydroxkoekjes werd stopgezet in 2008, maar zou nu een comeback maken.

oreo hydrox

4. De Oreo lijdt al sinds z'n geboorte aan een identiteitscrisis

In 1912 heette het koekje Oreo Biscuit, in 1921 werd dat Oreo Sandwich en later veranderde dat nog in Oreo Creme Sandwich en Oreo Chocolate Sandwich Cookie. Wispelturig much?

5. Mannen en vrouwen eten een Oreo op verschillende manieren op

Een studie toonde aan dat veel meer vrouwen dan mannen de twee helften van het koekje van elkaar scheiden om het witte deel eerst op te eten. Euh, hoe moet je een Oreo anders eten dan? #raremannen

oreo eten

© Giphy

6. De verhouding van een Oreo-koekje is exacte wetenschap

De ratio zwart-wit moet altijd 79%-21% zijn.

7. De original werd in 1912 samen met een andere smaak gelanceerd

Naast het chocoladekoekje met witte vulling was er een koekje met citroenmeringuesmaak. De Oreo zoals we hem nu kennen, was veel populairder dan de gele versie, dus werd de productie van die laatste in de jaren 20 stopgezet.

8. Niemand weet vanwaar de naam Oreo eigenlijk komt

We kwamen al te weten dat de juiste naam van het koekje doorheen de jaren vaak veranderde. De basis bleef echter altijd dezelfde. Toch is de exacte herkomst van de naam Oreo niet bekend. De beste gok is dat de naam van het Franse 'or' (goud) komt, omdat de verpakking in het begin goudkleurig was.

oreo

© Giphy

9. Er zijn doorheen de jaren ZOT veel Oreo's geproduceerd

Zo veel dat, als je ze allemaal op elkaar zou stapelen, ze meer dan vijf keer de afstand naar de maan en terug zouden kunnen afleggen.

10. Oreo’s zijn de best verkopende koekjes ter wereld.

Oké, dat is niet echt een verrassing.

11. Je kan zelf een megagrote Oreo maken. En wij weten hoe.

En een Oreo-cheesecake. En Oreo-cupcakes. Krijg jij ook plots zo’n honger?

oreo

Lees ook:

Dit zijn de 10 gekste Oreo-smaken

Recept: deze Oreo-churros zijn za-lig

Recept: luiewijvencake

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.